Stjärnkocken Tom Sjöstedt avslöjar hemligheterna bakom sin köttfärssås.
Stjärnkocken Tom Sjöstedt avslöjar hemligheterna bakom sin köttfärssås. - Foto: Tom Sjöstedt i Sveriges Mästerkock. Bildkälla: TV4

Tom Sjöstedt avslöjar hemligheterna bakom sin köttfärssås

Tom Sjöstedt är prisad stjärnkock som dessutom sitter i juryn i tv-programmet "Sveriges Mästerkock"
Så hur gör han sin egen köttfärssås?
Det avslöjar tv-kocken själv i podden Studio Allsvenskan.


Det är i fotbollspodden Studio Allsvenskan som stjärnkocken Tom Sjöstedt, aktuell med en ny säsong av "Sveriges Mästerkock", avslöjar hur han gör sin köttfärssås.

Och det handlar inte om någon snofsig avancerad variant.

– Det här är en enkel variant, sen kan man göra en mycket mer avancerad med sidfläsk och massa olika saker. Det här är standard hemma-varianten som jag lagar, säger Tom Sjöstedt i Studio Allsvenskan.

Så vad behövs egentligen för att laga en köttfärssås som en riktig mästerkock? Vilka är hemligheterna?

– Chili är extremt viktigt. Sen är det köttfärs, lite tomatpuré, inga grönsaker som morot, fänkål eller sån skit. Det är bara rent standard. Sen är det vitt vin, lagerblad, gärna färsk timjan, krossade tomater och sen kan man alltid stötta med lite vinäger. Dijonsenap tycker jag är viktigt i en köttfärssås, säger Sjöstedt.

Sjöstedt tar kål på en gammal myt

En detalj som många matlagare brukar konstatera är vikten av att låta köttfärssåsen koka i flera timmar för att få ihop smakerna. Det håller inte Tom Sjöstedt med om.

– Det behöver inte puttra i tre timmar som folk babblar om. Det ska puttra kanske en halvtimme. Det är köttfärs, det är klart då, säger han.

Det behöver inte puttra längre?

– Nej, det tycker jag inte. Det är extremt konstigt att man ska behöva koka det så länge. Absolut, om man gör en ragu och har vildsvinskött, högrev eller sådana saker. Men köttfärs är det vätska i och med lite buljong så det får koka ihop smakerna lite, säger Tom Sjöstedt och fortsätter.

– Men sen tycker jag att den ska vara ganska enkel så man kan blanda ihop den med pastan. Kanske kan ha en liten klick smör i eller olivolja. Men inte svårare än så. 

Tom Sjöstedts recept på köttfärssås

  • Köttfärs
  • Gul lök
  • Vitlök
  • Chili
  • Färsk timjan
  • Tomatpuré
  • Krossade tomater
  • Vitt vin
  • Lagerblad
  • Dijonsenap
  • Vinäger
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att laga Tom Sjöstedts köttfärssås?
Tack för din röst!