Måndag 25 Okt
Stockholm

Hoffmaestros Jens Malmlöf: "Allt ballade ur och det stormade in snutar"

Festival24 träffar frontamannen i elvamannabandet Hoffmaestro.
1 av 10
Festival24 träffar frontamannen i elvamannabandet Hoffmaestro. Foto: Mattias Hellström
Hoffmaestro är aktuella med sin nya EP, City Hut Sessions Pt. 1.
2 av 10
Hoffmaestro är aktuella med sin nya EP, City Hut Sessions Pt. 1. Foto: Mattias Hellström
Guns n’ Roses är en förebild för Hoffmaestro.
3 av 10
Guns n’ Roses är en förebild för Hoffmaestro. Foto: Mattias Hellström
– Min bror spelade Paradise City för mig när jag var sju år gammal. Jag hade aldrig hört något liknande. Det var då jag kände att ”det här måste jag göra på något jäkla sätt”.
4 av 10
– Min bror spelade Paradise City för mig när jag var sju år gammal. Jag hade aldrig hört något liknande. Det var då jag kände att ”det här måste jag göra på något jäkla sätt”. Foto: Mattias Hellström
Vi möter Jens Malmöf på Bråvallafestivalen.
5 av 10
Vi möter Jens Malmöf på Bråvallafestivalen. Foto: Mattias Hellström
Han berättar om en gammal LSD- tripp och ett upplopp men påpekar att någon annan på plats 1995 kan ha uppfattat situationen helt annorlunda. "Hoffe" var ju inte helt med på båten.
6 av 10
Han berättar om en gammal LSD- tripp och ett upplopp men påpekar att någon annan på plats 1995 kan ha uppfattat situationen helt annorlunda. "Hoffe" var ju inte helt med på båten. Foto: Mattias Hellström
Tidigare hetter bandet Hoffmaestro och Chraa, nu är de bara Hoffmaestro.
7 av 10
Tidigare hetter bandet Hoffmaestro och Chraa, nu är de bara Hoffmaestro. Foto: .Pelle T Nilsson
Något som beror på att Jens Malmlöf först skrev på ett skivkontrakt som soloartist under namnet Hoffmaestro. När de blev ett band istället tänkte bandet använda två namn och strunta i det ena om de inte ville ha kontrakt. Något som inte gick som planerat.
8 av 10
Något som beror på att Jens Malmlöf först skrev på ett skivkontrakt som soloartist under namnet Hoffmaestro. När de blev ett band istället tänkte bandet använda två namn och strunta i det ena om de inte ville ha kontrakt. Något som inte gick som planerat. Foto: Mattias Hellström
Och recensenterna gav bandet en etta även denna gång.
9 av 10
Och recensenterna gav bandet en etta även denna gång. Foto: .Pelle T Nilsson
Publikfrieri var det ja.
10 av 10
Publikfrieri var det ja. Foto: Pelle T Nilsson

Hoffmaestros ”Hoffe” Jens Malmlöf om raggningstipsen, LSD-trippen och att skapa både masspsykoser och upplopp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Jens Malmlöfs bästa festivaltips

Grogga inte på O.P. Anderson och multivitamin. Kumminkrydda och multivitamin gifter sig inte!

Alla som är ute efter ett festivalragg borde jaga i grupp, det brukar vara bra. Bilda en skallgångskedja!

Jens Malmlöf slår sig ned i den brunröda skinnsoffa som står placerad i presscentrets område. Det första som slår en är hans superintensiva ögon, det andra att han ser så städad ut. Är detta verkligen samma kille som tillsammans med Hoffmaestro orsakar publikstormar runt om i Europa?

Den galnaste masspsykos jag varit med om var när ni spelade på Peace and Love 2010. Vad är hemligheten bakom detta publikkaos?

