Fredag 18 Jun
Stockholm

"Jag längtar alltid tillbaka till att filma"

Filmtipset möter teveaktuella Charlie Gustafsson, känd från bland annat "I taket lyser stjärnorna", "Falla vackert" och "Tusen gånger starkare".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Charlies favoritfilmer

"Mitt liv som hund", "Amorres Perros" och "Closer". Även fast jag får mycket skit när jag säger det. Och "Garden State"! En vän visade mig den, och jag dog. Den är helt fantastisk. Natalie Portman vill jag jobba med. Oj vad jag vill jobba med henne. Att spela kär i Natalie Portman skulle vara drömmen. Hon är helt fantastisk.

Han är bara 19 år men har redan flera hyllade filmer på sitt CV. Charlie Gustafsson kan ses i ungdomsfilmer som "Livet enligt Rosa", "Tusen gånger starkare" och "I taket lyser stjärnorna", och i kväll syns han i premiäravsnittet av "Dubbelliv 2" på SVT. Vägen från barnskådis till ungdomsskådespelare gick via lekparken till vita duken.

Karriären har han tack vare castingagenten Maggie Widstrand, som såg en sexårig Charlie leka katten Findus i en park.

- När jag var sex år så lekte jag i en park, med dagiset. Då kom Maggie Widstrand fram, som castade barn till olika ungdomsgrejer. Hon såg mig och tänkte att: "Han kanske skulle funka till något". Det hon hade då var "Tsatsiki" så det provfilmade jag till, men jag var ju så ung då. Så det började med det och så sparade SVT alla hennes provfilmningar.

Charlie fick inte någon roll i filmen om Tsatsiki men fick i stället spela in flera reklamfilmer. Trots sina lyckade insatser i mindre produktioner och filmen "Falla Vackert" blev frågan om han verkligen ville vara barnskådis allt tydligare vartefter åren gick. Det skulle dröja tio år innan castingagenten som hittade honom flera år tidigare, skulle höra av sig. Då med anledning av den nu hyllade filmen "I taket lyser stjärnorna".

- Maggie ringde igen drygt tio år senare, från första gången då jag var sex år, och hade en film som hon tyckte att jag borde provfilma för. Det var en film som de castade sjukt många kids till, helt galet många. Och så var det en karaktär de inte hade funnit, som var väldigt svår att hitta. Inte en så stor roll men hon tänkte att jag kanske skulle passa i den. Så jag provfilmade och pratade med regissören. Vi satt mest där och pratade om karaktären. När jag sedan fick den där rollen insåg jag att "fan, det är nog det här jag brinner för" .

Den senaste filmen vi kan se Charlie i är "Tusen gånger starkare", en filmatisering av Christina Herrströms succéroman om könsdiskriminering i skolan. Han medverkade även i kortfilmen "En gång hjälte".

Charlie har sedan dess även arbetat med den internationellt hyllade regissören Daniel Espinosa ("Snabba Cash") i dramaserien "Den fördömde" med Rolf Lassgård.

Förebilder

Drömmen är att få arbeta tillsammans med Lasse Hallström, hjärnan bakom filmer som "Gilbert Grape", "Chocolat", "Casanova" och "Dear John".

- Honom skulle jag fruktansvärt gärna vilja jobba med. "Mitt liv som hund" är en av mina favoritfilmer, så honom skulle jag verkligen, verkligen vilja jobba med.

Aktuell på SVT

Närmast kan du se Charlie i kvällens "Dubbelliv 2", och filmerna "Vikan" och "Processen", som är med i Tromsö filmfestival nu i januari.

- Vi var faktiskt på visning av "Dubbelliv 2" häromdagen och den var fruktansvärt fin tycker jag, säger Charlie om serien. Och nu är han säker på vad han vill.

- Det är det här jag vill hålla på med. Det tog jävligt lång tid för mig själv att erkänna det, men jag längtar alltid tillbaka när jag inte filmar. Det är det jag vill pyssla med, på något vis. På något sätt så kommer jag fortsätta, om man startar egna fria teatergrupper eller gör en indiefilm med kompisar. På något sätt kommer jag att pyssla med i alla fall film - och antagligen skådespeleri, avslutar den unga skådespelaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela