Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Michael Nyqvist

Skådespelaren och författaren Michael Nyqvist föddes 8 november 1960 i Stockholm. Hans biologiska pappa är från Italien, Michael själv bodde sitt första år på barnhem innan han adopterades. Den tiden och sökandet efter sin identitet och sina biologiska föräldrar har skildrats i den självbiografiska boken "När barnet lagt sig".


Michael utbildade sig till skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö, innan han slutligen blev en del av den fasta ensemblen på Kungliga Dramatiska teatern, där han bland annat har spelat i Lars Norén-pjäserna Skuggpojkarna och Personkrets 3:1. För den breda massan blev han först känd som polisen John Banck i Beckfilmerna från 1997-1998. Han spelade också karaktären Rolf i Lukas Moodyssons klassiker Tillsammans. Men publikens hjärta vann han i den charmiga huvudrollen i succéfilmen Så som i himlen från 2004.


Därefter har han spelat huvudrollen i filmatiseringen av Stieg Larssons Millenniumböcker, som journalisten Mikael Blomkvist. Den stora internationella karriären tog fart 2011 i filmen Mission: Impossible – Ghost Protocol mot Tom Cruise och även i filmen Abduction. 


Vid två tillfällen har Michael varit sommarvärd i Sommar i P1 på Sveriges Radio.


Den 27 juni 2017 avled Michael Nyqvist bara 56 år gammal, efter att ha drabbats av lungcancer.