1 av 4
- Foto: Scanpix/Koji Sasahara
2 av 4
- Foto: Scanpix/Peter Kramer
3 av 4
- Foto: All over press
4 av 4

LISTA: 20 skräckfilmer från de senaste 20 åren

Filmtipset har valt ut 20 skräckfilmer som du kan se på under de mörka vinterkvällarna.


Halloween må vara över, men dystra månader väntar oss. Filmtipset listar därför 20 skräckfilmer som både blivit risade och rosade under de senaste 20 åren.

1."The Blair Witch Project" (1999) - Filmen som fick en hel värld att skaka. De tre vännerna, Heather, Michael och Joshua ger sig ut i skogen för att dokumentera en lokal myt, men råkar ut för obehagliga händelser.

2."The Strangers" (2008) - Liv Tyler och Scott Speedman spelar ett ungt par som har åkt för att bo i ett isolerat hus ute på landet. Väl där börjar konstiga saker ske, folk ses springa förbi och dörren tycks plinga konstant.

3."Rec" (2007) - En kvinna ringer till den lokala brandstationen och säger att hon sitter fast. De rycker ut och med de kommer en reporter och en kameraman som åker dit för att täcka nyheten. Väl där möts de av oroliga hyresgäster, och någonting har smittat kvinnan som ringde..

4."Cloverfield" (2008) - I JJ Abrams och Matt Reeves film får vi följa en grupp ungdomar när plötsligt något oidentifierbart attackerar New York.

5."Ringu" (1998) - Den japanska, och orginial versionen, av "The Ring" om den svarthåriga flickan som hemsöker den som ser på ett visst videoband.

6."The Mist" (2007) - En filmatisering av Stephen Kings bok med samma namn. Thomas Jane spelar David Drayton, far och make, som tar med sig sin son till mataffären kort efter att, vad de tror är en orkan, slagit ned. En våg av dimma omsluter hela affären och inuti dimman döljer sig något..

7."Creep" (2004) - En kvinna fastnar i en tunnelbanestation och finner sig själv jagad av en deformerad varelse.

8."Insidious" (2010) - Ett pars son hamnar i någon slags koma och något försöker ta honom i besittning.  

9."Eden Lake" (2008) - Ett par är ute och tältar i skogen och blir terroriserade av en grupp ungdomar, som sedan eskalerar och får paret att kämpa för deras liv.

10."Funny Games" (2007) - Två vitklädda unga män knackar på hos paret Anna och George och ber om att få låna telefonen. Dock är inte männen så harmlösa som paret trodde och familjen blir plötsigt fångna i sitt egna hus. (Amerikansk remake på den tyska versionen från 1997).

11."The Hills Have Eyes" (2006) - En ny version av den gamla filmen från 1977. Familjen Carter är på husvagnssemester och åker igenom en tom öken, när de plötsligt får punktering. Kort därefter inser de att öknen inte var så öde som de trodde.

12. "House on Haunted Hill" (1999) - En grupp människor får chansen att få en miljon kronor om de klarar av att spendera en natt i ett hus med ett läskigt förflutet.

13."Don't Be Afraid of the Dark" (2011) - Sally flyttar in hos sin pappa och hans nya flickvän och upptäcker att där finns mindre goda varelser som försöker få tag på henne.

14."The Devil's Backbone" (2001) - En pojke lämnas på ett barnhem som är fyllt av läskiga fenomen. Spöken, tickande bomber och läskiga vaktmästare..

15."The People Under The Stairs" (1991) - En ung pojke bryter sig in i ett hus där en bror och en syster bor. Det visar sig att de där inne har gömt något, eller några, under trapporna.

16."Switchblade Romance"("Haute Tension") (2003) - Marie och kompisen Lexia åker till Lexias föräldrar ute på landet. Mitt i natten vaknar Marie av att någon knackar på dörren och plötsligt blir det en blodig kamp för att överleva natten..

17."Instängd" (2005) - Sarah har förlorat sin dotter och make. För att få henne på andra tankar tar hennes vänner med henne på ett äventyr i en grotta, där de är långt ifrån ensamma.

18."Saw" (2004) - Första filmen i serien. Två män vaknar upp fastlåsta i varsitt hörn, med en död man mellan dem. De måste sedan genomföra uppgifter för att kunna komma därifrån levande.

19."28 dagar senare" (2002) - En epidemi bryter ut och ingen kan undkomma det. 28 dagar senare vaknar en man som heter Jim ur koma, och möter en förändrad värld.

20."Cube" (1997) - Sju personer vaknar upp i varsitt rum med sex dörrar. De hittar varandra och försöker tillsammans ta sig ut, dock inser de att dödliga fällor finns utplacerade, och ovissheten med att inte veta i vilket rum de befinner sig i, och hur de hamnat där, är ett återkommande problem.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!