Lördag 29 Jan
Stockholm

Framtidens stjärnor tar över Kungsan

1 av 3
2 av 3
3 av 3

På Ung08 hittar man guldkorn som Little Jinder, Gnucci Banana och Lilla Sällskapet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ung08 är inte en vanlig stadsfestival, sådär som Way Out West, Storsjöyran eller Peace & Love.

Det här är snarare som den gamla Vattenfestivalen, där huvudstadens alla högstadie- och gymnasie-ungdomar ska få möjlighet att ha lite roligt och göra saker tillsammans under den sista veckan innan sommarlovet slutar och skolbänken kallar igen.

Det är en lyckad tillställning, som i år anordnas för elfte sommaren i rad.

Här spelas det spontanfotboll under arrangemang av de tre stockholmsklubbarna, här kan man måla och pyssla, spela nya dataspel, hoppa hoppborg, pröva på militärövningar, äta popcorn och kolla på akrobatik, trollkarlar eller dansare.

Men för vi som är några år för gamla - eller i mitt fall ganska exakt dubbelt så gammal som medelåldern - finns det också saker som är värda att knalla ner till Kungsträdgården för.

Musikprogrammet är imponerande. Här finns en hel radda av nya, högintressanta, svenska artister.

Som under onsdagskvällen då man under två timmars tid kunde beta av fyra toppnamn som alla har potential att nå ut till de stora massorna framöver. 

***

Gnucci Banana är Västerås-tjejen som flyttade till London, tog jobb i en skivbutik, gifte sig med en rappare och började göra tokröjiga och på samma gång politiska som roligt fyndiga rim över kända låtar, mashups.

Hon har enorm energi och kaxig glädje på scen, men de kanske 2 - 3 000 nittiotalistkidsen i publiken är aningen trögstartade och kommer inte igång på allvar förrän i näst sista låten, den hyllade mashupen på Miike Snows jättehit Animal.

Gnucci Banana, eller Ana Rab som hon heter i passet, är en ultimat partystarter och påminner en hel del om en ung M.I.A. på scen.

***

Näst ut är Little Jinder. Sångerskan och producenten Josefine Jinder som gjort snyggt klädd elektronika-pop som de senaste två-tre åren börjat nå ut ganska stort på Stockholms klubbscener. Inte minst med hiten Youth Blood, som har uppåt en halv miljon träffar på Youtube och remixats av snart sagt varenda svensk DJ och producent värd namnet.

På senaste singeln Without You, som släpps denna vecka, går Little Jinder åt ett nytt håll när hon tar steget ut i dubstepens mörka basvärld.

Det är också den som inleder konserten som följs av en till ny låt och sedan helt plötsligt är över.

Bara två låtar alltså, vilket kändes lite som en besvikelse för oss som velat se mer av henne.

***

Lilla Sällskapet är också de ett namn att lägga på minnet för framtiden.

Duon med sångaren Erik Nordström (som även sjunger sommarhiten X under artistnamnet Ansiktet) och producenten Mats Norman gör starkt åttiotalsdoftande syntpop på svenska.

Känslorna går till Mauro Scocco uppdaterat i ett kristallklart electropopsound, med bitterljuv stämning såväl i texterna om kärlek och sommarnätter som i de vemodiga melodislingorna i låtar som Genova, Snart och 120 nätter i Berlin.

***

Jasmine Kara slutligen är redan ett etablerat namn, känd från såväl Allsång på Skansen som Körslaget.

Hon gör storslaget rockig soul och har en kraftfull röst, även om låtarna ibland känns lite svaga för henne.

Sedan tar de båda DJ-duorna Mashup International och Festa Med Killar över och festar vidare i stockholmsnatten.

De tusentals tonåringarna gungar i takt i sina munkjacksluvor, Barca-tröjor och onepieces. Kungsan är fullt och sommarlovet känns som att det aldrig får ta slut.

 

GUSTAV GELIN

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt