1 av 10
- Foto: Scanpix
2 av 10
- Foto: Scanpix
3 av 10
- Foto: Scanpix
4 av 10
- Foto: Scanpix
5 av 10
- Foto: Scanpix
6 av 10
- Foto: Scanpix
7 av 10
- Foto: Scanpix
8 av 10
- Foto: Scanpix
9 av 10
- Foto: Scanpix
10 av 10
- Foto: Scanpix

Nu börjar Yran - här är låtlistan!

En fem timmars Spotify-playlist för att peppa upp dig inför den klassiska stadsfesten i Östersund i helgen!


Redan i måndags inleddes Yran-veckan med krogstråket och massor med happenings på stan i Östersund, men det är först på torsdag som Storsjöyran sätter igång på allvar.

Den klassiska stadsfestivalen har anor bak till 1963, men har varit återkommande varje sommar sedan 1983. Därmed är den Sveriges äldsta stadsfestival i sitt slag.

2009 hade man 26 200 inlösta biljetter samtidigt under den avslutande lördagen - och totalt är det över 55 000 besökare på plats under Yran-veckan, vilket alltså gör den till den största stadsfestivalen i landet.

Musikaliskt har man alltid en bra bredd av svenska pop- och rock-eliten, kryddat med ett antal utländska och ofta ganska exklusiva namn.

Tidigare om åren har bland annat namn som Lady GaGa, Iggy Pop, Pet Shop Boys, Buzzcocks, Motörhead, Justice och Blondie besökt Republiken Jämtlands huvudstad.

En republik vars president Ewert Ljusberg för övrigt håller det traditionsenliga presidenttalet som avslutning på veckan sent på lördagsnatten mitt på Stortorget.

I år får presidenten klämma in sig mellan Håkan Hellströms och Timbuktus konserter på stora scenen.

Bland övrig artister som slåss om utrymmet på de åtta scenerna under festivalens tre kvällar i år hittar man till exempel psychrocklegenden Roky Erickson, gamle Outkast-halvan Big Boi, The Arks avskedsturné, en av tre Sverige-spelningar denna sommar med vår superstjärna Lykke Li, R&B-giganten Raphael Saadiq, sommarens festivaldrottning Veronica Maggio, walesiska popundret Marina And The Diamonds, BD-ikonen Henrik Berggren, vår folkkäre soulpoplegen Orup och hemmadottern Säkert!

Här är en 77 låtar och fem timmar lång Spotify-lista med ett noggrant och subjektivt urval av festivalens artister, som räcker nästan hela resan upp till Östersund.

Vi ses på Yran!


GUSTAV GELIN

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!