Allt du behöver veta om Peter Jöback.
Allt du behöver veta om Peter Jöback. - Foto: Claudio Bresciani /TT/Christine Olsson

Allt om Peter Jöback: Barn, maken Oscar och svåra barndomen

Peter Jöback är en av Sveriges främsta sångare och musikalartister. Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Jöback.


Peter Jöback ålder – hur gammal är han?

Peter Jöback föddes den 4 juni 1971 och fyller 53 år sommaren 2024.

Peter Jöback uppväxt – var kommer han i från?

Peter Jöback föddes i Värmland, där han även spenderade sina somrar som barn, men växte upp i Täby i Stockholm, enligt Expressen

Hur var Peter Jöbacks barndom?

Peter Jöback hade en svår barndom och blev sexuellt utnyttjad som barn – något som han skämts för stora delar av livet, skriver Aftonbladet i en artikel från 2019.

När Peter Jöback gästade “Skavlan” i SVT berättade han om sin svåra uppväxt.

– När jag var tolv-tretton år blev jag sexuellt utnyttjad av en man på det ställe där jag jobbade. Det är en sådan skuld och skam för att man samtidigt kände en slags lust, sa han då. 

Peter Jöbacks pappa drack mycket under hans uppväxt, vilket gjorde att han sökte bekräftelse av vuxna på andra håll. 

– Eftersom pappa aldrig brydde sig om oss så var det första gången en äldre man tyckte att jag var begåvad. Även om det kändes väldigt konstigt så förstod jag aldrig att jag var utsatt för ett övergrepp. Jag tror mest att jag reflekterade över att jag var väldigt tidigt sexuellt aktiv, säger han i dokumentären.

När Peter Jöback var 34 år tog han in på ett rehab för att bearbeta det han varit med om, skriver Aftonbladet.

Peter Jöback utbildning – var gick han i skolan?

Peter Jöback gick i Adolf Fredriks musikskola och började sedan på Södra Latins gymnasium i Stockholm. Därefter utbildade han sig som solistsångare på Kungliga musikhögskolan i Stockholm, enligt Gefle Dagblad

Slog Peter Jöback igenom som ung?

Ja, Peter Jöback fick, enligt SvD, sitt stora genombrott år 1991 med musikalen "Grease" på Chinateatern i Stockholm. När Jöback, år 1995, spelade Robert i "Kristina från Duvemåla" och sjöng "Guldet blev till sand" var succén ett faktum. 

Har Peter Jöback varit med i Melodifestivalen?

Peter Jöback har tävlat i sångtävlingen "Melodifestivalen" två gånger. Första gången år 1990 med låten “En sensation”, som gjorde att han slutade näst sist. 

År 2010 var han med i tävlingen igen, denna gång med låten “Hollow” som tog honom ända till final där han slutade på en niondeplats.

Peter Jöbacks mamma – vem är Monica Lind?

Peter Jöbacks mamma var den kända sångerskan Monica Lind. Lind gick bort 2012.

Har Peter Jöback partner? 

Peter Jöback är gift med Oscar Nilsson sedan år 2010. Paret blev tillsammans år 2004.

Vem är Peter Jöbacks make Oscar Nilsson?

Oscar Nilsson är personlig tränare, egenföretagare och författare. Han har bland annat skrivit boken "Personlig träning med Oscar Nilsson", vilket gavs ut av Bonnier Fakta

Har Peter Jöback barn?

Tillsammans har Peter Jöback och maken Oscar Nilsson två barn, döttrarna Vega-Lee och Iggy-Lou. Men enligt Feminina är paret mycket privata med hur de träffade "mamma-paret" till flickorna och om sin familj generellt.

Har Peter Jöback Instagram?

På Instagram heter Peter Jöback @peterjoback.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!