Jonay Pineda Skallak
Jonay Pineda Skallak är stjärnan i SVT:s nya serie Taelgia. Där spelar han rollen som Marko. - Foto: Christine Olsson/TT Bild, Mikaela Landeström/TT Bild

Jonay Pineda Skallak om tuffa tiden: "Det var mycket slagsmål"

Jonay Pineda Skallak är högaktuell i SVT:s nya storstatsning Taelgia. Här är allt du vill veta om Jonay – uppväxten, hans roll i Vinterviken, Guldbaggen, hans längd och mycket mer.


Jonay Pineda Skallak är skådespelaren som snabbt tagit Sverige med storm. Slog igenom gjorde han med rollen som Sluggo i Netflix-filmen Vinterviken – och för den rollen belönades han med en Guldbagge för bästa manliga biroll.

Jonay Pineda Skallak spelar Marko i serien Taelgia

I höst ser vi honom i SVT:s serie Taelgia, där han spelar den gängkriminella ledargestalten Marko som verkar i miljonprogrammet Ronna i Södertälje.

Jonay Pineda Skallak spelar karaktären Marko i SVT:s nya dramaserie Taelgia. Bildkälla: SVT

Jonay Pineda Skallak i Taelgia. Bildkälla: SVT

Här är allt du vill veta om Jonay – ålder, längd, karriär och mycket annat!

Hur gammal är Jonay – vad är hans ålder?

Erik Jonay Pineda Skallak föddes den 9 maj 2001, så nästa vår fyller han 23. Hans pappa heter Fredrik Johan Skallak och mamman heter Gabriela Nyström Pineda. Gabriela är från Santa Cruz de Tenerife som är Teneriffas huvudstad.

Jonay Pineda Skallak gjorde succé i Netflix-filmen Vinterviken. Nu är han aktuell i SVT:s nya serie. Bildkälla: Mikaela Landeström/TT Bild

Hur lång är Jonay Pineda Skallak?

Något som googlas en hel del är "Jonay Pineda Skallak height", det vill säga hans längd. Kanske är det Vinterviken-fans utanför Sveriges gränser som är nyfikna på vårat svenska stjärnskott? 

Hur som helst så är Jonay Pineda Skallak hela 185 centimeter lång, något han hälsar i en kommentar till Nyheter24.

Jonay Pineda Skallak är XX centimeter lång. Bildkälla: Mikaela Landeström/TT Bild

Var kommer Jonay ifrån?

Jonay är uppväxt i Stockholmsförorten Hökarängen som hör till Farsta. Han har även gått i skola i Tyresö.

Vad heter Jonay Pineda Skallak på Instagram?

På Instagram har Jonay nästan 10 000 följare. Du hittar honom under namnet @jonay.ps

Vem spelade Jonay i Vinterviken?

År 2021 gjorde Netflix en nyversion av den svenska kultfilmen Vinterviken från 1996. Jonay spelade karaktären Sluggo i filmen, som regisserades av Alexis Almström.

Har Jonay Pineda Skallak vunnit en Guldbagge?

Ja, Jonay har vunnit en guldbagge. År 2022 tilldelades han det prestigefyllda priset för bästa manliga biroll för sin roll som Sluggo i Vinterviken.

Jonay Pineda Skallak med sin Guldbagge. Bildkälla: Christine Olsson/TT Bild

Så fick Jonay rollen i Vinterviken

I en intervju med Mitti har Jonay beskrivit sig som en "stökig unge", och han hade inga planer på att skådespela i livet. Han jobbade på flyttfirma och livet rullade på. 

Men ett inlägg på sociala medier ändrade allt. Han såg nämligen att det söktes skådespelare till en film för Netflix, och bad en tjejkompis att ordna så att han fick komma på provspelning. Först fick Jonay kalla fötter och han tackade faktiskt nej till provspelningen två gånger. Men slutligen gav han med sig, och resten är så att säga historia.

– Det var det roligaste jag gjort i hela mitt liv, sa Jonay till Mitti.

Flyttfirman har Jonay lämnat för länge sedan och nu satsar han helhjärtat på skådespeleriet. År 2025 ser vi honom i en ny biofilm. 

Mustapha Aarab, Elsa Öhrn och Jonay Pineda Skallak från filmen Vinterviken anländer till Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT Bild

Jonay Pineda Skallak om sin adhd

Jonay har fått spela "bad boy" två gånger, och visst har han kanske erfarenhet från förr. I intervjun med Mitti berättade Jonay att han har diagnosen adhd, och det påverkade en del av hans tid i skolan.

– Jag var en stökig kille. Det var mycket slagsmål. En gång när jag inte ens var i skolan – jag låg hemma och var magsjuk och spydde – ringde de och anklagade mej för något som hänt i skolan samma dag. Det var på den nivån, sa Jonay till Mitti.

I samma intervju berättar Jonay Pineda Skallak att han fortfarande blir stoppad och visiterad av polisen i Hökarängen.

Bor Jonay Pineda Skallak kvar i Hökarängen?

Ja, Jonay bor i Hökarängen där han växte upp.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!