Julia Franzén
Julia Franzén har lagt ut sitt kostschema – och det ifrågsätts nu starkt. - Foto: Stella Pictures, Instagram/juliafranzen.se

Julia Franzén sågas för sitt kostschema: "För jäv*a illa"

Julia Franzén delade med sig av sitt kostschema, och det har nu väckt starka reaktioner. Vi vill varna för att den här texten kan vara triggande.


Julia Franzén, 33, är Lerum-tjejen som har tagit Sveriges med storm. Vi har sett henne i Robinson, och sedan som Bachelorette år 2021. Sedan alla hjärtans dag 2022 är hon tillsammans med fotografen Bingo Rimér, och i maj 2023 så friade Bingo storslaget till Julia på Gröna Lund.

Paret har under 2023 uppmärksammats för sin tv-serie Bingo & Julia på Prime Video. Där har vi fått följa parets vardag där de parerar familjeliv, karriär och sin relation. 

Julia Franzén och Bingo Rimér. Bildkälla: Stella Pictures.

Utöver att idag jobba som tv-profil och influencer så erbjuder Julia Franzén även kostrådgivning och personlig träning. Tränings och kost-paketen säljer hon på sin hemsida, och även på Instagram där hon har över 190 000 följare så brukar Julia då och då uppdatera kring just träning och mat.

I veckan svarade Julia på en frågestund på sin Instagram, och då fick hon en fråga om hur hennes kostschema ser ut. Till sitt svar så inledde hon med att lägga ut en triggerwarning.

"Jag fastar så länge jag känner för det, helt utan regler. Oftast fram till middag vid 16-17. Äter frukost och lunch ca 1-2 ggr i veckan. Mår så himla bra av att fasta av flera olika anledningar. Upplever att jag blir trött när jag ätit så håller en bättre energi när jag fastar. Sen när jag vill börja äta är det så gött att äta massa på kvällen, då äter jag allt! Tycker det är så mycket mysigare och trevligare att äta på kvällen än dagen", skriver hon.

Julia Franzén äter sitt första mål mat vid 16.00 eller 17.00. Bildkälla: Instagram/juliafranzen.se

Frans Strandberg är kanske mest känd för svenska folket som TramsFrans, där han dagligen uppdaterar om svenska kändisar. På sin Instagram, där han följs av nästan 150 000 följare, så har han uppmärksammat Julias inlägg.

"Märkligt upplägg från någon som kallar sig PT och kostrådgivare. När man behöver inleda med triggervarning så vet man att det är ett kanontips", skrev han.

Julia Franzén. Bildkälla: Stella Pictures.

Camilla "Bloggbevakning" Gervide reagerar starkt: "För jävla illa"

Camilla Gervide driver Bloggbevakning som synar influencers och kändisar på sociala medier. Hon reagerar starkt på Julias inlägg.

– Om Julia Franzén endast vill äta mat en gång i veckan, fine, gör gärna det, men jag tycker det är för jävla illa att hon delar med sig av den här typen av ”semi-extrem” kosthållning med ”svält och svull” till sina följare på Instagram, särskilt som hon säger sig ha som jobb att sälja kost och träningsupplägg till kunder. Svält och svulla allt du vill, men skit i att posta sånt här när du har ett konto med en så stor räckvidd, säger hon till Nyheter24.

Camilla Gervide reagerar starkt på Julia Franzéns inlägg. Bildkälla: Per Englund

Frisk & Fri, Riksföreningen mot ätstörningar: "Skadlig"

Maja Engström är digital kommunikatör på organisationen Frisk & Fri, riksföreningen mot ätstörningar. I hennes ögon räcker inte Julias triggervarning, och hon menar att fasta kan vara en inkörsport till ätstörningar.

– Att ha ett konto med väldigt många följare innebär ett ansvar. Det en säger påverkar andra människor. Att sätta en TW på ett innehåll som kan vara väldigt triggande hjälper inte. Läsaren tar in informationen i alla fall. Vi lever i ett samhälle där fokus på mat och kropp fått väldigt stor plats och det cirkulerar också mycket felaktig information. Fasta kan vara en inkörsport för ätstörningar och problematiskt ätbeteende, kroppen behöver regelbunden energi och näring, säger hon till Nyheter24.

