Skilda världar då och nu
Tv-serien Skilda världar tog Sverige med storm. Nu sänds de gamla avsnitten igen. Har du koll på vad skådespelarna gör idag? - Foto: Janerik Henriksson/TT Bild, Facebook. Bilden är ett montage.

Hollywoodfilmer och sjukdom – så lever "Skilda världar"-skådisarna idag

Bengt Dalqvist, Lina Pleijel, Matti Berenett, Tuva Novotny och Nina Gunke var några av skådespelarna vi såg i "Skilda världar". Men vad gör de egentligen i dag? Nyheter24 reder ut vad som hände sen.


"Skilda världar" hade premiär 1996 och det blev hela 500 avsnitt som sändes fram till år 2002. 

I serien fick vi följa de två familjerna Bovallius och Toivonen där en invecklad och eh, incestiös kärleksrelation stod i centrum. 

I rollerna i den svenska såpan som tog Sverige med storm så såg vi bland andra Matti Berenett, Lina Pleijel, Jessica Zandén, Nina Gunke, Bengt Dalqvist och Tuva Novotny.

Lina Pleijel som Sandra och Bengt Dahlquist som Daniel Toivonen i "Skilda världar" 1996. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT Bild

Det gör Bengt Dalqvist idag

Bengt Dalqvist som spelade rollen som Daniel Toivonen la för länge sedan skådespelarkarriären på hyllan. Han har idag hunnit bli 47 år gammal och jobbar med IT. Han driver samtidigt ett familjeföretag som är specialiserat på att sälja hö till kaniner.

Bengt lever tillsammans med hustrun Nette Dalqvist i Storvreta utanför Uppsala. Nette och Bengt har varit ett par i 25 år och har två döttrar tillsammans.

Bengt Dalqvist idag! Bildkälla: Facebook

Lina Pleijel blev psykolog

Lina Pleijel, 51, spelade huvudrollen Sandra Bovallius i "Skilda världar". Precis som Bengt Dalqvist så la även Lina skådespelarkarriären på hyllan efter "Skilda världar". Hon sadlade istället om och pluggade till psykolog på Örebro Universitet.

Lina Pleijel 1997. Bildkälla: Bertil Ericson/TT Bild

Matti Berenett idag – nu är han handbollstränare

Skådespelaren Matti Berenett, 50, såg vi som Tom i "Skilda världar". I början av 2000-talet såg vi honom i flera filmer, bland annat "Beck Hämndens pris" och "Sökarna: Återkomsten". 

Matti Berenett år 2001. Bildkälla: Jurek Holzer/TT Bild

Precis som många andra av skådespelarna som slog igenom i "Skilda världar" så valde Matti sedan att lämna rampljuset.

– Jag tyckte verkligen om branschen och älskade att spela in film och tv, men det var inte det jag brann för. Jag är i grund och botten en elitfotbollsspelare och ville vidareutbilda mig inom idrott och ledarskap. Jag har drivit tre handbollsakademier och jobbar som chefsinstruktör och A-lagstränare och jag har också utbildat flera elitspelare, har Matti berättat i en intervju med Aftonbladet.

Shanti Roney och Matti Berenett i "Beck: Hämndens pris". Bildkälla: Stella Pictures.

Nina Gunke har berättat om sin Alzheimer

Jessica Zandén spelade bara rollen som Rebecka Bovallius under en säsong. Sen fick det räcka. 

Då tog skådespelaren Nina Gunke över rollen. Redan innan "Skilda världar" var Nina Gunke en väletablerad skådespelare som bland annat synts i flera stora tv-serier. 

Efter "Skilda världar" gjorde Nina Gunke roller i bland annat "Tomten är far till alla barnen", "Fjällbackamorden" och "Innan vi dör". 

Nina Gunke som Rebecka Bovallius i Skilda världar 1997. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT Bild

I fjol berättade Nina Gunke i Tv4 att hon drabbats av Alzheimers. Det var under en inspelning som Nina Gunke plötsligt inte kunde komma ihåg texten längre.

– Jag sprang hem och bara tjöt. Jag tänkte att det här är något allvarligt. Då sökte jag läkare, berättade Nina i TV4.

– Det är tufft men alla har ju stöttat mig. Jag har varit så att jag inte har velat träffa folk och jag har sagt "Säg ingenting". Och nu säger jag bara "Ja, nu ska vi prata om det", sa Nina i Nyhetsmorgon i TV4.

Nina Gunke på Guldbaggen 2020. Bildkälla: Stella Pictures.

Det gör Tuva Novotny idag

Tuva Novotnys stora genombrott blev som Nora Strandberg i "Skilda världar". 

Därefter har hon blivit en av Sveriges mest firade skådespelare och har gjort över 40 olika filmer och tv-serier. Hon har även spelat i Hollywoodfilmern "Lyckan, kärleken och livet" som producerades av Brad Pitt, och i "Annihilation" med bland andra Natalie Portman.

Tuva Novotny år 2001. Bildkälla: Fredrik Persson/TT Bild

Tuva Novotny har även regisserat tre filmer – "Blind spot" kom 2018. Hennes andra film "Britt-marie var här" kom 2019, och då såg vi bland andra Pernilla August och Peter Haber i rollerna. 

Tuvas tredje film där hon stått för regin heter "Diorama", och den hade premiär tidigare i år. I rollerna ser vi Pia Tjelta och David Dencik.

Tuva har ett barn som hon fick med sin tidigare pojkvän, den danska äventyraren Nicolai Bjerrum Lersbryggen.

Tuva Novotny är nu gravid med sitt andra barn, något hon bekräftade för tidningen Elle på årets Elle-gala.

Tuva Novotny i april 2022, aktuell med filmen "Diorama". Bildkälla: Anders Wiklund/TT Bild
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!