– Hemligheten är att vi genom alla år skrivit musiken mer till en liveakt än en skiva. Det finns någon slags konsensus inom svenskmusikjournalistik att ju mer introvert och ju mindre publikfriande det är, destodjupare och bättre är det. Samtidigt är alla ens idoler extremt extroverta. Kolla påBruce Springsteen, det är publikfrieri hela showen i tre timmar. Vi har kört publikfriandegrejer helt enkelt. 

Recensenter ger er gärna ettor i betyg. Bryr ni er längre om att kritikerna sågar er? 

–  Nä vad fan, första gången man råkar ut för detså vart man lite ”ouff jaha vad händer nu, kommer alla tycka som dem?” men dethar ju inte hänt.

Hur stelt blir det när ni träffar dessa kritiker i VIP:en på diverse festivaler?

–  Det blir lite stelt. Vissa hotar man med stryk också.

Ni breakade ju med filmen Stockholm Boogie. När såg du den senast?

–   Jag har inte vågat se den på flera år så fem-sex år sedan. Jag satt väl och tittade i en liten, liten glugg mellan fingrarna. Filmen skulle sammanfatta vår skolgång när man vart ledig på loven. Det är inte så lätt att komma ihåg hur man faktiskt var. Jag kommer nog ha mycket lättare att se den om tio år, nu är det lite för nära fortfarande.

Ni har sagt i intervjuer att ni nästan aldrig repar så vad gör ni med ertid?

–   Vi gör allting själva: skivor,artwork, logistik, jag menar vi är ett team på arton personer. Vi gör på riktigt tolv timmars arbetsdag nästan varje dag. Många i den här branschen är styrda av skivbolag eller någon som lånar ut pengar till dem, så sitter du plötsligt i deras ficka. Vi hamnade i den grejen tidigt i karriären och bestämde oss för att aldrig mer göra om det.


Ni har även sagt atttiden med groupies är förbi, är det dem eller ni som har förändrats?

–  Jaha? Nä, det är nog ganska likadant nu om man vill. Vi är väl inte riktigt samma gräshoppssvärmsom då men vissa i bandet är ju singlar liksom, säger Jens Malmlöf, som själv är i ett förhållande. 

Är du själv enrutinerad festivalbesökare?

–  Ja, det är därför jag varit en sådan torsk att lira påfestivaler. Jag var 15 år första gången jag åkte till Hultsfred och fortsatte i fem år tills vi själva började spela. Jag har egentligen hängt på festivaler i 15 år.

Vilket är ditt roligaste festivalminne?

–   Vi startade faktiskt upplopp i Hultsfred 1995, av enslump. Jag tror att det gick till så, jag var lite väck. Alltså grejen var att jag vart ilurad enLSD-tripp av en snubbe. Jag visste inte att en tripp innebar att duhålla dig för garv i sju-åtta timmar... Det är en resa att käka syra.

Hur bidrog ni till upploppet?

–  Jag skjutsade i mig det där och min kusin var förmyndare. Hanskulle ut och hitta snubben som gett mig den här trippen och vevade på saker mednågon tältpinne och skrek. När han kom tillbaka hade han ett gäng bakom sigsom marscherar och protesterade mot allt möjligt. Allt ballade allt ur och detstormade in snutar. Det hela blev ett riktigt upplopp.

Så du befann dig alltså mitt i Hultsfredskravallerna 95?

–  Alltså mitt i... har du tagit syra någon gång?

Nej.

–  Du är inte riktigt med men kan fortfarande uppfattasaker runtomkring. Jag var inte så jävla delaktig utan kröp mest omkring och tittadepå pinnar och grässtrån.


Hur länge kommer Hoffmaestro finnas?

– Jag hoppas att vi kommer spela och spela och spela, sedan är ju frågan hur länge man orkar hålla på och turnera. Klart man hoppas att vi lirar när vi är gamla gubbar. Många av grabbarna i bandets farsor är musiker och en dag kanske vi åker runt med ett helt dagis. Då är det ungarna som lever rövare.

Och startar upplopp? 

–  Exakt!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt