1 av 2
- Foto: Scanpix
2 av 2
- Foto: Scanpix

Dagens festivallåt: 24 maj

Bob Dylan - Baby, Stop Cryin'


I dag fyller Bob Dylan 70 år och uppmärksammas som sig bör precis överallt.

På helsidor i dagstidningarna, i bloggar, hyllningskrönikor, tävlingar, Facebook-statusar, Twitter-flöde och tevesoffor hyllas han till skyarna.

Och som vanligt tävlas det bland medelålders män, eller folk som helst av allt vill vara medelålders män, om vilken halvobskyr Dylan-låt i just deras halvobskyra liveversion som egentligen är tuffast och bäst just denna dag.

För om Morrissey, som vi nämnde här i förrgår, betraktas som en Gud för många, så är Dylan något ännu större.

Han är en förgrundsgestalt för hela rockvärlden, för generationer av musikälskare med ett såväl politiskt som poetiskt patos.

Han har vunnit varenda pris som går att vinna: Oscars, Golden Globe, Polarpriset, 11 stycken Grammys, 5 låtar på Rock'n'Roll Hall of Fames lista över de 500 viktigaste låtarna i musikhistorien och ofantligt mycket mer.

När han vid millennieskiftet kom med på ansedda Times lista över de 100 mest inflytelserika personerna på 1900-talet jämfördes Dylan med kulturella giganter som Mozart, Shakespeare, Picasso och Charles Dickens.

Det är väl egentligen bara Nobelpriset som saknas för den 70-årige Robert Zimmerman som om lite drygt en månad besöker Sverige igen för att ge en av sina bångstyrigt oförutsägbara livekonserter på Peace & Love i Borlänge.

Själv vill jag lyfta fram en inte särskilt obskyr låt alls, men i mitt tycke också en av hans kanske allra finaste stunder, från det nästan lite förbisedda Dylan-albumet Street Legal från 1978.

Att Bob Dylan är extremt noga med sin integritet och håller stenhård kontroll över sin musik medför dock att det inte går att hitta några vettiga orginalinspelningar på de vanliga gratiskanalerna vi vant oss vid att använda på nätet.

Men köp skivorna - och håll tillgodo med den här så länge:

Bob Dylan - Baby, Stop Cryin'

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Festival24 tackar för sommaren med våra bästa bilder

2 Sep 2013, 17:12

Bildspel: Håkanfeber på Popagandafestivalen

31 Aug 2013, 22:01
Håkan Hellström satte P för Popaganda med ett fenomenalt framträdande. Här är bilderna från hans show.

"Hört om de som tältat för att stå längst fram"

31 Aug 2013, 19:57
När Håkan Hellström blev klar för Popaganda exploderade biljettförsäljningen. Vi har mött några av de fans som väntat längst för att se honom ikväll.

Amanda Fondell: Om fejkidentiteter, nya låten och att bli knäsvag

31 Aug 2013, 17:46
Amanda Fondell har precis fyllt 19 år. Trots sin unga ålder har hon redan hunnit vinna Idol, ställt upp i Melodifestivalen och i dagarna släppt singeln som ska sätta prägel på kommande plattan. Vi tog oss ett snack med henne.

Plaskig inledning på regningt Popaganda

30 Aug 2013, 21:28
Inledningen på Popagada var blöt men stämningen desto behagligare med artister som Kate Nash, MS MR och Noah and the Whale.

Är detta världshistoriens största festival-fails?

30 Aug 2013, 17:51
Tänk dig att du ska publiksurfa från ett hustak men att ingen tar emot dig. Multiplicera sedan den siffran med fem. Så många av världshistoriens största festival-fails har vi listat - och såklart vad man kan lära sig av dem.