Kändisbolaget går nu i konkurs.
Kändisbolaget går nu i konkurs. - Foto: Foto: Stella Pictures/Fredrik Sandberg/TT/instagram/rosannacharles

Omtalade kändisbolaget går i konkurs – över 450 000 i skuld

Linda Piras gigbolag Workish har under åren varit både hyllad, kritiserad och kändisfylld med profiler som Rosanna Charles i styrelsen. Nu meddelar tingsrätten att bolaget sätts i konkurs.


Artisten Linda Pira, 38, började släppa musik redan 2012, och har sedan dess blivit hyllad både på Grammis-galan och på sociala medier för sin musikaliska insats. Under 2019 valde Pira att bredda sin karriär genom att starta bolaget Workish. 

Syftet var att skapa mikrojobb för privatpersoner där appen skulle fungera som en mellanhand, men också ta 12 procent i avgift för varje tjänst. Idag har bolaget officiellt gått i konkurs, vilket Breakit var först med att uppmärksamma. 

Kritik mot bolaget

Linda Pira utvecklade appen tillsammans med profilen Rosanna Charles, som också satt i styrelsen tillsammans med Pira i bolagets unga dagar. Snabbt fick appen kritik på sociala medier för att profitera på fattigdom. Dessutom skulle lönen bestämmas mellan arbetsgivare och arbetare, vilket skapar en osäker lön för den anställda. Detta ställde sig dåvarande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sig emot på X:

– Att smita från skatt eller lura någon att arbeta för låga löner och med sämre villkor är inte hippt. 

Kritikerna menade också att appen inte var tydlig med hur användarnas uppgifter hanterades, och att bolaget inte ansvarade för om användarna betalade skatt eller inte. 

Linda Pira på pressträff för Stjärnornas Stjärna 2018. Foto: Stella Pictures

Piras försvar: "Det är en fråga om överlevnad"

Trots överväldigande negativa reaktioner var Pira redo att försvara bolaget i ett öppet brev 2019, som Aftonbladet publicerat. 

– Ja, det må vara inhumant att jobba med hushållsnära tjänster eller hantverksarbetare om man i hela sitt liv vuxit upp med privilegier. Det låter som ett opportunistiskt försök till tolkningsföreträde som jag läser det. För en som inte har haft allt serverat hela livet, blir det inte en fråga om klass när möjligheten till arbete presenterar sig. Nej det är en fråga om överlevnad. Hade det varit annorlunda så hade inte människor letat sig in i gigmarknaden i det första taget, skriver Pira i brevet.

I dagsläget har både Pira och Charles lämnat bolaget och enligt databasen Eivora står Ricard Atteks som bolagets ägare. Appen har under åren samlat på sig en rejäl skuld, som vid konkursanmälans tidpunkt stod på 461 000 kronor uppger Breakit. Det framstår också i tingsrättens protokoll att Atteks aldrig dök upp vid förhandlingen. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!