Hanouneh
1 av 14
Hanouneh
Hanouneh
2 av 14
Hanouneh
Joey Fever
3 av 14
Joey Fever
Joey Fever
4 av 14
Joey Fever
Slag Från Hjärtat
5 av 14
Slag Från Hjärtat
Slag Från Hjärtat
6 av 14
Slag Från Hjärtat
Slag Från Hjärtat
7 av 14
Slag Från Hjärtat
Etana
8 av 14
Etana
Etana
9 av 14
Etana
Million Stylez
10 av 14
Million Stylez
Million Stylez
11 av 14
Million Stylez
Junior Kelly
12 av 14
Junior Kelly
Krokodilpublik under Junior Kelly
13 av 14
Krokodilpublik under Junior Kelly
Junior Kelly
14 av 14
Junior Kelly

Öland Roots dag 2

Festival24s Marcus Hansson rapporterar om andra dagen på reggaeön.


Lördagen inleds med sol och bad för min del i det minst sagt långgrunda vattnet precis utanför campingen, kallt var väl bara förnamnet, men å andra sidan så är allt badvatten under 30 grader kallt i min värld. Ja, ni får kalla mig för vekling. 

***

Efter morgondoppet så beger jag mig till festivalområdet för att se min första spelning för dagen, Hanouneh, sångerskan som har fått stor uppmärksamhet världen över för sina politiska texter om solidaritet och rättvisa kombinerat med en blandning av roots reggae, dancehall och hiphop.

Mest uppmärksamhet har hennes låt Real Gaza Me Seh! fått, en låt som hon gjort tillsammans med Promoe och som inofficiellt blivit soundtracket för Ship To Gaza-projektet.

Det bjuds på en intim spelning med ett tight band och en väldigt glad Hanouneh, något som den, tyvärr, glesa publiken verkar gilla liksom jag.

Spelningen känns tyvärr lite seg men det passar ju å andra sidan rätt bra så här mitt på dagen i solen. Det jag mest reagerar på är vilken bra röst hon har och jag känner att det här är en artist som förtjänar mer uppmärksamhet från mitt håll när jag är hemma igen och kan lyssna in mig mer.  

***

Sedan är det dags för Joey Fever, artisten vars namn jag har hört många gånger den senaste tiden men aldrig rösten.

Joey Fever har tidigare varit med i bandet Collision men kör numera solo, något som han klarar av alldeles galant.

Det är fart och bra sång från början till slut och det känns skönt att få se och höra något där det faktiskt händer lite saker på scen, något som man saknar lite på den här festivalen stundtals. Utöver Joey Fevers fenomenala insats så gör också kompbandet och publiken den här spelningen snäppet bättre.

***

Under festivalens gång så gick det runt två pojkar i sju- till nioårsåldern och sålde skivor åt ett band, Slag Från Hjärtat, bandet vars musik beskrivs som ”tung och livlig roots som alltid lyckas och få folk att vilja dansa från Hjärtat” av de tre sångarna I-Smile, Cheluz och Ras Udo och varken jag, publiken eller Öland Roots kan göra annat än att instämma!

Bandet är riktigt tight, publiken har ordentlig fart på sig och ja, jag vet inte riktigt om det finns något på den här spelningen att klaga på. Sa jag förresten att jag köpte deras senaste skiva Kärlek Åt Folket av pojkarna?

***

Efter Slag Från Hjärtat så blir det betydligt lugnare med den Jamaicanska artisten Etana, en tjej vars kraftfulla röst verkligen imponerar liksom hennes scennärvaro och engagemang i det hon gör.

Publiken är med på noterna och det märks att Etana trivs där uppe på scen, hon har ett konstant leende på läpparna. Tyvärr hann jag inte se hela spelningen då jag blev tvungen att springa iväg och göra ärenden och jag ångrar det lite.

Tur att jag kan lyssna mer på henne hemifrån via Spotify.

***

Det börja närma sig slutet för festivalen när kvällens näst sista konsert börjar, Million Stylez, den svenske artisten med rötter i både Japan och Frankrike som blivit internationellt erkänd med sin låt Miss Fatty.

Så här på kvällskvisten så har den största delen av festivalens besökare tagit sig från campingen till festivalområdet för att se Million Stylez och det märks att många av besökarna har lyssnat på honom sen en tid tillbaka, publiken är med på noterna till fullo och det blir aldrig tråkigt framför scenen. Inte på scenen heller för den delen, det är full fart och jag tror inte att Million Stylez gör några fel under konserten.

***

Junior Kelly är namnet på mannen med drygt tio års erfarenhet i gamet, född i Jamaica 1970 och med bland annat den svenskproducerade hiten Rasta Should Be Deeper i sitt bagage.

Äran att få avsluta hela festivalen har han fått hursomhelst och han gör det galant!

Det känns som att jag verkligen bara upprepar mig i den här artikeln och bara hyllar alla konserter, men faktum är att det finns få saker som jag kan klaga på under konserterna.

Det enda jag ska dela ut en känga åt är det faktum att inte spelschemat följs och tjugo minuter för sent kommer Junior Kelly ut på scengolvet.

Men egentligen spelar det inte någon större roll för varken mig eller publiken, vi njuter för fullt ändå och när konserten är slut så känner jag att Öland Roots 2011 är återigen en framgång med riktigt bra konserter, ett bra arrangemang och en festivalledning som verkligen har lyckats!

Vi ses i tallskogen nästa år med hoppas jag!

 

MARCUS HANSSON

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Festival24 tackar för sommaren med våra bästa bilder

2 Sep 2013, 17:12

Bildspel: Håkanfeber på Popagandafestivalen

31 Aug 2013, 22:01
Håkan Hellström satte P för Popaganda med ett fenomenalt framträdande. Här är bilderna från hans show.

"Hört om de som tältat för att stå längst fram"

31 Aug 2013, 19:57
När Håkan Hellström blev klar för Popaganda exploderade biljettförsäljningen. Vi har mött några av de fans som väntat längst för att se honom ikväll.

Amanda Fondell: Om fejkidentiteter, nya låten och att bli knäsvag

31 Aug 2013, 17:46
Amanda Fondell har precis fyllt 19 år. Trots sin unga ålder har hon redan hunnit vinna Idol, ställt upp i Melodifestivalen och i dagarna släppt singeln som ska sätta prägel på kommande plattan. Vi tog oss ett snack med henne.

Plaskig inledning på regningt Popaganda

30 Aug 2013, 21:28
Inledningen på Popagada var blöt men stämningen desto behagligare med artister som Kate Nash, MS MR och Noah and the Whale.

Är detta världshistoriens största festival-fails?

30 Aug 2013, 17:51
Tänk dig att du ska publiksurfa från ett hustak men att ingen tar emot dig. Multiplicera sedan den siffran med fem. Så många av världshistoriens största festival-fails har vi listat - och såklart vad man kan lära sig av dem.