Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Ett gigantiskt showcase för musikbranschen".

- 22/06/2011, 22:04 -
1 av 5

Maja Asperö Lind/Festival24

2 av 5

Festival24

3 av 5

Festival24

4 av 5

Maja Asperö Lind/Festival24

5 av 5

Maja Asperö Lind/Festival24

Maja Asperö Lind om splittrade intryck från Sonár-festivalen.

Barcelonas gigantiska dansmusikfest Sonár med någonstans omkring 80 000 festivalbesökare är över för i år.

Festival24s Maja Asperö Lind sammanfattar några intryck av festivalen.

***

Sónar by Night är en gigantisk mässhall.

Eller som Harald Björk, en av de svenska artisterna som spelar på festivalen beskriver den; en flygplats utan flygplan.

Mängden av jättestora nästintill identiska scener skiljer sig rätt mycket från den intima stämning som man upplever på en vanlig nattklubb och det är svårt att verkligen uppskatta all musik som pågår samtidigt.

Sónar marknadsför sig som en mötesplats för  "... the most influential professionals from the sectors of music and modern arts", men den konstnärliga visuella del som utlovas uteblir och festivalen känns mest som ett gigantiskt showcase för musikbranchaktörer utan tanke på helhetsupplevelse för festivalbesökarna.

***

Bäst musikaliskt under hela festivalen var den londonbaserade labeln Night Slugs som spelade under lördagsnatten med Bok Bok, L-Wis och Egytrixx på plats.

25-åriga britter som spelar popig minimal drum'n'bass.

Buraka Som Sistema är bäst på  att fylla en av jättescenerna, kanske för att dom hela tiden har minst 30 tjejer ur publiken på som dansar med dem.

M.I.A. gör däremot ett ganska malplacerat konsertintryck mitt bland alla DJs  och plöjer snabbt igenom sin spelning utan några som helst utsvävningar eller bjuda-på-sig-själv-tilltag.

***

Ska man åka på Sónar för att festa kan man nog skippa festivalen och hålla sig ute i Barcelona på alla tillhörande label-kvällar och strandfester, men då är det verkligen värt det.

Vill man se up-and-coming världsartister finns det hur många som helst som spelar på festivalen.

Vill man som jag göra båda, kan det bli sjukt svårt att kombinera och att tre dagar i Barcelona är på tok för kort tid för att hinna med.

 

MAJA ASPERÖ LIND