Hultsfredsfestivalen som den ska vara. Välbesökt.
1 av 3
Hultsfredsfestivalen som den ska vara. Välbesökt. - Foto: SCANPIX
Folkert Koopmans är mannen som styrt Hultsfredsskutan på rätt köl igen.
2 av 3
Folkert Koopmans är mannen som styrt Hultsfredsskutan på rätt köl igen. - Foto: SCANPIX
Till nästa år har Koopmans något stort på gång i Norrköping, en festival med kapacitet på upp till 50 000 besökare.
3 av 3
Till nästa år har Koopmans något stort på gång i Norrköping, en festival med kapacitet på upp till 50 000 besökare. - Foto: SCANPIX

Så förändrade Folkert Koopmans Hultsfredsfestivalen

Hultsfredsfestivalen gick i konkurs 2010. Men Folkert Koopmans gick in med sitt företag FKP Scorpio och räddade den klassiska festivalen. Han berättar för Festival24 om hur det kom sig.


2010 var ett mörkt år i svensk festivalhistoria. Hultsfredsfestivalen gick i graven. Den lilla, lilla småländska orten hade gått miste om sin enda stora inkomstkälla.

Men så kom räddningen 2011 i form av en tysk vid namn Folkert Koopmans. Han insåg att festivalen som den sett ut de senaste åren var död och att hela konceptet behövde fräschas upp.

- Om jag förstått allt rätt så riktade Hultsfredsfestivalen in sig på yngre besökare. Nu har vi försökt höja snittåldern, som nu ligger på 24 år. För dem så har vi också ordnat med mer bekvämt boende, bland annat kan man åka tåg till festivalen och sedan bo på tåget under hela vistelsen. Vi kommer att ha fler vattentoaletter också.

Till årets festival har man släppt 20 000 biljetter, något Koopmans tycker är alldeles lagom.

- Ja, vi sikar på att expandera långsamt nu. Till nästa år kanske vi släpper 22 000-23 000 biljetter, men inte mycket mer än så.

Utöver Hultsfred så anordnar FKP Scorpio även Getaway Rock i Gävle och nästa år planerar de att anordna en jättefestival i Norrköping med kapacitet för mellan 40 000 till 50 000 besökare. Hur kom det sig då att ett tyskt bolag valde att börja erövra just Sverige?

- Det var egentligen en slump. Vi hörde att Hultsfredsfestivalen gick i konkurs. Sedan fick jag mail om att den var till salu, så vi gick på möte med kommunledningen och på den vägen är det. Jag visste att Hultsfred var ett bra varumärke, det är en festival med många år i ryggen.

Vad är det ni har på gång i Norrköping egentligen?

- Det är fortfarande i planeringsstadiet, men vi siktar på att göra en stor festival med väldigt bred publik. Musiken ska vara väldigt genreskiftande, det ska finnas allt från pop till metal. Men än så länge planerar vi fortfarande, festivalen har inte ens ett namn ännu.

Hultsfredsfestivalen går av stapeln 14-16 juni. Bland de största akterna hittar vi bland andra The Cure, Stone Roses, Mumford & Sons och The XX.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Festival24 tackar för sommaren med våra bästa bilder

2 Sep 2013, 17:12

Bildspel: Håkanfeber på Popagandafestivalen

31 Aug 2013, 22:01
Håkan Hellström satte P för Popaganda med ett fenomenalt framträdande. Här är bilderna från hans show.

"Hört om de som tältat för att stå längst fram"

31 Aug 2013, 19:57
När Håkan Hellström blev klar för Popaganda exploderade biljettförsäljningen. Vi har mött några av de fans som väntat längst för att se honom ikväll.

Amanda Fondell: Om fejkidentiteter, nya låten och att bli knäsvag

31 Aug 2013, 17:46
Amanda Fondell har precis fyllt 19 år. Trots sin unga ålder har hon redan hunnit vinna Idol, ställt upp i Melodifestivalen och i dagarna släppt singeln som ska sätta prägel på kommande plattan. Vi tog oss ett snack med henne.

Plaskig inledning på regningt Popaganda

30 Aug 2013, 21:28
Inledningen på Popagada var blöt men stämningen desto behagligare med artister som Kate Nash, MS MR och Noah and the Whale.

Är detta världshistoriens största festival-fails?

30 Aug 2013, 17:51
Tänk dig att du ska publiksurfa från ett hustak men att ingen tar emot dig. Multiplicera sedan den siffran med fem. Så många av världshistoriens största festival-fails har vi listat - och såklart vad man kan lära sig av dem.