#tystnadtagning

Den 8 november 2017, i kölvattnet av den uppmärksammade kampanjen #metoo, gick 456 skådespelare ut i tidningen Svenska Dagbladet med ett upprop. Skådespelarna – med stjärnor som Sofia Helin, Moa Gammel, Lena Endre, Molly Nutley och Mia Skäringer i spetsen – krävde förändring. 

I uppropet berättade de anonymt om de våldtäkter, sexuella övergrepp och trakasserier de blivit utsatta för under sina verksamma år på landets stora teaterscener och filminspelningar. 

Under hashtaggen #tystnadtagning så visade många skådespelare sitt stöd för det stora uppropet. Kulturminister Alice Bah Kuhnke kallade även till krismöte för att träffa representanter för de stora scenerna i Sverige.

8 Maj 2023, 20:02
Den tyske skådespelarstjärnan Til Schweiger har hamnat i fokus för vad som beskrivs som Tysklands metoo-ögonblick.Vittnesmål om våld och mobbning under en filminspelning har väckt en större diskussion om missförhållanden i den tyska filmbranschen – och får kulturministern att höja rösten.
9 Nov 2017, 11:50
#tystnadtagning. Svenska skådespelare berättar om de våldtäkter och sexuella övergrepp de utsatts för i film och teaterbranschen.
1