Quetzala Mikko Blanco om Carina Bergfeldts talkshow
Micael Bindefeld gästade Carina Bergfeldt. Där berättade han om hur han anlitat en surrogat. Nyheter24:s Quetzala Mikko Blanco kallar programmet för ett "haveri". - Foto: Malva Engstedt/Nyheter24, Annika Berglund/Monkberry/SVT. Bilden är ett montage.

Uselt av SVT att låta Carina Bergfeldt göra kvinnohat på bästa sändningstid

KRÖNIKA. Carina Bergfeldt är för det mesta en oerhört skicklig programledare och journalist. Men det senaste avsnittet av hennes talkshow går inte att beskriva på något annat sätt än ett totalt haveri, och man undrar vad det är för galaxhjärnor som har släppt igenom det här.


I fredags gästades Carina Bergfeldt av festfixaren Micael Bindefeld och hans make Nicklas Sigurdsson.

Bindefeld behöver väl kanske inte någon närmare presentation, men i Carinas talkshow bjuds tittarna på ett montage som visar Sveriges mest kända festfixare "Bindans" liv och karriär i snabba klipp. 

Bubblande Champagne, röda mattor rullas ut, limousiner, kindpussar, "First class" med Jack Harlow tuggar i bakgrunden. Där är Dr Alban. Allt varvas med mysiga familjebilder på Micke, hans make Nicklas och parets son Simeon.

Simeon blev till genom surrogatmödraskap i USA. Konsekvent under hela intervjun hos Bergfeldt så kallar Bindefeld surrogaten för "flickan". Redan där börjar rysningarna. 

Flickan. 

"En etablerad business", kallar Nicklas Sigurdsson det hela, som säger att det är ett "omdiskuterat ämne".
 
– Det är ju ett kontroversiellt ämne, säger Carina Bergfeldt.

Kontroversiellt ämne? Hur någon kan kalla handel med en kvinnas kropp och livmoder för ett kontroversiellt ämne övergår mitt förstånd. 

Hur man kan nöja sig med att kalla det för ett "kontroversiellt ämne" när man dessutom är kvinna och mamma är ännu märkligare.

Är även trafficking, organhandel och sexköp kontroversiella ämnen? VAD ÄR DET SOM PÅGÅR?

Carina Bergfeldt kallar det för ett "kontroversiellt ämne". Bildkälla: SVT

Andra gäster i Carina Bergfeldt den här kvällen är Tina Nordström och artisten Molly Hammar. De sitter blickstilla och säger inte ett knyst. Ingen kommenterar den moderna slavhandeln. 

Att ingen säger ifrån gör mig illamående. Ingen drar av myggan, reser sig upp och går. Alla ler. Nickar. Skrattar. Inga konstigheter. Business as usual. 

Micael Bindefeld berättar om hur paret anlitade en surrogat i USA. Bildkälla: SVT

– I ett surrogatmödraskap så är det då en äggdonator, en spermie, eller flera, haha. Och flickan som vi pratar om, som bär barnet, det är inte hennes biologiska barn. Utan hon är livmodern, som man hyr in sig i, säger Micael Bindefeld.

Carina Bergfeldt, Micael Bindefeld och Mat-Tina skrattar.

Hyra en livmoder. Som att det var ett Shurgard-lager där du ställer in en gammal fåtölj.

Kvinnohatet är så djupt rotat att ingen reagerar. Inte Carina, inte Tina, inte Molly. Tydligen ingen i produktionen heller.

Bindefeld och hans make berättar sedan om den genetiska önskelistan de gick efter. Det här finns det en hel del att skriva om, tankarna rör sig åt Tyskland på...ja, ni fattar. (Men jag tror inte min ansvariga utgivare blir så nöjd om jag skriver exakt vad jag tänker här.)

Alla skrattar. 

Carina öppnar munnen. Nu ska hon ställa en fråga. Jag tänker, att kanske kommer hon ställa en kritisk fråga?

– Var det viktigt att hon hade boll-sinne?, frågar Carina Bergfeldt paret om deras genetiska önskelista på Simeons mamma.

Alla skrattar så de kiknar. Molly Hammar drar ett skämt.

Tina Nordström och Molly Hammar skrattar med Bindefeld och Carina efter att Bindefeld berättat om den genetiska önskelistan de hade. Bildkälla: SVT

Carina ställer en till fråga.

Vad var viktigt, vad ville dom ha?

Mer prat om den långa genetiska önskelistan som Bindefeld och maken hade på mamman.

Sen byter Carina samtalsämne bara sådär. Hon berättar att hon var på Bindefelds sons 6-års kalas och att det märktes att en av papporna var festfixare. 

Bindefeld och maken berättar om en fest de arrangerade när en av deras katter fyllde år. Alla skrattar. Mer prat om kalas. Mer skratt.

Sen är det slut.

I Carina Bergfeldts kommentarsfält på Instagram rasar tittarna. Många är det som undrar varför människohandel avhandlas i programmet utan en enda kritisk fråga.

Ett axplock av reaktionerna på Instagram just nu: 

"FEM vuxna människor och en hel produktion. Och INGEN reagerade. Helt obegripligt."

"Härligt kapitalstarkt gäng som kan köpa kvinnokroppar och barn"

"Här tog det stopp för mig. Att sitta och flamsa om att köpa en annan människas kropp. Nej fy fan, jag började skaka och fick lämna tv:n."

"Vidrig normalisering av barnhandel och surrogatindudtrin.."

"Rena rama Handmaid’s Tale!!!!!! SJUKT!"

"Samtal om barn-och kvinnohandel på bästa sändningstid. Utan en kritisk fråga! Fy"

Carina har inte svarat på några kommentarer ännu. Bindefeld rensar friskt i sitt kommentarsfält, men i ett svar på Instagram skriver han till en följare att det var "väldigt märkligt" att han kallade henne för flickan.

Det här är ett enormt haveri av Carina Bergfeldt och SVT. Att Micke Bindefeld och hans make köper kvinnokroppar får stå för dom. Det är inte Carina Bergfeldts ansvar. 

Men som programledare i ett public service-program så har hon ett ansvar att ställa en enda kritisk fråga. Det gör hon inte. Istället sitter hon och flamsar och skrattar åt människohandel på bästa sändningstid.

Jag undrar vad det är för illitterata latmaskar på SVT som har släppt igenom det här. Jag undrar vad Carina Bergfeldt tänkte, om hon ens tänkte? 

Clara Berglund på Sveriges kvinnoorganisationer driver nätverket "Feministiskt nej till surrogatmödraskap". Till ETC sa hon i helgen att hon planerar att anmäla inslaget till Granskningsnämnden för ensidighet.

Jag hoppas att fler följer efter och anmäler inslaget, och jag hoppas att Carina Bergfeldt gör det enda rätta och ger tittarna en förklaring och en ursäkt till hur det kunde bli så fel.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tummad äventyrsbok återlämnad – efter 105 år

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

idag 16:01
Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

idag 15:47
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

idag 15:41
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

idag 15:38
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.

Så friade Nisse Hallberg till Emelie Uggla: "Kommer inte ihåg någonting"

idag 14:53
Nisse Hallberg är en svensk komiker och poddprofil. Men hur mycket vet du egentligen om stand up-stjärnan? Nyheter24 reder ut de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Hallberg.