Caligola är ett konstnärskollektiv som funnits i flera år.
1 av 3
Caligola är ett konstnärskollektiv som funnits i flera år. - Foto: SCANPIX
Cirka 30 personer var med och jobbade på skivan Back to Earth.
2 av 3
Cirka 30 personer var med och jobbade på skivan Back to Earth. - Foto: SCANPIX
Caligola spelar på sommarens Peace & Love-festival.
3 av 3
Caligola spelar på sommarens Peace & Love-festival. - Foto: SCANPIX

Gustaf Norén: "Vi gillar inte indiemusik"

Björn Dixgård och Gustaf Norén har brutit sig loss från Mando Diao och med handen på hjärtat så tycker de inte ens om indiemusik.


I en intervju med PSL-bloggen så berättar Björn Dixgård, Gustaf Norén, Natty Silver, bröderna Salla och Masse Salazar om sitt nya medlemsskap i konstnärsprojektet Caligola, som består av ungefär 30 personer. Själva projektet har funnit länge men det är först nu som de fyra anslutit sig.

- Vi kom i kontakt med Caligola genom en gatuartist som är vän till oss, säger Norén. Det fanns inte så många popmusiker i kollektivet, så vi frågade helt enkelt om vi fick vara med.

Om själva konceptet med ett konstnärskollektiv säger Salla att det är musiken som är det viktiga.

- Det är det som är grejen med musik, man ska inte tänka och analysera så mycket. Man ska bara känna efter om det är bra eller inte. Folk tror ofta att man sitter och filosoferar en massa, men egentligen går man mest på känsla.

Skivan, Back to Earth, släpptes den 21 mars i år till mestadels goda recensioner. Flera av låtarna till skivan skrevs på dansgolv runtom i Europa, vilket förklarar den musikaliska mångfalden på skivan.

- Det är olika inspirationskällor, många låtar skrevs på dansgolv. Det finns så många olika genrer inom dansmusiken idag, det kan låta hur som helst. Så egentligen har det väl mest handlat om vilket dansgolv vi stått på, säger Norén.

- Det är ett väldigt fritt sätt att göra musik på, fyller Björn i.

- Folk vill att popmusik ska vara efter någon slags instruktionsbok, men så är det inte. Det här är typ mer som Sagan om Ringen. Vi blev förtrollade av konceptet att vara så många som gör musik tillsammans.

Att ge ifrån sig det kreativa ansvaret till kollektivet har mest varit skönt.

- Det har varit lite som en reningsprocess, man hittar in i områden man aldrig rört sig inom förut, säger Björn Dixgård. Vi har aldrig gjort ett projekt som är så mångfaldigt som det här.

- Det här kommer nog att låta konstigt, men vi har faktiskt aldrig gillat det man lite slarvigt brukar kalla indiemusik. Vi känner oss lite som Anton Hysén här nu när vi kliver ut ur omklädningsrummet och säger att vi inte gillar indiemusik, vi får lite såna reaktioner från indievärlden, säger Gustaf Norén.

Caligola uppträder på Peace & Love, som går av stapeln 26-30 juni.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!