David Dencik
David Dencik - Foto: Claudio Bresciani/TT, Henrik Montgomery/TT

Rollerna, längden och frun – allt om David Dencik

David Dencik är skådespelaren som slagit stort både i Sverige, Danmark och internationellt – bland annat för rollen i den danska deckarserien "Kastanjemannen". Vilka mer roller har han spelat och vem är han bakom alla masker?


Skådespelaren David Dencik, 47, är mannen bakom många kända filmkaraktärer – han är bland annat känd för sin roll i den danska deckarserien "Kastanjemannen". Just nu är han aktuell i Tuva Novotnys nya dramakomedi Diorama.

Dencik har ett rikt skådespelarbagage, och syns till i olika sammanhang. På lördag gästar han programmet Tildes på TV4. En av panelmedlemmarna i programmet Masked Singer, Felix Herngren, har dessutom gissat att han är personen bakom "Spelmannen". 

Men vem är han bakom alla masker? Här har Nyheter24 har listat allt du vill veta om David Dencik!

Foto: Stella Pictures

Filmerna, serierna och David Denciks roller

Dencik slog igenom i Sverige med rollen John Ausonius i TV-serien Lasermannen. Sedan dess har han haft en uppsjö av roller, både svenska och danska. 

Han har bland annat haft huvudrollen som Thomas Quick i filmen Quick, spelat karaktären Mikhail Gorbachev i den omtalade mini-serien Chernobyl och advokaten Peder Sander i Störst av allt.

En annan film han nyligen medverkat i, är den 25:e Bondfilmen No time to die. Där spelar han den ryske vetenskapsmannen Valdo Obruchev.

Foto: Stella Pictures

David Denciks familj – frun Sofie 

David Dencik är gift med danska juristen Sofie Dencik. Paret är bosatt i Köpenhamn i Danmark tillsammans med deras två barn.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Är David Dencik dansk?

David föddes i Stockholm 1974, men har bott den större delen av livet i Danmark. Han bodde under några år i Sverige där han gick Teaterhögskolan. Numera är David Dencik bosatt i Köpenhamn igen.

Så lång är David Dencik 

Så hur långt är den berömde Kastanjemannen David Dencik? Enligt IMDB är han inte mindre än 1,75 meter lång. 

Foto: Stella Pictures
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!