Lördag 3 Dec
Stockholm

"Kissie - ännu en konstgjord idealbild"

1 av 3
2 av 3
. Foto: Heléne Linsjö
3 av 3
. Foto: Aaron Eklöf/Nyheter24

Hur påverkar stjärnbloggarens bröstoperation unga tjejer?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sveriges största bloggerska, Kissie, genomgår på onsdagen en bröstförstoring.

En operation hon bloggat intensivt om i förväg och som Nyheter24 nu följer i ett exklusivt reportage.

Enligt Sveriges Annonsörers statistiktjänst KIA Index hade Kissie under förra veckan 312 918 unika besökare. Det gör hennes blogg större än till exempel hela svenskafans.com och kanal5.se.

Frågan är hur Kissies skönhetsoperation påverkar hennes unga läsare. Jennie Sjögren är journalist, författare och föreläsare med fokus på jämställdhetsfrågor och prestationsstress.

Hon tycker att det är "självklart" att Kissies agerande påverkar hennes läsare och fans.

– Nu blir hon ännu en konstgjord och orealistisk idealbild, säger Jennie Sjögren till Nyheter24.

Hon poängterar att alla har ett stort ansvar, men att Kissies kanske har det i högre grad på grund av sin publika ställning.

– Hon bidrar till utseendefixering generellt – och driver på stressen att man som ung tjej aldrig ser riktigt bra ut, det är alltid något man måste fixa till, säger Jennie Sjögren.

Nyheter24:s sex- och relationsbloggare Gustav Almestad håller med om att det kan påverka Kissies läsare när hon gör skönhetsoperationer. Men han tycker inte att man kan begära att hon ska bry sig om det.

– Man kan inte riktigt avkräva henne något ansvar som förebild, säger han till Nyheter24 och fortstätter:

– Just Kissie har ett så extremt koncept så där passar sköhetsoperationer verkligen in. Jag tror inte att det hon gör får skitmånga att operera sig. Men visst kan det bidra till en oproblematisk bild av skönhetsoperationer.

Kissie säger själv till Nyheter24 att hon inte tror att någon opererar sig för att hon gör det.

– Om en jätteung tjej läser min blogg och vill göra silikonbröst för att jag gör det så handlar det ju bara om deras uppfostran, säger hon till Nyheter24.

Mona Westman, som är regionschef på Bris, säger att kontakterna med unga tjejer inte i någon större utsträckning handlar om vare sig bloggare eller skönhetsoperationer.

– Det är mer om prestationspress och utseendepress i allmänhet, det kan handla om ätstörningar eller väldigt mycket träning, en allmän känsla av att inte duga säger hon till Nyheter24.

Samtidigt vill hon inte utesluta att bloggar om skönhetsoperationer kan påverka, trots att tjejerna som kontaktar Bris inte nämner dem.

– Det kan också vara så att det är en så självklar del av deras vardag att de inte ens tänker på att nämna det, säger Mona Westman.

Författaren och föreläsaren Jennie Sjögren tycker att unga tjejer ska sluta jämföra sig med Kissie och andra kändisar.

– Titta mer på varandra, hur vanliga människor ser ut, inte retuscherade omslag och opererade tjejer, titta hur vanligt folk ser ut på badhuset, säger Jennie Sjögren.

 

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.