1 av 3
2 av 3
3 av 3

Bandkollen: Daniel Johnston

Dags att gräva i musikhistorien.


Vi har tidigare lyft upp upcoming-band och sådana som gästade festivalerna i Sverige denna sommar. Men nu på slutspurten är det dags att gräva lite i musikhistorien och plocka fram ett ytterst intressant exemplar.

Om man hade tur kunde man på 80-talet, precis innan Daniel Johnston slog igenom, stöta på denna man på gatorna i Sacramento, USA. Om man hade riktigt tur kunde han skjuta in ett handmålat kassettband i ens hand.

På detta kassettband fanns egenkomponerade alster som gång på gång fick spelas in på nytt då Johnston inte kunde kopiera banden.

Detta var början på något som skulle blossa upp och bli uppskattat och omtalat världen över. Stora namn som David Bowie, Sonic Youth, Matt Groening, Beck och Wilco är bara några som hyllat Johnston och även Kurt Cobain bar vid flera tillfällen en T-shirt med en teckning Johnston målat.

Johnston lider av en svår biopolär störning. En manodepresiv sjukdom som periodvis förhöjer stämningsläget till mani. Utan behandling blir symptomen värre med åren och kan bidra till kroniska funktionsnedsättningar.

Men Johnston fortsatte att skapa låt efter låt, teckning efter teckning och har idag släppt runt 23 plattor, alla med handmålade omslag.

Under en lång period, kanske oavslutad, var Johnston besatt av djävulen vilket bidrog till att han hamnade på ett mentalsjukhus. Under tiden han satt där pågick ett krig om vem som skulle få signa detta musikaliska geni.

2006 släpptes dokumentären The Devil and Daniel Johnston som bland annat fick pris för bäst regi på Sundance Film Festival. Detta bidrog till ökat intresse kring Johnston som for iväg på turné världen över.

2009 släpptes senaste plattan och vi kan nog mycket riktigt se fram emot fler.

Trailer för filmen The Devil and Daniel Johnston:

Daniel Johnston - True love will find you in the end:

Daniel Johnston - Some things last a long time:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Festival24 tackar för sommaren med våra bästa bilder

2 Sep 2013, 17:12

Bildspel: Håkanfeber på Popagandafestivalen

31 Aug 2013, 22:01
Håkan Hellström satte P för Popaganda med ett fenomenalt framträdande. Här är bilderna från hans show.

"Hört om de som tältat för att stå längst fram"

31 Aug 2013, 19:57
När Håkan Hellström blev klar för Popaganda exploderade biljettförsäljningen. Vi har mött några av de fans som väntat längst för att se honom ikväll.

Amanda Fondell: Om fejkidentiteter, nya låten och att bli knäsvag

31 Aug 2013, 17:46
Amanda Fondell har precis fyllt 19 år. Trots sin unga ålder har hon redan hunnit vinna Idol, ställt upp i Melodifestivalen och i dagarna släppt singeln som ska sätta prägel på kommande plattan. Vi tog oss ett snack med henne.

Plaskig inledning på regningt Popaganda

30 Aug 2013, 21:28
Inledningen på Popagada var blöt men stämningen desto behagligare med artister som Kate Nash, MS MR och Noah and the Whale.

Är detta världshistoriens största festival-fails?

30 Aug 2013, 17:51
Tänk dig att du ska publiksurfa från ett hustak men att ingen tar emot dig. Multiplicera sedan den siffran med fem. Så många av världshistoriens största festival-fails har vi listat - och såklart vad man kan lära sig av dem.