Narcissistiska personlighetsdrag kan börja utvecklas tidigt.
Narcissistiska personlighetsdrag kan börja utvecklas tidigt. - Foto: Pexels och Stella Pictures

Så hanterar du ett barn med narcissistiska drag: "Om man märker..."

Narcissistiska personlighetsdrag kan uppkomma redan i ung ålder. För Nyheter24 berättar Monica Emanell, legitimerad psykolog och psykoterapeut, om hur man som förälder ska hantera ett barn som uppvisar tecken på sådana drag.


En person som i vardagligt tal kallas för "narcissist" är i själva verket en individ med en narcissistisk personlighetsstörning, vilken både tänker och agerar på ett sätt som skiljer sig från andra.

12 beteenden som kännetecknar en narcissist: "Lätt till ilska"

Kan ett barn vara narcissist?

Enligt Monica Emanell, som är legitimerad psykolog och psykoterapeut, kan alla människor uppvisa enskilda narcissistiska drag ibland och det är inte ovanligt att barn gör det redan tidigt i livet.

– Om man tittar på en tvååring så beter de sig ofta narcissistiskt. De tar spaden trots att någon annan har den och blir kränkta och skriker när man försöker förklara att någon annan hade den. Vi har fått de dragen för att vi ska kunna sätta gränser och ställa krav på andra och inte låta oss bli överkörda, säger hon till Nyheter24.

– Det optimala är att det finns en balans mellan att man inte låter sig köras över men samtidigt inte kör över någon annan.

Men denna balansgång fungerar inte alltid som den ska. 

– Hos en del personer tippar det över till att de kräver för mycket av andra och hos en del tippar det över till att de anpassar sig för mycket.

Dold narcissist? Så känner du igen en – enligt psykologen: "Svårare att upptäcka"

Så gör du för att inte befästa narcissism hos ditt barn

Hur är då ett barn som börjat utveckla narcissism? Det varierar, enligt Monica Emanell.

– De barn som är lite mer benägna att vid en emotionellt fattig miljö utveckla narcissism är ofta lite mer temperamentsfulla och är lite bättre på att ta för sig, men det behöver inte alltid vara så.

Hur ska man som förälder tänka i sin uppfostran, för att inte befästa eller förstärka narcissistiska drag hos ens barn?

– Om man märker att barnen beter sig oempatiskt och utnyttjar andra behöver man försöka hindra det och visa ett mer empatiskt beteende och bekräfta barnet när det uppvisar just ett empatiskt beteende, förklarar Emanell och fortsätter:

– Försök kombinera att sätta gränser med att bekräfta barnet känslomässigt. Försök intressera dig för barnets känslor och inte enbart prestationer.

Läs fler artiklar om narcissism här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!