Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kladdkaka

Kladdkaka är ett av de populäraste bakverken i Sverige. Det är en kompakt och mjuk kaka med kladdig konsistens, därav namnet.

Traditionellt sett har kladdkakan chokladsmak men det finns många varianter. Ingredienserna är mjöl, ägg, smör, socker och kakao.

Kladdkakan bakas så att innanmätet fortfarande ska vara kladdigt. Det är vanligt att man äter kladdkakan med någon form av tillbehör, vanligast är vispad grädde eller vaniljglass.

Kladdkakan är besläktad med brownien men det som skiljer kladdkakan från andra bakverk är att bakpulver inte används. Det är det som gör att kladdkakan blir kladdig då det inte uppstår några luftbubblor i smeten.

Kladdkakans dag firas i Sverige den 7 november.

Kladdkaka kan bakas i flera former än den klassiska. Vanligast är att man bakar den i en form med löstagbara kanter för att kunna få loss den mycket kladdiga kakan. Men det går också att göra den som kladdkakemuffins.