Big Brother 2011
1 av 2
Två människor - Foto: Maja Suslin / SCANPIX / Kod 10300
Big Brother 2011
2 av 2
Gry Forsell med två män - Foto: Maja Suslin / SCANPIX / Kod 10300

Vännen: "Man märker snabbt att Rickard är labil"

Rickard Andersson lämnade Big Brother efter en psykisk kollaps. Nu riktar hans vän skarp kritik mot TV4 - som slår ifrån sig.– Vi gör rigorösa kontroller av alla deltagares hälsa och bakgrund, säger Pelle Porseryd.


Efter Rickard Anderssons sammanbrott i lördags berättade TV11 att han befann sig omgärdad av läkare, psykologer och personal ur produktionen.

Och inför programmet talades det om bakgrundskontroller och att deltagarna under castingen fick träffa psykologer. Allt för att undvika att utsätta dem för fara i ett senare skede.

Men en vän till Rickard som Nyheter24 talat med säger att han tycker att TV4/TV11 väldigt snabbt borde ha kommit underfund med att Rickard Andersson är en person som kunde få det tufft i huset.

Vännen har jobbat tillsammans med Rickard i Malmös nattliv sedan i sex år tillbaka.

– Jag tycker TV4 borde märkt det direkt. Att "Rille" är en labil person blir tydligt snabbt när man talar med honom.

Vännen säger att Rickard generellt är osäker och att han ibland haft dålig verklighetsuppfattning.

– Han känner en press att han måste vara någon annan och komma med häftiga kommentarer för att folk ska tycka att han verkar skön. Dessutom umgås han bara med folk som är flera år yngre än han själv.

 

"Rigorösa kontroller"

Pelle Porseryd, exekutiv producent på TV11, tillbakavisar kritiken.

– Man vet aldrig hur en person kommer att reagera i en sådan här unik situation även fast de genomgått grundliga intervjuer och samtal med psykolog och läkare. Det är därför vi har vår säkerhetsapparat som agerar när vi bedömer att en person inte mår bra. Vi skulle aldrig äventyra deltagarnas hälsa.

Hur lång tid fick deltagarna träffa psykologer innan programmet?

– Det vill jag inte gå in på men vi skulle aldrig släppa in en person i huset om det fanns den minsta misstanke om att personen skulle fara illa av att delta.

Ni har inte medvetet sökt personer med instabil personlighet för att göra "bra teve"?

– Absolut inte.

Hur noggrant undersökte ni deltagarnas bakgrund och psykiska hälsa?

– Vi gör rigorösa kontroller av alla deltagares hälsa och bakgrund och skulle som sagt aldrig släppa in en person i huset om något tydde på att personen skulle må dåligt av att delta.

Enligt Rickards vän verkade han uppspelt och glad inför sin medverkan i programmet.

– Vi pratade inte om det så mycket, men han tyckte det skulle bli coolt. Han tyckte det var en skitgrym idé att åka in med sin flickvän, säger vännen.

Rickard Andersson lämnade Big Brother tillsammans med flickvännen Ebba Berglund på TV4:s initiativ efter att han talat osammanhängande och betett sig förvirrat. När Nyheter24 som första tidning var i kontakt med Rickard efter hans uttåg mådde han mycket dåligt.

– Jag mår absolut inte bra just nu, förklarade han då.

I tisdags lämnade deltagaren Jessica Karlén huset efter en liknande kollaps.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tittar du på Big Brother?
Tack för din röst!