Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Amanda Berg - största bloggaren utanför Stockholm

Nöje | 07/05/2009 15:56

Göteborgskan Amanda Berg i stor intervju om kändisskap, fest och framtid.

– Jag skulle inte rekommendera unga ett sånt här jobb. Visst att man har kontroll över sin tid, men man har alltid saker man måste göra, så det känns som att man aldrig är helt ledig. Det är för mycket ansvar när man är ung, säger hon med den distinkta göteborgskan.

Snart 20-åriga Amanda Berg är Göteborgs största modebloggare. Men det är långt ifrån det drömyrke många unga tjejer tror att det är. Det är inte bara glam, fest och framgångsrika människor. Det är också en vardag av hot, hårt jobb och ovilligt bloggande när inspirationen tryter.

Amanda når ut till över 50 000 läsare varje vecka. En maktposition kan tyckas. Men inte om man frågar henne själv.

– Jag känner inte av det så mycket, men det är många som tycker att jag framstår som en dålig förebild, så jag tänker på det ibland, att inte skriva så mycket om när jag går ut och dricker.

– Men ärligt vet jag inte hur det påverkar, många vill väl att jag ska vara en okej tjej, fast jag egentligen inte är det.

Hon började blogga för snart tre år sedan och hon har försörjt sig på det sedan dess. Och hon har blivit känd. Så känd en bloggare kan eller vill bli, vill säga.

Är det många som känner igen dig?

– När jag spelar skivor så kommer jättemånga fram. Det är lika konstigt varje gång, både kul och jobbigt.

– Men jag är otroligt nog inte den som gillar uppmärksamhet. Det känns konstigt och obekvämt när folk ropar efter en på stan, men samtidigt är det självklart roligt och smickrande.

Hon hoppade av gymnasiet när hon var nästan 18 - ”jag kände att det inte gav mig något”. Det blev bloggande på heltid i stället. Bloggande och försäljning av egendesignade klänningar.

– Jag hade ett företag där jag köpte in kläder från grossister runt om i världen. Men sen kom lite större företag och gjorde samma sak, då kände jag inte att det var värt det längre.

"Kan inte sitta inne på kvällarna"

I dag ser livet lite annorlunda ut. Amanda är sajten Aveny.se:s största tillgång och förutom en lön får Amanda i stort sett allt hon vill – i festväg. En normal vecka innehållar flertalet utgångar.

– Jag är helt enkelt en tjej som inte kan sitta inne på kvällarna.

–Dock behöver det inte betyda att alkoholen flödar. Sodavatten dricker jag flitigt.

Det sägs att du är ute på en ny klubb varje kväll, hur klarar du det?

– Jag har så mycket energi att jag aldrig blir trött, jag kan gå ut en vecka i sträck och vill festa ändå.

–Men det handlar mer om att gå ut och umgås än att festa. Jag går ut för det sociala och inte för att bli full.

Amanda är för närvarande singel. Det innebär att hon ofta träffar män på stan (hon insisterar på att kalla dem män och inte killar). Trots det skriver hon sällan om dem i bloggen.

–Det har hänt att jag gjort det, men det kan kännas lite väl privat. Dessutom finns det alltid en risk att de läser bloggen, och även om inga namn nämns kan det ju vara ganska uppenbart. De flesta som cirkulerar kring avenyn har nog lite koll på aveny.se och bloggarna där.

Har bloggen skapat några skandaler?

– Nej, inga direkta skandaler, men jag har haft många arga läsare. De tyckte att det var dåligt att jag var ute och drack och rökte och liknande. Då var det en jävla hets.

Näthat är ganska utbrett. Är det något du själv har upplevt?

– Ja, men det har lugnat sig. Annars har det varit perioder där det har varit mycket. En hel del skit.

Nu när namnet Amanda Berg slutligen etablerats och bloggen vuxit till en av Sveriges största så kan det konstigt nog vara slut. Inget varar för evigt.

– Om jag ska vara ärlig kommer jag inte hålla på mer än ett år till. Men man vet aldrig. Jag kanske tappar suget så småningom. Kanske hittar jag en annan nisch eller så lägger man av helt. Det är svårt att veta nu, men än så länge tycker jag det är roligt, för det mesta.

Skrivet av: