Söndag 3 Jul
Stockholm

Michael Nyqvist

Skådespelaren och författaren Michael Nyqvist föddes 8 november 1960 i Stockholm. Hans biologiska pappa är från Italien, Michael själv bodde sitt första år på barnhem innan han adopterades. Den tiden och sökandet efter sin identitet och sina biologiska föräldrar har skildrats i den självbiografiska boken "När barnet lagt sig".


Michael utbildade sig till skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö, innan han slutligen blev en del av den fasta ensemblen på Kungliga Dramatiska teatern, där han bland annat har spelat i Lars Norén-pjäserna Skuggpojkarna och Personkrets 3:1. För den breda massan blev han först känd som polisen John Banck i Beckfilmerna från 1997-1998. Han spelade också karaktären Rolf i Lukas Moodyssons klassiker Tillsammans. Men publikens hjärta vann han i den charmiga huvudrollen i succéfilmen Så som i himlen från 2004.


Därefter har han spelat huvudrollen i filmatiseringen av Stieg Larssons Millenniumböcker, som journalisten Mikael Blomkvist. Den stora internationella karriären tog fart 2011 i filmen Mission: Impossible – Ghost Protocol mot Tom Cruise och även i filmen Abduction. 


Vid två tillfällen har Michael varit sommarvärd i Sommar i P1 på Sveriges Radio.


Den 27 juni 2017 avled Michael Nyqvist bara 56 år gammal, efter att ha drabbats av lungcancer.Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.