Vi behöver prata om Football Manager aka TRÅKSPELET

Nyheter24:s Gabriella Bark diskuterar fenomenet Football Manager. "Han sitter bokstavligt talat och jobbar utan lön".


Livet består till stor del av måsten. Jobbet hänger du väl på vadå, 80 procent av din vakna tid, det ska städas hemma, tas socialt ansvar, det ska umgås med folk du inte gillar, betalas räkningar, amorteras, skaffas barn, planera inför barn, spara pengar. På detta ska man sköta om sin svajande hälsa och lets's face it, försöka hålla sig någorlunda snygg. 

När man väl får lite tid över känner i alla fall jag att jag vill göra någonting där jag inte behöver tänka så himla mycket. Låta synapserna vila. Sysselsätta mig med någonting rofyllt där jag bara kan slappna av och låta en spännande film eller dramatisk realityserie fylla mitt sinne med en meditativ verklighetsflykt, någonting kulinariskt där jag får en liten smakupplevelse, springa ute i krispig luft eller avnjuta en god bok. 

Det kom därför som en chock när jag insåg att min pojkvän vill göra någonting som är den totala motsatsen. Nämligen spela Football Manager. 

Till en början förstod jag inte vad det var. Jag såg honom bara sitta nöjd och glad vid skärmen. Jag tänkte redan då efter att ha slängt ett getöga att det inte tycktes hända så mycket i spelet. Inga vapen man använder, inget monster man springer ifrån, inga biljakter eller bilar som fräser runt en bana. 

När jag en dag sitter och tittar en längre stund på hans skärm inser jag att han-sitter-och-mailar. 

– Förlåt men vad....gör man i det där tråkspelet egentligen?

– Jag sitter med en matchplan och roddar upp med det taktiska nu. 

– Men vad gjorde du innan då?

– Jag har köpt och sålt spelare så laget blir så bra som möjligt. Nu ska vi göra en kontraktförnyelse. 

Efter åtta timmars spelande är det äntligen match. En match som pågår i cirka två sekunder. Jag hör ett "YES" sedan är det tyst igen. 

– Vad händer nu då?

– Jag ska fixa nya snygga tröjor och köra en rekrytering för att få en bättre backlinje. 

– Det ser så tråkigt ut att jag tycker synd om dig. Du är ju fångad av djävulens klor. Det är så hemskt att bevittna att jag knappt kan titta. 

– Nej det är kul. 

Tre dagar senare är det lördag. En kyld flaska bubbel står på bordet. Charken är uppdukad. Oliverna ligger och glänser i Skultuna-skålen. 

– Skulle du kunna ställa bubblet här vid datorn?

– Men för i hel... det är ju lördag kan vi inte bara mysa, dricka bubbel och kika lite Robinson? Så slipper du sitta med den där skiten ett tag. 

– Ja.. alltså... jo men.... den nya.... eller... jag har kontakt med en annan tränare som.... jo men ok det kan vi. 

Vi sätter oss och har det jättemysigt. 

– Jag tänkte.... efter maten kanske man kan...

– Jobba vidare? Du har för fan en röd fläck i vänster öga. Du har inte ens tagit en oliv. DU TAR MED DIG JOBBET HEM! 

– MEN VI HAR SÅNT FLYT NU! VI GÅR MOT GULDET! OCH VI HAR NYA TRÖJOR!!

Här tyckte jag så synd om honom som blivit besatt av någonting som verkar vara torrare än mandelkubben längst in i min mormors skafferi. Och det går fortfarande inte in vad han finner roande. Det är nästan inga matcher. Ingen action. INGENTING. Han sitter bokstavligt talat och jobbar utan lön. 

Var det ett spel där du handlade med vapen, sprängde byggnader och hade en Scarlett Johanson-flickvän i röd klänning och stilettklackar som låg och sög på ett körsbär hade jag ändå förstått varför han blivit förtrollad. Eller där du som i FIFA spelar fotboll hela tiden. 

Men här ser man färg torka. 

Jag kan inte annat säga att jag får erkänna mig besegrad av en Gmail som ser ut att vara lika rofylld som att sitta i en kyrka och bevittna en oändlig konfirmationsceremoni. 

En dag kanske jag kommer att förstå tjusningen med tråkspelet. Men den dagen är inte idag. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

1 timme sedan

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

2 timmar sedan
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

3 timmar sedan
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

3 timmar sedan
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.