1 av 12
- Foto: Jens Nordström.
2 av 12
3 av 12
- Foto: Scanpix
4 av 12
- Foto: Scanpix
5 av 12
- Foto: Scanpix
6 av 12
- Foto: Scanpix
7 av 12
- Foto: Scanpix
8 av 12
- Foto: Scanpix
9 av 12
- Foto: Scanpix
10 av 12
- Foto: Scanpix
11 av 12
- Foto: Scanpix
12 av 12

Var är hiphopen?

- Svenska festivalbokare borde kolla vad ungdomar gillar, säger Salla från Latin Kings till Festival24.


När hiphopstjärnan Jay-Z, en av världens största artister alla kategorier, bokades till brittiska jättefestivalen Glastonbury 2008 tände Noel Gallagher till.

Hans band Oasis hade förlorat den åtråvärda platsen som största namn på festivalens affisch och Noel gick ut i media och rasade.

- Glastonbury har en tradition av gitarrmusik, menade Noel och fortsatte:

- Jag vill inte ha hiphop på Glastonbury, det är fel.

Jay-Z svarade med att inleda sin konsert så här:

 

Tre år senare är det inte mycket som har hänt, varken i England eller Sverige.

Det är fortfarande den gitarrbaserade rocken och popen som styr festivalprogrammen i självklar majoritet, med viss konkurrens ifrån den elektroniska dansmusiken.

Visst kan man på svenska festivaler hitta en och annan större hiphop-bokning, som Kanye West och Q-Tip på Way Out West eller Lil BHultsfred. Bland inhemska artister finns etablerade folkhemsrappare som Petter, Timbuktu, Adam Tensta och Looptroop Rockers lite här och var.

Men går man igenom bokningarna och kollar lite under de utländska namnen och de allra bredaste svenska hiphop-stjärnorna så ser det glest ut nästan överallt.

Framförallt är det de små och halvstora svenska hiphop-artisterna som lyser med sin frånvaro på festivalscenerna.

De artister som fyller ut de svenska festivalernas mindre scener bär i nio fall av tio på gitarrer eller syntar.

Samtidigt pågår en explosion av ny hiphop i Sverige.

Artister som Ison & Fille, Mohammed Ali, Stor och Kartellen är superstjärnor med hundratusentals Youtubeträffar på sina låtar och en ständigt växande publikbas i landet.

Hela förorter sjunger allsång till en låt som Från Hjärtat med Highwon, en låt det skrivits helsidor om i stockholmspressen under våren och som nu passerat 1,2 miljoner visningar på Youtube.

Men den svenska festivalpubliken får längta vidare efter att få höra den live i sommar.

Highwon - Från Hjärtat:

 

En av dem som varit med från den svenska hiphopens vagga och fortfarande är en av de allra mest centrala delarna på scenen är Salla Salazar.

Som medlem i The Latin Kings var Salla med och släppte det banbrytande albumet Välkommen Till Förorten redan för sjutton år sedan och har sedan dess varit inblandad på ett hörn i det mesta inom svensk hiphop, både som producent och skivbolagschef tillsammans med bröderna Chepe och Masse i The Salazar Brothers och Redline Records.

De har, bland mycket annat, legat bakom produktionen på såväl Från Hjärtat som hyllade artister som Mohammed Ali och Stor.

På senare år har Salla även börjat jobba utanför hiphop-sfären och ligger bland annat bakom produktionen på rockbandet Mando Diaos senaste, kritikerrosade, album Give Me Fire.

Salla har många tankar kring varför inte festivalerna väljer att boka svenska hiphop-akter i samma utsträckning som rock- eller pop-band.

- Tyvärr finns det folk som envisas med att dra hit gamla avdankade undergroundrappare från USA, Frankrike eller England i stället för att satsa och stödja den egna svenska scenen. Vissa bokare verkar inte heller ha någon koll eftersom de kanske inte är insatta i just hiphopmusiken, säger Salla till Festival24.

Han menar att det finns flera skäl till att hiphopen väljs bort från festivalscenerna.

- Polisen gör det ju inte lättare då de ofta väljer att rikta in sina insatser på hiphop- och reggae-artister. Festivaler vill inte ha negativ kritik eftersom de ofta är sponsrade av olika företag eller kommunen.

När jag ber Salla om tips på svenska hiphop-akter att boka till festivalerna kommer en hel lista med namn:

- Jag tror att Labyrint, Kartellen, Highwon, Kapten Röd, Carlito, Ison & Fille, Aleks, Allyawan, Mohammed Ali, Stor, Pato Pooh, Rapper Ted, Stockholmssyndromet, Alexis Weak, Linn, Still Pee & Rusiak, Million Styles, Roffe Ruff och DBS är några namn som skulle rocka vilken festival som helst!

Så, vad är ditt råd till svenska festivalbokare?

- Att de kollar på Youtube, Spotify och iTunes vad svenska ungdomar lyssnar på! Har man ingen koll så kan man anlita någon som har det. Ametist (Azordegan, musikjournalist) har fått ett uppdrag av Roskildefestivalen och jag och Masse åker till Tyskland och kör DJ-set på Rock Am Ring och Rock Am Park...

- Konstigt nog har ingen i Sverige sett det tyskarna eller danskarna ser, avslutar Salla.

 

Stor, Kartellen, Aki, Fittja Chrille & Mohammed Ali - Samma Knas Varje Dag:

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!