Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tio måsten på Popaganda

1 av 3

Scanpix

2 av 3

Scanpix

3 av 3

Scanpix

Festival24 | 26/08/2011 07:07

Gustav Gelin listar tio liveakter du inte bör missa i Stockholm i helgen!

Egentligen ska man försöka se nästan varenda liveakt som upptäder på Popaganda när det drar igång nere vid Eriksdalsbadet på Södermalm i eftermiddag.

Sällan har en svensk festival haft så oerhört hög lägstanivå i sina bokningar. I stort sett samtliga av de dryga 30-talet artisterna som spelar på antingen själva huvudfestivalen eller dess efterfester på Debaser (både Slussen och Medis) och Färgfabriken är sånt som jag personligen gärna lyssnar på.

Som en liten bit på vägen är här i alla fall tio väl valda tips på band som vi ska göra allt för att inte missa i helgen!

 

1. Arcade Fire

Kanadas och hela världens kanske allra största indierockband är på svensk mark igen, för femte gången på de dryga sex år som gått sedan de släppte debutalbumet Funeral.

En skiva som hyllats unisont världen över och bland annat kom topp tio när såväl NME som Rolling Stone och Pitchfork listade 2000-talets bästa skivor vid förra årsskiftet.  

De båda efterföljarna, 2007 års Neon Bible och fjolårets The Suburbs blev nästintill lika överösta med hyllningar och kanadenserna fyller numera  arenor på varje kontinet med sin massivt storslagna indierock.

Och den som inte längtar efter att få gunga med till Rebellion (Lies) live efter att ha sett det här klippet kan knappast gilla musik:

 

2. Saint Etienne

Den brittiska popkulturens allra vackraste band. De två musikjournalisterna, skivsamlarna och extrema popnördarna Bob Stanley och Pete Wiggs har tillsammans med graciösa sångerskan Sarah Cracknell i över 20 års tid gjort fluffig pop inbäddad i ett sockersött discotäcke och med ständiga referenser både bakåt och framåt i musikhistorien.

Fantastiska även bortanför de mest självklara hitsen som He’s On The Phone, Only Love Can Break Your Heart och You’re In A Bad Way.

3. Lykke Li

Magisk. Glimrande. Sylvass. Omtöcknande. Elektrisk. Det går att använda hur många adjektiv som helst för att beskriva en livekonsert med Lykke Li 2011.

Alla som inte sett henne tidigare i år får en direkt order om att gå ner till Eriksdalsbadet på lördag kväll klockan 22. Och vi som redan sett henne denna sommar vet så klart hur makalöst bra det är och går dit utan att tveka en sekund.

4. Cults

Med en ljudvägg värdig Phil Spector och en popkänsla i rakt nedstigande led från 60-talets girlgroups som The Shangri-Las mixat med en dos av Jesus & Mary Chains skramliga 80-talsindie gör New York-duon Cults bland den allra bästa nya popmusiken man kan höra i vår värld i dag.

Bandkonstellationen formades så sent som i fjol och efter hitsingeln Go Outside dök så fullängdsdebuten upp i början av juni och visade att Cults är långt från ett one-hit-wonder.

5. The Go! Team

Att lyssna på Brighton-bandet The Go! Team på skiva är som att genomgå en medventandeström av kakafoni.

Att se dem live är ren galenskap.

Samplingsestetiken, alla olika trummor och trumpeter, sitarer, hejarklackar, filmsamplingar och galna rappare – tillsammans skapar det ett eget ljudlandskap som i sina bästa stunder kan svänga något ofantligt hårt. Räkna med att ha roligt framför stora scenen i kväll vid halv åtta-tiden!

6. Austra

Med ett namn taget från den lettiska mytologins ljusgudinna gör den kanadensiska sångerskan Katie Stelmani electropop som är både melodiös och gotiskt syntig. Att hon var bokad på den inställda Arvika-festivalen i år lär innebära att det är ett gäng fans som är lite extra peppade när hon kör på Popaganda-efterfesten på Debaser Medis runt midnatt i kväll!

7. Urban Cone

Fem unga Stockholms-killar med enorma ambitioner och ett stort självförtroende som faktiskt kan backas upp av riktigt bra låtar och scennärvaro.

Indiepop med influenser från såväl Radiohead som Miike Snow. Se dem på lördag eftermiddag och skryt om det om fem år när de erövrat hela världen!

8. jj

Av alla göteborgska elektronika-pop-duos som dykt upp det senaste decenniet är nog jj åtminstone topp tre (efter TTA och Embassy). Med Elin Kastlanders kristallklart vemodiga röst, akustiska gitarrer, syntar och samplingar så fyllda av själfull perfektion är det omöjligt att inte kapitulera.

9. Midlake

Texasbandet som bara blivit deppigare, mer mollstämda och följaktligen också bättre för varje skiva. Folkpop som om Nick Drake är pånyttfödd igen.

10. Those Dancing Days

De unga Nacka-tjejerna som redan börjar kännas som lite av veteraner på landets festivalscener. Denna sommar har de spelat exakt överallt och konsekvent visat upp att de är ett helt grymt livebandmed en självklar utstrålning och förmågan att suga in publiken i konserterna.

 

GUSTAV GELIN