Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Getaway vs Sonisphere - hårt rockkrig i helgen!

1 av 6

Scanpix

2 av 6

Scanpix

3 av 6

Scanpix

4 av 6

Scanpix

5 av 6

Scanpix

6 av 6

Scanpix

Festival24 | 06/07/2011 20:31

Stockholm och Gävle krigar om hårdrockspubliken denna helg.

Hårdrocken dominerar stort den svenska konsertsommaren.

Bara under den senaste månaden har man till exepel kunnat besöka såväl Sweden Rock som Metaltown, West Coast Riot, Big Four, Iron Maiden och ett antal till mindre festivaler och konserter runtom i landet.

Nu i helgen brakar det loss igen när Söderstadion och Globen-området i huvudstaden får besök av den ambulerande Sonisphere Festival med Slipknot som självklar huvudakt, men också namn som In Flames, Mustasch, Dead By April och Mastodon på programmet.

Samtidigt, bara 20 mil norrut, huserar tredagarsfestivalen Getaway Rock Festival, med klassiska hårdrocksakter som Alice Cooper, Monster Magnet, Accept, Danzig och Hammerfall i sin lineup.

***

Festival24 bevakar givetvis båda två hårdrocksfesterna genom våra reportrar Patrick Jenkinson (Getaway) och Andreas Källman (Sonisphere).

Så här ser de på helgens hårdrocksbatalj:

Varför väljer du att gå på Getaway respektive Sonisphere?

Patrick: - Valet är ganska enkelt eftersom jag bor i Gävle. Men valet hade ändå fallit på Getaway Rock eftersom utbudet är så mycket större. Många av banden har jag aldrig sett live och en del har jag inte heller hört. Förhoppningen är att höra något band för första gången som faller en i smaken och att det är live. Så var det med Engel vid förra årets Getaway Rock. Självfallet hade jag dock velat se Slipknot och In Flames på Sonisphere, men man kan inte ha kakan och äta den med.

Andreas: - Jag väljer det främst för att det ligger i Stockholm där jag bor. Skulle jag bara baserat det på banden hade jag hellre valt Getaway Rock. Banden där är betydligt bättre. Men sen är det även lite roligt med Sonisphere eftersom jag har varit där alla år de funnits.

Är det synd att det krockar eller bara roligt med lite konkurrens?

Patrick: - Konkurrens är nödvändigt för att festivalerna ska hålla sig på tårna och vara skärpta. Visst är det tråkigt att festivalerna krockar, men jag tror att fördelarna är större än nackdelarna och sommaren är ju som bekant kort.

Andreas:  - Det är ju alltid synd när festivaler och artister krockar. Men det gör ju å andra sidan så att festivalerna jobbar hårdare för att fixa bättre band och en bättre allmän festivalupplevelse. 

Vilka band ser du mest fram emot att se i helgen?

Patrick: - Jag såg Corrosion of Conformity som förband till Megadeth i mitten av 90-talet på KB-Hallen i Köpenhamn och jag ser verkligen fram att se om både de och jag åldrats med värdighet. Ungefär samma sak blir det gällande Entombed, som jag såg första gången jag var på Hultsfredsfestivalen för länge sedan i mina tonår. Att få se hajpade Ghost kommer säkert bli trevligt och att få se gammelmorfar Alice Cooper känns givet.

Andreas: - Slipknot ska ju givetvis bli roliga att se, de är ju fantastiska live. Även Mastodon är ett riktigt bra liveband. Sen är jag pepp på Mustasch, hoppas bara att de spelar lite gammalt, jag har inte hunnit lyssna in mig på deras nya grejer än.

 

Det återstår att se vilken av festivalerna som vinner kampen om den enorma svenska hårdrockspubliken för denna gång.

 

Slipknot - Wait And Bleed - (Live At London Arena):

Corrosion Of Conformity - Vote With A Bullet:

 

GUSTAV GELIN