Det bjöds på färskt bröd.
1 av 5
Det bjöds på färskt bröd. - Foto: Petronella Åslund
Roskildefestivalen värnar väldigt mycket om miljön.
2 av 5
Roskildefestivalen värnar väldigt mycket om miljön. - Foto: Petronella Åslund
Marmelad.
3 av 5
Marmelad. - Foto: Petronella Åslund
Fine dining.
4 av 5
Fine dining. - Foto: Petronella Åslund
Roskildefestivalen serverar flera miljoner måltider under en vecka.
5 av 5
Roskildefestivalen serverar flera miljoner måltider under en vecka. - Foto: Petronella Åslund

Roskildefestivalen erbjuder mer än musik

Roskildefestivalen är i dagsläget Danmarks fjärde största stad, vilket innebär att "stadens” organisatörer har ett stort ansvar gentemot miljön.


Roskilde har länge varit känt för att de värnar hårt om miljön och att de jobbar aktivt för att minska växthuseffekten. I och med att det serveras ett flertal miljoner måltider under festivalens gång, så kan tilloch med de minsta förändringar ge en stor effekt. I år kräver festivalen att alla mejeriprodukter samt alla grönsaker,  som används av matförsäljare, skall vara 100 procent ekologiska.

Roskilde själva, de har en dröm om att en dag kunna presentera en helt ekologisk meny, där ingenting går till spillo, eller fraktas onödigt långt. Detta innebär en stor förändring i matförsäljarnas arbetssätt, men Roskildefestivalen är så pass åtråvärt att få arbeta på, att försäljarna niger och bockar inför de benhårda reglerna.

Att de följer Roskildefestivalens minsta vink är inte konstigt – vanligtvis säljer ett vanligt matstånd ungefär 50.000 portioner… Det som därefter blir över, det lagas och vakuumförpackas för att sedan levereras till härbärgen runt om i Danmark.

Nytt för i år är även att festivalen tillsatt en arbetsgrupp som enbart fokuserar på att involvera besökarna i att utveckla sina egna erfarenheter av mat. Bland annat har de haft en slaktare på plats som, inför publik, styckat en hel gris och hållit föreläsning om hur man ser till att ta vara på varenda del av köttet.

Man har kunnat köpa matbiljetter för 100DKK och då fått tillgång till fine dining, där stora kockar från Köpenhamn kommer till festivalområdet och lagat sex-rättersmenyer till besökarna. Varje morgon kan besökarna dessutom, kostnadsfritt, samlas inne på festivalområdet och laga gröt tillsammans med Lasse Skjönning Andersen, en känd dansk TV-kock som brinner såmycket för gröt att han öppnat en restaurang i Köpenhamn som enbart serverar gröt i olika former.

Man går onekligen inte hungrig på årets Roskildefestival!

Text: Sandra Hellstenius

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!