James Blake låtsas att det är natt.
1 av 5
James Blake låtsas att det är natt. - Foto: Ap
Miguel, det är ofräscht att spotta på folk.
2 av 5
Miguel, det är ofräscht att spotta på folk. - Foto: Ap
Roskilde är så mycket mer än bara musik.
3 av 5
Roskilde är så mycket mer än bara musik. - Foto: Ap
The Lumineers spelning var grym.
4 av 5
The Lumineers spelning var grym.
Metallica kom, såg och levererade.
5 av 5
Metallica kom, såg och levererade. - Foto: Ap

Hett och iskallt på Roskilde

Nu är Roskildefestivalen över. Vi har under fyra dagar tagit tempen på denna enorma folkfest. Här är vad vi kommit fram till.


Hetast på Roskilde (Förutom solen)

Metallica - Klart bästa showen

Metallica återvände till Roskilde efter tio år men känslan var att bandet inte åldrats en dag. De höll inte tillbaka på något när det gällde showen och när klassikern "Sad but true" spelades drogs publiken in i en ljuvlig nostalgi. Ljudet och ljuset klaffade och med avslutningsfyrverkerier blev Metallica utan tvekan höjdpunkten på Roskilde.

The Lumineers - Det där lilla extra

Colorado-bandet gjorde ingen besviken när de spelade i ett regnigt tält under torsdagen. När sångaren Wesley Schultz ställde sig i publiken blev det en finfin stämning som vi tar med oss härifrån.

Volontärerna på plats - Har aldrig mött så trevliga människor

Av tiotusen volontärjobbande danskar var det inte en som var otrevlig, sur eller såg ut att vilja göra något annat än att hjälpa vilsna reportrar. Även om man fattar att alla helst vill att skiftet ska ta slut så att de kan släppa loss framför stora scenen. 

Upplevelsen - utöver musiken

På Roskilde är musiken bara en del av festivalupplevelsen. Varje dag är ett äventyr med hundratals olika saker att göra, vi kan förstå att samma människor återvänder år efter år oberoende av lineupen. 

Festivalens isbitar

James Blake - Kunde ha soundcheckat

Denna 24-åring som tagit världen med storm. Bokstavligen alla artister vi pratat med lyssnar på honom, med det sagt, han fick ingen ordning på ljudet och bad hela tiden publiken låtsas som att det var kväll, när det in fakto var mitt på dagen och trettio grader ute. Vi fattar att du är missnöjd med speltiden men vi var missnöjda med din soundcheck. 

Miguel - Som ett dåligt ligg som aldrig tog slut

Denna nya röst inom RnB-genren med inspiration av Prince och Marvin Gaye skulle kännas som en frisk fläkt. Istället bjöd han på floskler i stil med: "jag kanske borde gjort några armhävningar innnan jag tog av mig tröjan". Att alla hans låtar handlar om sex bidrog till att giget kändes som en lång, manschauvinistisk prövning som aldrig tog slut. När han frågade: "Är ni törstiga" och spottade vatten på publiken valde flera att lämna. 

Maten - Vad har danskar emot langos?

Det är svårt att recensera mat som inte finns, av hundratals matställen fanns inte en enda langosvagn. Däremot kunde man äta "gris med gröt" eller som festival24:s reporter blev obehagligt medveten om "revben med grisfett i macka". För övrigt var maten på området väldigt lik flygplansmat, trist och smaklös.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Festival24 tackar för sommaren med våra bästa bilder

2 Sep 2013, 17:12

Bildspel: Håkanfeber på Popagandafestivalen

31 Aug 2013, 22:01
Håkan Hellström satte P för Popaganda med ett fenomenalt framträdande. Här är bilderna från hans show.

"Hört om de som tältat för att stå längst fram"

31 Aug 2013, 19:57
När Håkan Hellström blev klar för Popaganda exploderade biljettförsäljningen. Vi har mött några av de fans som väntat längst för att se honom ikväll.

Amanda Fondell: Om fejkidentiteter, nya låten och att bli knäsvag

31 Aug 2013, 17:46
Amanda Fondell har precis fyllt 19 år. Trots sin unga ålder har hon redan hunnit vinna Idol, ställt upp i Melodifestivalen och i dagarna släppt singeln som ska sätta prägel på kommande plattan. Vi tog oss ett snack med henne.

Plaskig inledning på regningt Popaganda

30 Aug 2013, 21:28
Inledningen på Popagada var blöt men stämningen desto behagligare med artister som Kate Nash, MS MR och Noah and the Whale.

Är detta världshistoriens största festival-fails?

30 Aug 2013, 17:51
Tänk dig att du ska publiksurfa från ett hustak men att ingen tar emot dig. Multiplicera sedan den siffran med fem. Så många av världshistoriens största festival-fails har vi listat - och såklart vad man kan lära sig av dem.