Regina Spektor har lärt sig att slappna av och bara njuta under spelningar.
Regina Spektor har lärt sig att slappna av och bara njuta under spelningar. - Foto: Sandra Hellstenius

Regina Spektor: "Det var en ömsesidig förståelse mellan mig och publiken"

Regina Spektor är en flitig Sverigebesökare. Under hennes senaste besök, då hon uppträdde på Peace & Love-festivalen i Borlänge, fick Festival24 ett snack med henne.


Du kommer just från din spelning på Peace & Love, hur kände du att spelningen gick?

- Det var någon typ av ömsesidig förståelse mellan publiken och mig, som en typ av tillit. Det kändes som om jag kunde spela vilken låt som helst och de hade inte spelat någon roll. Vanligtvis skulle jag inte spela exempelvis Firewood på en festival men nu kände jag att det bara var att köra. Det var verkligen en härlig känsla. Jag hade dock kunnat klara mig utan att glömma texten och teknikstrulet men på festivaler kastas man bara in i allting, utan soundcheckeller så.

Vad går egentligen genom ditt huvud när du glömmer texten sådär?

- Det är lustigt det där, jag vaknade upp i morse och tänkte att det här kanske skulle hända. Jag vet inte om det faktum att jag tänker att jag kommer glömma texten gör att jag faktiskt får det att hända eller om jag är bra på att känna efter när jag har en sådan dag. Jag kan vara totalt närvarande och sen är det som om huvudet plötsligt bara blir helt tomt. Det är som man ser i tecknade serier när seriefiguren springer ut över en klippa utan att vara medveten om det och tittarner och bara faller. Det är ungefär det som händer för mig. Sången och allt bara flyter på tills det helt plötsligt bara inte gör det…

Hur känner du nu efter att skivan släppts?

- Jag känner mig väldigt, väldigt glad. Jag gjorde klart plattan och lät den sjunka in ordentligt innan vi började mixa och mastra den. Innan har jag väntat lite innan bearbetningen av studiomaterialet och känt att det är saker jag vil ländra på. Den här gången gav jag plattan tid och gick runt och väntade på attjag skulle inse att det var något jag ville ändra - men varje gång jag lyssnade på den så kände jag bara att jag älskade den och att det var den bästa skiva jag någonsin gjort. Jag vet inte vad andra tycker, men det kanske var för jag lyckades uttrycka mig själv på ett annorlunda sätt som fick mig att känna så. Så det var klart att jag kände mig väldigt glad och lättad när jag märker att andra människor uppskattar den med.

Hur går det till när du startar processen med skapandet av nytt material?

- Jag är inte en sådan person som bara sätter sig ner vid pianot och skriver en platta, spelar in, turnerar och sen börjar om igen. Jag skriver låtar i livets alla skeenden så när det är dags att släppa en platta så väljer jag dem liksom bara från en rad olika tillfällen. Det finns låtar på den här skivan som är elva år gamla och det finns låtar som bara är några månader gamla.

När vi sen spelar in är jag och min producent som vetenskapsmän, vi kan låsa in oss i studion i timtal och bara spela. Han och jag, tillsammans, kan nog spela allting förutom trummor. Många av trumljuden är dessutom förprogrammerade, eller så gör jag ljud med min mun, så det är verkligen som om vi kan göra vad som helst. Så fort man är klar blir man lite nervös och funderar på vad i helvete det är man egentligen har skrivit. Då är det alltid en lättnad att få en bekräftelse av ens fans efteråt att man inte har varit helt ute och cyklat.

Hur ser du på framtiden?

- Jag vill verkligen kunna njuta av den här turnén så jag försöker verkligen att inte få panik och vara för hård mot mig själv när jag glömmer texterna som jag gjorde idag. Om det hade varit för några år sedan hade jag kanske gråtit efter konsertens slut och ältat det om och om igen. Men idag försöker jag bara att njuta och inte fokusera så mycket på vad som går fel eller vad jag hade kunnat göra bättre. Man får bara försöka att acceptera att man alltid kommer göra fe loch det är väl det som mitt mål är just nu, att finna den där inre ron.

Text: Christine Gelfgren & Sandra Hellstenius

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Festival24 tackar för sommaren med våra bästa bilder

2 Sep 2013, 17:12

Bildspel: Håkanfeber på Popagandafestivalen

31 Aug 2013, 22:01
Håkan Hellström satte P för Popaganda med ett fenomenalt framträdande. Här är bilderna från hans show.

"Hört om de som tältat för att stå längst fram"

31 Aug 2013, 19:57
När Håkan Hellström blev klar för Popaganda exploderade biljettförsäljningen. Vi har mött några av de fans som väntat längst för att se honom ikväll.

Amanda Fondell: Om fejkidentiteter, nya låten och att bli knäsvag

31 Aug 2013, 17:46
Amanda Fondell har precis fyllt 19 år. Trots sin unga ålder har hon redan hunnit vinna Idol, ställt upp i Melodifestivalen och i dagarna släppt singeln som ska sätta prägel på kommande plattan. Vi tog oss ett snack med henne.

Plaskig inledning på regningt Popaganda

30 Aug 2013, 21:28
Inledningen på Popagada var blöt men stämningen desto behagligare med artister som Kate Nash, MS MR och Noah and the Whale.

Är detta världshistoriens största festival-fails?

30 Aug 2013, 17:51
Tänk dig att du ska publiksurfa från ett hustak men att ingen tar emot dig. Multiplicera sedan den siffran med fem. Så många av världshistoriens största festival-fails har vi listat - och såklart vad man kan lära sig av dem.