Den ryska raw food-influencern åt ingenting annat än frukt under flera års tid.
Den ryska raw food-influencern åt ingenting annat än frukt under flera års tid. - Foto: rawveganfoodchef/Instagram

Veganinfluencer dog av svält – levde på endast frukt i fyra år

Den ryska influencern Zhanna Samsonova har dött vid 39 års ålder. Enligt en vän till henne beror dödsorsaken på influencerns strikta diet, som under flera års tid bestod av endast frukt. Vi vill varna för att texten kan vara triggande.


Zhanna Samsonova var en känd veganinfluencer och hade en stor plattform med flera miljoner visningar på både Facebook och Tiktok. På sociala medier beskrev hon sig själv bland annat som en "raw plant"-kock, skriver Expressen.

Enligt källor hade 39-åringen rest runt i Sydostasien sina sista månader och levt på en väldigt strikt diet.

En vän till influencern säger att hon hade svullna ben och såg utmattad ut när hon var i Sri Lanka, skriver New York Post.

– Jag bad henne att söka vård på sjukhus, men det gjorde hon inte. När jag sen såg henne i Phuket blev jag förskräckt, säger hon.

Vännen berättar för tidningen att hon bodde en våning ovanför Samsonova och var rädd att hon en dag skulle hitta influencern död.

Influencerns hyllning till frukt-dieten

I ett Instagram-inlägg från 2022 skrev Samsonova om hur "fruktarianism" hjälpte henne och uppmanade läsare med psykiska eller fysiska problem till att pröva det.

Skärmpdump från @rawveganfoodchef på Instagram

Zhanna Samsonova svalt ihjäl

Enligt New York Post säger Samsonovas mamma att hon dog av svält på grund av en kolerainfektion 39-åringen ådrog sig när hon besökte Malaysia.

Något officiell dödsorsak har inte offentliggjorts. 

I en bild från våren 2023 ser man en märkbar skillnad på veganinfluencern. Skärmdump från @rawveganfoodchef på Instagram

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

Ideella föreningen Shedo

Ätstörningslinjen 020-20 80 18

Frisk & fri Riksföreningen mot ätstörningar

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!