Eurovision Song Contest 2024 anordnas i Sverige.
Eurovision Song Contest 2024 anordnas i Sverige. - Foto: Jessica Gow/TT och Maja Suslin/TT

Så blir Eurovision 2024 i Sverige: Städerna som slåss om värdskapet

Eurovision Song Contest 2024 kommer att anordnas i Sverige och redan nu är planeringen inför mastodontevenemanget igång. Men vilka städer slåss om värdskapet, hur ser budgeten ut och vem eller vilka kan tänkas leda tävlingen?


Med 583 poäng kammade Loreen hem segern i Eurovision Song Contest 2023 och hon blev därmed historisk som den första kvinnan någonsin att vinna tävlingen två gånger.

Vinsten innebär att Sverige kommer att anordna Eurovision Song Contest 2024 – och bara timmar efter att årets final gått i mål började SVT planera nästa års tävling.

– Vi började i natt kan man säga. Vi ringer varandra och kollar och det är möten i dag. Det är folk som är i Liverpool och kollar hur de har gjort och hur vi ska tänka. Så det börjar direkt, sa SVT:s vd Hanna Stjärne i en intervju med TV4 under söndagen.

Så mycket kan Eurovision Song Contest 2024 kosta

Att anordna musiktävlingen är en dyr historia. När Eurovision Song Contest arrangerades i Sverige 2016 hade SVT en budget på drygt 125 miljoner kronor. 

Nu har SVT dessutom inlett ett projekt för att, fram till 2025, spara 100 miljoner kronor. 

– Det kommer vara en utmaning. Men vi kan sprida kostnaderna över flera år och det är en av de saker vi sitter och räknar på nu, säger Hanna Stjärne till TV4.

Vilken stad kommer anordna Eurovision Song Contest 2024?

Precis som 2016 går nu spekulationerna varma om vilken svensk stad som kommer att agera värdstad under Eurovision Song Contest 2024. När Loreen, under presskonferensen efter segern, fick frågan om var hon tycker att tävlingen ska utspela sig nästa år svarade hon snabbt.

– Det måste bli Stockholm, konstaterade artisten, enligt TT.

Och Stockholms handelskammare välkomnar ett värdskap i huvudstaden. De menar, enligt ett pressmeddelande, att tävlingen skulle kunna ge 310 miljoner kronor i besöksintäkter.

Eurovision Song Contest 2013 anordnades i Malmö. Foto: Jessica Gow/TT

Även Malmö och Göteborg finns på tapeten när det gäller värdskapet. Men från kommunhåll är man försiktigt positiva, samtidigt som man lyfter kostnaden som avgörande. 

— Jag måste vara ärlig att säga att man måste väga ett värdskap mot kostnaderna. Och vi är inne i en extremt svår tid rent ekonomiskt. Skulle vi hamna i det läget får man också ta in de aspekterna, säger Jonas Attenius (S), ordförande i Göteborgs kommunstyrelse, till Expressen.

— I ett ansträngt ekonomiskt läge går det naturligtvis inte att genomföra det till vilket pris som helst, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande för Malmös kommunstyrelse, till tidningen.

Ytterligare en stad som kan nämnas i diskussionerna är Örnsköldsvik som, enligt Aftonbladet, var nära att landa värdskapet 2016.

Vem kan bli programledare för Eurovision Song Contest 2024?

Spekulationerna slutar förstås inte kring värdstad, utan många är också nyfikna på vem eller vilka som kan tänkas programleda Eurovision Song Contest 2024. 

Enligt Aftonbladets Tobbe Ek, som under flera år rapporterat om och från Eurovision Song Contest, är Petra Mede tillsammans med Måns Zelmerlöw, likt Eurovision Song Contest 2016, heta kandidater till programledarjobbet.

Även Sanna Nielsen och Sarah Dawn Finer lyfts fram som potentiella programledare.

Läs alla våra artiklar om Eurovision Song Contest 2024 här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!