Lördag 4 Dec
Stockholm

Festival24 möter Andreas Tilliander

Indiepopens mecka, Emmaboda, har gått och blivit elektroniskt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Årets lineup har pekats ut som den mest dansanta hittills och bland dessa tillskott hör technopojken Andreas Tilliander, som är känd för sina många produktioner. Men även för sina livespelningar fulla av maskiner och gästartister på sång.

Under onsdagens förkväll sparkar Andreas Tilliander igång festivalen ihop med parhästen Tobias von Hofsten.

Hur kommer det kännas att spela techno för indiekids som vanligvis lyssnar på Hästpojken?

– Jag vet inte om det är så stor märkvärdighet nuförtiden egentligen. Eller det kanske det är? Personligen har jag alltid lyssnat på indie som The Cure och The Smiths samtidigt som jag lyssnat på mer svårtillgängliga elektroniska saker.

– Nuförtiden känns det som att kidsen har rätt bra koll och är öppna för nya intryck. Det känns bra att folk inte tror att man spelar fultrance eller eurodisco bara för att man spelar techno.

Vad skiljer en spelning utomhus på festival mot klubb?

– På svenska indiefestivaler (det finns väl i princip bara två festivaler för elektronisk musik i Sverige; Volt och Norberg) är publiken ofta rätt ung och van vid att stå och titta på band istället för att dansa. På en klubb har folk för det mesta kommit för att dansa och kollar inte så mycket på vilka det är som står på scen. Båda "sidorna" är skitkul!

Hur mycket är förprogrammerat och hur mycket är "live"?

– Jag har verkligen satt en stolthet i att köra "på riktigt". Vägrar till exempel att ha en dator på scenen och tar istället med alldeles för mycket utrustning och står och vrider på den. Jag har inget klaviatur som jag står och spelar melodier på, det skulle bara kännas onaturligt för mig. Däremot arrangerar jag, tillsammans med Tobias von Hofsten, som vanligtvis är med mig, låtarna i realtid.

– Publiken bestämmer rätt så mycket hur vi låter. Märker vi att publiken blir galna under ett visst parti så kör vi det lite längre och jammar kring det. Vi lägger in hi hats, basgångar osv efter hur publiken eller vi på scenen vill ha det. Ibland blir det helt fel men andra gånger blir det helt magiskt.

– Vid några tillfällen har jag haft med mig musiker och sångare. Martin från Kent har varit med ibland och David från Division of Laura Lee är med och sjunger ibland, senast i vintras när vi körde i Thailand.

Väderprognosen visar att ett dygns regn börjar runt 22-tiden på onsdagen då du spelar. Hur trotsar ni vätan?

– Haha. Fuck, det visste jag inte. Ja, hur trotsar man det? Stannar hemma i studion, gör hits och ber att få återkomma när det slutat regna? Det regnade en massa när vi körde i Kungsträdgården i Stockholm förra sommaren. Då var arrangörerna snabba med att sätta regnskydd vid våra prylar. Får hoppas detsamma gäller Emmaboda i morgon då.

– Eller så ska jag snacka med han Pererik Åberg på vädret och hoppas att han gillar techno och kan göra något åt regnet.

Spana in Andreas Tillianders musik här!

Intervju: Aaron Eklöf

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt