Alvaret
1 av 25
Alvaret
Alvaret
2 av 25
Alvaret
Alvaret
3 av 25
Alvaret
Alvaret
4 av 25
Alvaret
Seydi Mandoza
5 av 25
Seydi Mandoza
Seydi Mandoza
6 av 25
Seydi Mandoza
Seydi Mandoza
7 av 25
Seydi Mandoza
Glesbygd’n
8 av 25
Glesbygd’n
Nöjd publik under Glesbygd’ns spelning
9 av 25
Nöjd publik under Glesbygd’ns spelning
Glesbygd’n
10 av 25
Glesbygd’n
Glesbygd’n
11 av 25
Glesbygd’n
Labyrint
12 av 25
Labyrint
Labyrint
13 av 25
Labyrint
T'Nez
14 av 25
T'Nez
T'Nez
15 av 25
T'Nez
T'Nez
16 av 25
T'Nez
Herba-A-Lize It & Safari Sound
17 av 25
Herba-A-Lize It & Safari Sound
Herba-A-Lize It & Safari Sound
18 av 25
Herba-A-Lize It & Safari Sound
Herba-A-Lize It & Safari Sound
19 av 25
Herba-A-Lize It & Safari Sound
Stures Dansorkester
20 av 25
Stures Dansorkester
Stures Dansorkester
21 av 25
Stures Dansorkester
Publikhav, Stures Dansorkester
22 av 25
Publikhav, Stures Dansorkester
Stures Dansorkester
23 av 25
Stures Dansorkester
Mark Wonder
24 av 25
Mark Wonder
Queen Omega
25 av 25
Queen Omega

Öland Roots dag 1

Festival24s Marcus Hansson om reggaefestivalen på Öland.


Fredagen inleds med sol och behaglig temperatur på förmiddagen och jag spenderade timmarna tills den första spelningen började med att strosa runt lite på området, kolla backstage och upptäcka hur härligt man kan sova på sofforna inne i ”chilltältet”.

***
Vid tio över tre börjar det första bandet att spela, fem minuter innan utsatt tid.

Och det första vi besökare bjuds på är Alvaret, ett band från Öland som har tagit sitt namn från naturområdet Stora Alvaret som ligger på Södra Öland.

Bandet har spelat här varje år sen Öland Roots startade för åtta år sen.

Albumaktuella med sin nya skiva som släpps just här på festivalen så ger bandet publiken det de vill ha, bandet är tight, alla verkar pepp och publiken njuter, så även jag i scendiket. Det känns som att det börjar bli allvarligt nu för Alvaret, snart slår de förhoppningsvis igenom!

***

Nästa artist på scen är Seydi Mandoza, en sångare med sina rötter i Senegal som blandar soundet från sitt hemland med tung roots reggae.

Och det blir annorlunda, visserligen tilltalar det inte riktigt mig men publiken verkar gilla det och scennärvaron är det verkligen inget fel på, vilken energi Seydi visar! För er som är mer insatt i reggaescenen än vad jag är men ännu inte har hört Seydi så rekommenderar jag er starkt att ta en lyssning på honom.

***

Det fina vädret som jag talade om tidigare har nu fått ge vika för regnet som lagom tills Glesbygd'n spelning börjar ösa ner, inte stoppar det publiken och inte heller mig mer än att jag får avbryta mitt fotograferande en låt tidigare än planerat.

Men vad spelar det för roll? Glesbygd'n ger verkligen allt på scen och det norrländska bandet visar var skåpet ska stå, jag får svårt för att inte stå still på utkiksbänken som har byggts backstage så man kan se scenen över staketet.

Glesbygd'n är det band som har dragit flest besökare hittills, kanske inte så imponerande med tanke på att de är det tredje bandet som spelar men det är ändå en imponerande mängd människor som har trotsat regnet för att se bandet. 

Glesbygd’n är ett band som jag verkligen kan rekommendera, även för er som inte är fan av reggae så tror jag det kan falla er i smaken.

***

Nästa band på agendan är hiphop-kollektivet Labyrint, ett gäng som slog igenom stort 2008 med låtarna Vår Betong och Fingrarna I Luften.

Det är ordentligt tryck framme vid den lilla scenen och det är svårt att ta sig fram till scendiket redan innan spelningen har börjat.

Tyvärr är det bästa på spelningen faktiskt publiken, som verkligen följer med till 110%, och inte bandet, jag kan inte riktigt sätta fingret på det men det känns som att något fattas för att det ska bli en riktigt bra spelning.

Visserligen har grabbarna en bra scennärvaro och det märks att det trivs där uppe, men som sagt, något saknas för att det ska bli fulländat. Kanske är det öppna landskapet helt fel ställe för ett band som detta utan de skulle göra sig så mycket bättre i en mörk källarlokal på Södermalm?

****

T'Nez – Smörig dancehallmusik när det är som bäst. Jag tror att det säger allt om spelningen.

T'Nez kör på bra, trots den glesa publiken. Majoriteten av besökarna har antagligen har flytt till campingen för att vila upp sig (läs dricka öl) istället för att närvara framför scen. Men det är som sagt inget som hindrar T'Nez att ge allt och försöka ragga på tjejerna längst fram vid staketet, och han lyckas faktiskt, för efter spelningen ser jag honom stå där bakom scen med en flock tjejer runt sig. Minst sagt underhållande att se honom kråma sig på scen under den smörigaste av alla låtar.

Hoppas någon filmade det hela och lägger upp på youtube snarast. Bättre än en komedi med Jim Carrey. Men självaste spelningen då? Jorå, den dög definitivt.

***

Herb-A-Lize It & Safari Sound är fredagens stora besvikelse. Efter att ha läst programbladet så kände jag mig hoppfull och trodde att det skulle bli en riktigt bra show, men istället så fick jag nog det tråkigaste på festivalen med ett ljud som inte var som det borde, basen dränkte allt annat ljud, även när man stod långt bort från scenen.

Utöver ljudet så var det dessutom väldigt tunt på publik och uppe på scen hände inte mycket, två av killarna i "bandet" stod vid sidan av scenen utan att göra något.

Att medlemmarna kändes oengagerade kanske inte behövs sägas? Överlag så kändes hela spelningen väldigt otight med många märkliga låtbrytningar… jaja, det var åtminstone fart på sångaren, det ska jag ge dom.

***
Stures Dansorkester, med Sture Allén från det numera upplösta bandet Svenska Akademien bjöd på en helt grym spelning!

Det var drag från början till slut, han gav allt och publiken gav glatt lika mycket tillbaka.

Och det märks att Sture är omtyckt av den svenska reggaepubliken, det kändes som att nästan hela Öland Roots var på plats och de som inte var där, ja, jag hoppas att de ångrar sig bittert. 

Framåt slutet så bjöd Sture upp sin gode vän och tidigare bandkamrat General Knas och de dammade av den klassiska låten Uppe I Höjden.

De visade båda två tydligt varför Svenska Akademien fortfarande är så otroligt omtyckta av fansen, det var helt klanderfritt. Nu är det bara ett band kvar idag men jag vågar nästan på förhand säga att detta var fredagens bästa spelning!

***

Femtio minuter efter utsatt tid börjar äntligen fredagens sista spelning och det är ingen mindre än Mark Wonder som bjuder upp oss till allsång.

Jag försöker hitta något dåligt med den här spelningen men faktum är att det faktiskt inte går, väntan var värt det!

Vilken scennärvaro, vilken röst och vilken låtskatt! Jag är djupt imponerad av denna herre och hoppas att han fortsätter underhålla reggaepubliken världen över. 

***

När Mark Wonder går av så kliver istället Queen Omega upp på scenen.

Och fortfarande imponerad av Mark Wonders stämma så blir jag minst sagt paff när Queen Omega börjar sjunga, det är helt otroligt hur kraftfullt och perfekt hon får ur sig sina texter och Mark bleknar i jämförelse.

Nej, en bättre avslutning på fredagen hade man nog inte kunnat få.

Det här lever verkligen upp till epitetet "Sveriges mysigaste festival".

 

MARCUS HANSSON

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Festival24 tackar för sommaren med våra bästa bilder

2 Sep 2013, 17:12

Bildspel: Håkanfeber på Popagandafestivalen

31 Aug 2013, 22:01
Håkan Hellström satte P för Popaganda med ett fenomenalt framträdande. Här är bilderna från hans show.

"Hört om de som tältat för att stå längst fram"

31 Aug 2013, 19:57
När Håkan Hellström blev klar för Popaganda exploderade biljettförsäljningen. Vi har mött några av de fans som väntat längst för att se honom ikväll.

Amanda Fondell: Om fejkidentiteter, nya låten och att bli knäsvag

31 Aug 2013, 17:46
Amanda Fondell har precis fyllt 19 år. Trots sin unga ålder har hon redan hunnit vinna Idol, ställt upp i Melodifestivalen och i dagarna släppt singeln som ska sätta prägel på kommande plattan. Vi tog oss ett snack med henne.

Plaskig inledning på regningt Popaganda

30 Aug 2013, 21:28
Inledningen på Popagada var blöt men stämningen desto behagligare med artister som Kate Nash, MS MR och Noah and the Whale.

Är detta världshistoriens största festival-fails?

30 Aug 2013, 17:51
Tänk dig att du ska publiksurfa från ett hustak men att ingen tar emot dig. Multiplicera sedan den siffran med fem. Så många av världshistoriens största festival-fails har vi listat - och såklart vad man kan lära sig av dem.