Avenged Sevenfold
1 av 10
Avenged Sevenfold - Foto: Marcus Hansson/Festival24
Avenged Sevenfold
2 av 10
Avenged Sevenfold - Foto: Marcus Hansson/Festival24
Cradle of Filth
3 av 10
Cradle of Filth - Foto: Marcus Hansson/Festival24
Dani Filth
4 av 10
Dani Filth - Foto: Marcus Hansson/Festival24
Korn
5 av 10
Korn - Foto: Marcus Hansson/Festival24
Korn gör Metaltowns bästa spelning
6 av 10
Korn gör Metaltowns bästa spelning - Foto: Marcus Hansson/Festival24
Meshuggah
7 av 10
Meshuggah - Foto: Marcus Hansson/Festival24
Avenged Sevenfold
8 av 10
Avenged Sevenfold - Foto: Marcus Hansson/Festival24
Avenged Sevenfold
9 av 10
Avenged Sevenfold - Foto: Marcus Hansson/Festival24
Volbeat
10 av 10
Volbeat - Foto: Marcus Hansson/Festival24

Korn dominerar i regnets Göteborg

Andreas Källman om lera, besvikelser och ett av världens bästa liveband under sista dagen av Metaltown.


Metaltowns andra och sista dag är igång och skulle man beskriva den med ett ord skulle det vara 'blött'.

Det har regnat konstant hela dagen och pölarna börjar se mer och mer ut som mindre sjöar. Men som på alla värda festivaler ignorerar man regnet, tar en till öl, en blivande blöt langos och ger sig ut i vimlet igen.

Först upp för mig blev de svenska Meshuggah som sedan länge har blivit musikaliskt geniförklarade. Med fans som Metallica, Slayer och Tool är det inte förvånande att de är ett av världens högst ansedda metalband. Konserten idag var något dyster på grund av regn, lera och trängsel.

Men konserten i sig lät som den skulle, vilket är snortajt, drivande och musikaliskt.

***

Sen blev det dags för engelska black/extreme-metalbandet Cradle of Filth. Det klassiska bandet som bytt medlemmar titt som tätt sedan starten 91' levererar sin vanliga dos skrik, öronbedövande odefinerbar musik och teatralism. Publiken verkade inte kunna vara lyckligare, trots att bandet enligt Dani Filth hade "taken the english weather with us".

***

Upp näst har vi Huntington Beachs stoltheter Avenged Sevenfold, bandet som sedan 1999 har levererat metal med influenser från såväl Guns N' Roses och Faith No More.

När M. Shadows dessutom har en röst som vid tillfällen påminner starkt om just Mike Patton (Faith No More), då blir man glad i själen, fan eller ej. Konserten var ett mästerverk i scenshow, power och allmänt ös. Metalfans över Göteborg går runt med ett fånigt flin efter detta.

***

Korn! Nu jävlar blir det tryck!

Jonathan Davis, Fieldy, Munky och Ray Luzier äntrar scen med ett fläskigare soundtrack än något annat band dittills under festivalen. Något som inte skulle ändras under resten av spelningen.

De lyckas med bedriften att spela allt från covers på Queen och Metallica, säckpipa och limegröna strängar. Mäktigt, tight och en ren uppvisning på varför Korn är ett av världens bästa liveband.

***

Sist ut för dagen och festivalen är danska Volbeat, rockabillymetal, brylkräm och skinnbyxor.

De har kallats mycket, gjort mycket och har mycket kvar. Konserten i sig är antagligen fantastiskt för deras hardcore-fans, men för oss som inte är helt insatta verkar spelningen mest vara en klubb för inbördes beundran och internskämt - i musikform. Bra konsert, bra röst, bra musiker, lite tråkigt.

***

Metaltown är slut, det har varit en blöt och lerig affär.

Festivalen i sig har skötts katastrofalt dåligt ur ett besökarperspektiv.

Det har varit näst intill omöjligt att komma till och från området, ännu svårare att röra sig inne på området. Generellt har den bra musiken och de fantastiska konserterna lyst med sin frånvaro.

Men det har ändå varit ett par guldkorn, Devin Townsend och Korn framförallt. Men men, man lägger sig denna festival bakom sig, tar med sig det bra, glömmer det dåliga och går vidare mot nya och bättre tider. Nästa festival blir Where the Action is, vi syns i vimlet!

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!