Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Getaway Rock intogs av hardcore

- 09/07/2011, 12:17 -
1 av 9

Jonas Nässbjer

2 av 9

Jonas Nässbjer

3 av 9

4 av 9

Jonas Nässbjer

5 av 9

Jonas Nässbjer

6 av 9

Jonas Nässbjer

7 av 9

Jonas Nässbjer

8 av 9

Patrick Jenkinson

9 av 9

Patrick Jenkinson

De klassiska hardcorebanden Youth of Today och Agnostic Front spelade på andra dagen av festivalen.

Vokalisten i Youth of Today ifrågasatte inledningsvis om någon i publiken visste vem de var med tanke på att de som hardcoreband spelade på en hårdrocksfestival. Med undantag för några få var publiken på plats väl medvetna om sitt val att se det amerikanska bandet.

Det var en begränsad samlad skara som samlats framför scenen tidigt på dagen men de som var på plats bjöds på energisk musik med tänkvärda mellansnack.

De gamla hardcoregubbarna uppmanade publiken till en "circle pit" och åskådarna svarade upp till mångas förtjusning.

***

- Sluta soundchecka, ingen bryr sig hur ni låter så länge det är snabbt och dåligt, skrek en ung man längst fram i publiken när New York hardcore-legenderna Agnostic Front dröjde med sin spelning. Men när bandet kom igång var det snabbt men aldrig dåligt.

I rasande fart avverkade de låtar från deras långa karriär och även under denna spelning skapades det flera "circle pits" och stämningen vid Gasklockorna i Gävle var mycket god.

Under festivalen lyckades en i publiken ta sig in på Bandit Stage och en så kallad stagedive genomfördes som till och med fick bandet att haja till med tanke på höjden från scenen. Utifrån riskerna är stage diving strikt förbjudet, men den unge mannen verkar ha klarat sig oskadd.

***

Den karismatiske sångaren Jocke Berg i Hardcore Superstar, som bandnamnet till trots spelar hårdrock och inte hardcore, spred glädje i leden från Monster Stage med glatt mellansnack på bred göteborgska och klassiska poser á la Axl Rose.

Med sitt recept på hårdrock lockade Hardcore Superstar stor publik som hängde med bra i musiken.

Efter att ha lugnat ner tempot i mitten av konserten med en akustisk version av Sick bitch ökade de åter tempot, temperaturen och volymen.

***

Sångare Glenn Danzig var en riktig surgubbe under spelningen på Getaway Rock. Under konserten sparkade han ner monitorer, skällde ut en person i publiken och hann till och med vara otrevlig mot sina egna.

Trots detta gjorde det övriga i Danzig vad de kunde för att hålla god min och försöka skapa god stämning. Men ljudet haltade stundtals och det var sammantaget ingen bra spelning.

Men de samlade fick i alla fall höra dunderhiten Mother framföras vilket var ett måste för att rädda spelningen.

***

The Darkness visste var de befann sig då sångare Justin Hawkins var iklädd ett pannband med svenska flaggan på och på kroppen matchade han med en svensk adidas t-shirt.

Under spelningen levererades falsettsång, färgglada kläder och glammig musik. Den perfekta kombinationen för att bryta av de dominerande mörka tonerna på festivalen.

***

Svenska Opeth avslutade fredagens konserter från Bandit Stage och en stor publik hade samlats för att se det progressiva bandet spela.

Med långa partier av melodisk musik och humoristiska mellansnack, där även Gävlepubliken fick skämmas för att de låtit skivbutiken Petter och Lottas gå i graven, var det en perfekt avslutning på en riktigt bra festivaldag som inte ens de sprida skurarna under dagen kunde hindra.

 

PATRICK JENKINSON