Lördag 18 Sep
Stockholm

Åländskt indiemys

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Jerry Boman är på indiefestival i åländska skärgården.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är dags att lära sig lite åländska. Spräckeväder.

För det är precis det vi har här just nu, längst ut i Ålands skärgård sitter jag och regnet hänger i luften. Det är inte kallt, inte heller varmt, inte genommulet men ändå är himmelen stålgrå. Spräckeväder.

***

Gårdagen gick åt till att resa. Till festivalen Island In The Sun tar man sig inte i en handvändning från Sverige. Buss, båt, mer buss, mer båt, ännu mer buss och flera timmar till på en stor bilfärja. Sist och minst lilla lilla färjan med det stora stora ljudet för att anlöpa ön Jurmos hamn.

Det hela tar i runda slängar 13 timmar. Japp, du läser rätt, 13 timmar från Stockholm. Får du för dig att segla själv så får du räkna med en två dagars tur.

***

Väl framme möts man av en underbar plats, ön är så liten att du nästan kan fånga den i dina kupade händer, tillräckligt stor för att gå vilse på och solnedgången/soluppgången kommer göra mer för ditt inre än alla missionärer i världen.

***

Kvällen innan festivalstart kan man spendera på campingområdet, exempelvis med djbattle. The Clash Of The Ipods. Ska man skryta tror jag att jag vann, solen gick i alla fall upp innan jag gick hem.

***

Vill man äta något kan man gå ner till sjöboden och köpa med sig nyfångad, nyrökt tokfärsk fisk. Enligt uppgift ska den, tillsammans med en öl på byggan, vara så nära Gud man kan komma utan att göra något snuskigt.

***

Festivalen startar alltså på riktigt i dag, först ut är fina Hagaliden från Göteborg, finska French Films (som jag har sett fram emot i månader) och blekinges finest Bille The Vision & The Dancers.

***

Klockan 16:00 lokal tid sitter jag med i Panelen på Ålands radio. Det går att lyssna både direkt och i efterhand på nätet.

 

JERRY BOMAN

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt