Stjärnkocken Tom Sjöstedt avslöjar hemligheterna bakom sin köttfärssås.
Stjärnkocken Tom Sjöstedt avslöjar hemligheterna bakom sin köttfärssås. - Foto: Tom Sjöstedt i Sveriges Mästerkock. Bildkälla: TV4

Tom Sjöstedt avslöjar hemligheterna bakom sin köttfärssås

Tom Sjöstedt är prisad stjärnkock som dessutom sitter i juryn i tv-programmet "Sveriges Mästerkock"
Så hur gör han sin egen köttfärssås?
Det avslöjar tv-kocken själv i podden Studio Allsvenskan.


Det är i fotbollspodden Studio Allsvenskan som stjärnkocken Tom Sjöstedt, aktuell med en ny säsong av "Sveriges Mästerkock", avslöjar hur han gör sin köttfärssås.

Och det handlar inte om någon snofsig avancerad variant.

– Det här är en enkel variant, sen kan man göra en mycket mer avancerad med sidfläsk och massa olika saker. Det här är standard hemma-varianten som jag lagar, säger Tom Sjöstedt i Studio Allsvenskan.

Så vad behövs egentligen för att laga en köttfärssås som en riktig mästerkock? Vilka är hemligheterna?

– Chili är extremt viktigt. Sen är det köttfärs, lite tomatpuré, inga grönsaker som morot, fänkål eller sån skit. Det är bara rent standard. Sen är det vitt vin, lagerblad, gärna färsk timjan, krossade tomater och sen kan man alltid stötta med lite vinäger. Dijonsenap tycker jag är viktigt i en köttfärssås, säger Sjöstedt.

Sjöstedt tar kål på en gammal myt

En detalj som många matlagare brukar konstatera är vikten av att låta köttfärssåsen koka i flera timmar för att få ihop smakerna. Det håller inte Tom Sjöstedt med om.

– Det behöver inte puttra i tre timmar som folk babblar om. Det ska puttra kanske en halvtimme. Det är köttfärs, det är klart då, säger han.

Det behöver inte puttra längre?

– Nej, det tycker jag inte. Det är extremt konstigt att man ska behöva koka det så länge. Absolut, om man gör en ragu och har vildsvinskött, högrev eller sådana saker. Men köttfärs är det vätska i och med lite buljong så det får koka ihop smakerna lite, säger Tom Sjöstedt och fortsätter.

– Men sen tycker jag att den ska vara ganska enkel så man kan blanda ihop den med pastan. Kanske kan ha en liten klick smör i eller olivolja. Men inte svårare än så. 

Tom Sjöstedts recept på köttfärssås

 • Köttfärs
 • Gul lök
 • Vitlök
 • Chili
 • Färsk timjan
 • Tomatpuré
 • Krossade tomater
 • Vitt vin
 • Lagerblad
 • Dijonsenap
 • Vinäger
/
/
Kommer du att laga Tom Sjöstedts köttfärssås?
Tack för din röst!
Senaste nytt

James Bond-stjärnan död: "Vi är helt förkrossade"

Russell Crowe rakade bort allt skägg – nu ser han 20 år yngre ut

Russell Crowe har i många år haft ett buskigt, långt grått skägg. Men nu är skägget ett minne blott. För första gången sedan 2019 har han nu rakat sig – och han ser 20 år yngre ut, tycker fansen.

Pernilla Wahlgren ger konsert på ny festival

1 timme sedan
Pernilla Wahlgren är klar för den nya festivalen Drömmen i Stockholm vår. Därmed gör hon sin första egna livekonsert på många år.

Hanna Friberg svarar äntligen på den vanligaste frågan hon får

1 timme sedan
Hanna Friberg, influencer och tidigare vasaloppsåkare, delar med sig om frågan hon får nästan varje dag om loppet.

Maurizio Cattelan pekar finger åt Moderna

2 timmar sedan
En gång väckte hans meteoritbombade påve polska katolikers vrede, nu har Vatikanen bjudit in Maurizio Cattelan att göra ett verk på årets Venedigbiennal. Men först visas han stort på Moderna Museet i Stockholm.

Justin Timberlake till Sverige

3 timmar sedan
Justin Timberlake ger sig i sommar ut på Europaturné. Totalt blir det tretton stopp i åtta länder och den 2 september kommer turen till Stockholm och Tele2 arena, meddelar konsertarrangören Live Nation.