Om en person dessutom mår dåligt eller har låg självkänsla är hen extra sårbar för att utveckla en ätstörning efter att ha börjat följa en diet, förklarar Maja Engström. Hon poängterar också att de med stora plattformar borde tänka ett extra varv innan de lägger ut sådant som handlar om just mat och träning.

På sin hemsida erbjuder Julia personlig träning och kostrådgivning – vad tänker du kring det?

– Sociala medier ska gå fort, det är liten yta att förklara sig på och det är lätt att det blir missförstånd eller att en reproducerar ett "ätstört samhälle". Att följare jämför sig, tänker att "det här är sunt och bra" när informationen en delar med sig av snarare tenderar att vara skadlig.

Är det oansvarigt att lägga ut en sån här bild till sina 190 000 följare?

– Som sagt, alla med stora plattformar behöver tänka till innan en publicerar. En behöver vara medveten om den påverkanskraft en har på sina följare.

Forskarna som kör periodisk fasta – de hoppar över frukost och lunch

Diabetesläkaren och forskaren Kerstin Brismar har tagit upp ämnet periodisk fasta i podden Medicinvetarna som utges av Karolinska Institutet. 

Kerstin Brismar är professor vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi. Hon är specialistläkare i endokrinologi och diabetologi. Bildkälla: Sofia Ekström/SvD/TT Bild

I ett avsnitt intervjuades Matti Sällberg som är professor i biomedicinsk analys. Precis som Julia Franzén så äter han varken frukost eller lunch.

– Men vissa när de inte äter lunch är bleka klockan 11:59 och är svimfärdiga. Jag kan i princip gå en heldag utan att äta, säger han i podden.

På helgerna äter Matti Sällberg frukost med familjen, och när han sedan äter så äter han ganska mycket, och han säger att han är intresserad av mat. Att andra har ett stort behov av att äta frukost och lunch tror han är fysiologiskt.

Intervjuad i samma podd är forskaren Jessica Alm som även hon lever som Matti Sällberg. Hon blir fruktansvärt trött och slö av att äta lunch, berättar hon i podden.

– Det är inte många som gör så här. Men dom finns. Folk är förvånade och ifrågasättande, säger Jessica Alm.

Är det farligt med periodisk fasta?

Kerstin Brismar berättar om långsiktiga studier på apor som har gjorts, och de visade att på de apor som fick hälsosam mat i form av grönsaker, bra proteiner, bär och nötter så var inte effekten av periodisk fasta lika dramatisk. I den andra gruppen så åt aporna så kallad "western diet".

– Typ McDonalds-mat. Väldigt fett och mycket socker. Där hade den jättebra effekt att skära ner på mängden dom åt. Det gäller oss också. Om vi äter väldigt onyttig mat men skär ner på den så är det nyttigare för oss. Men äter vi nyttig mat så har fastan sannolikt ingen betydelse, berättar hon i podden.

De som åt "typ McDonalds" fick störst effekt av periodisk fasta. Bildkälla: Fredrik Persson/TT Bild

Kerstin Brismar berättar även om en studie som förvånade henne i ämnet.

– I princip skulle jag säga att det inte är så farligt att man äter ett mål om dagen. Men så såg jag till min stora förvåning en studie där man tittat på väldigt många människor i USA, flera tusentals. Där tittar man med en väldigt noga kostregistrering under 24 timmar. Då såg man att dom som bara åt ett mål om dagen hade en högre dödlighet i jämförelse med de som åt tre mål om dagen. Framförallt var det hjärt och kärl-sjukdom, säger Brismar.

I podden varnar Kerstin Brismar för att barn och personer med diabetes eller hjärtsjukdom ska avstå från fasta.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

Ideella föreningen Shedo

Ätstörningslinjen 020-20 80 18

Frisk & fri Riksföreningen mot ätstörningar

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!