Fredag 18 Jun
Stockholm

Broöppning - som en hemmafest!

1 av 8
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
8 av 8

Astrid Strömberg om endagsfestivalen i Härnösand med bland andra Radio Dept och Ison & Fille.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Broöppning! är som ett väldigt litet Popaganda, Way Out West eller en liknande stadsfestival.

Det är en endagsfestival mitt i Härnösand, men har trots det lilla formatet bokat flera artister som i vanliga fall ses på större scener.

Broöppning! har en scen inomhus och en i parken, stämningen är intim och varm. Känslan är mer som på en hemmafest i villan när föräldrarna är bortresta, än en festival.

***

I år, det tredje året som festivalen kör, är det The Radio Dept. med sin enda svenska spelning som är det största namnet.

Men även de övriga artisterna, däribland Looptroop Rockers, Rebecca & Fiona, Ison & Fille och Nicolai Dunger är stora bokningar för en festival av den här storleken.

***

Det är fantastiskt fint väder när Autisterna börjar spela i parken på lördagskvällen.

Det är glest med människor men stämningen är god och Autisterna gör en bra spelning med en liten, men trogen och engagerad, skara av fans framme vid scenen.

Efter Autisterna spelar Elsa Sjögren på scenen inomhus.

Det ser ut som några fler hittat in dit, men det är fortfarande lite folktomt och jag som inte varit på Broöppning! tidigare undrar lite besviket om det är såhär det kommer fortsätta vara under kvällen?

***

Ison & Fille spelar klockan 21 och då verkar publiken ha lämnat förfesterna och parkhänget i närliggande Stadsparken.

Framför scenen i parken står en större publik än vid de tidigare spelningarna. Jag känner igen flera i publiken som tidigare under dagen jobbat på café eller i butiker vi besökt, men som nu står helt uppklädda och peppade med handen i luften.

***

Efter Ison & Fille spelar The Radio Dept. på scenen inne. Jag har själv lite svårt att komma ned i varv efter hoppandet, studsandet och lyckoruset jag upplevde till Ison & Fille.

Resten av publiken verkar inte alls ha några problem med det. Många står som trollbundna, som om de verkligen ska uppleva The Radio Dept. för helt ett år. Jag hade själv gärna sett dem på scenen i parken istället, stämningen som är inne i salen hade varit än mer magisk ute i kvällsluften.

***

Kvällen avslutas med att Rebecca och Fiona spelar inomhus och Lina Thomsgård från Rättviseförmedlingen utomhus. Jag dansar där ute, och förutom att det är lite svårt att dansa på gräs, och att jag alltid vill höra BeyoncéHalo som sista låt, så fanns det inget att anmärka på det.

***

Broöppning! är precis som jag vill att en festival ska vara: bra band, inga långa öltält- eller bajamajaköer och en känsla av hemmafest.

Jag är redan peppad inför nästa år.

 

ASTRID STRÖMBERG

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt