Får värdarna i "Sommar i P1" någon ersättning?
Får värdarna i "Sommar i P1" någon ersättning? - Foto: Henrik Montgomery/TT och Sveriges Radio

Får sommarpratarna betalt? Programchefens svar: "Ett avtal"

2023 års upplaga av "Sommar i P1" är i full gång och en hel rad mer eller mindre välkända personer kommer att axla rollen som sommarpratare. Men får de betalt för sin medverkan? Nyheter24 frågade Sveriges Radio.


Traditionsenligt inleddes årets säsong av "Sommar i P1" på midsommardagen och fram till den 20 augusti kommer 58 personer att ge lyssnarna en inblick i deras liv och världar. 

– Jag tror att värdarna kommer att överraska en hel del! Vi kommer också ha en hel del lyssnare som kommer bli uppretade, det är som det ska vara alltså. Det berör och det roar och det oroar, har programchefen Bibi Rödöö tidigare sagt till Aftonbladet.

Sommarpratare 2023 – hela listan: Alla värdar i "Sommar i P1"

Får man betalt för Sommar i P1?

Men hur står det egentligen till när det kommer till ersättning för de som bjuder på sig själva och sina erfarenheter i "Sommar i P1"? Nyheter24 frågade Sveriges Radio.

"Alla Sommarvärdar får samma arvode", uppger Bibi Rödöö i en skriftlig kommentar.

Bibi Rödöö. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men vad det rör sig om för summa vill man inte dela med sig av.

"Vi kommunicerar inte beloppen, eftersom det handlar om ett avtal mellan oss och de som får i uppdrag att göra Sommar", skriver programchefen.

Bibi Rödöös lyxiga lön – så mycket tjänar Sommar i P1-bossen

Uppgifter om exakta arvoden har florerat

Ersättningen som värdarna i "Sommar i P1" får har dock varit uppe på tapeten tidigare och belopp har florerat. 

År 2013 rapporterade till exempel Journalisten att sommarpratarna fick ett arvode på 7 800 kronor eller 11 600 kronor beroende på om de hade A-skattsedel eller F-skattsedel.

Sju år senare uppgav Lasse Stefanz frontfigur Olle Jönsson, när han pratade om sitt sommarprat från 2015 i podcasten "Deutgens dansbandspodd", att alla värdar då fick ett arvode på 12 500 kronor.

Läs alla våra artiklar om Sommar i P1 2023 här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!