Är dags för nästa generations spelkonsol nu?
1 av 5
Är dags för nästa generations spelkonsol nu? - Foto: Faksimil Youtube / Sony
Playstation 3 lanserades i 2006 och har gjort stor succé.
2 av 5
Playstation 3 lanserades i 2006 och har gjort stor succé. - Foto: Itsuo Inouye / SCANPIX
Även PS Vita har sålts i stora mängder. Kommer det någon nyhet om den på eventet?
3 av 5
Även PS Vita har sålts i stora mängder. Kommer det någon nyhet om den på eventet? - Foto: Itsuo Inouye / SCANPIX
Playstation Move blev aldrig riktigt den succén som Sony hoppats på. Rykten gör gällande om en ny typ av rörelsekontroll.
4 av 5
Playstation Move blev aldrig riktigt den succén som Sony hoppats på. Rykten gör gällande om en ny typ av rörelsekontroll. - Foto: John Bazemore / SCANPIX
Playstation 2 lanserades år 2000. Det såldes 7 konsoler varje sekund de fyra första timmarna efter lansering.
5 av 5
Playstation 2 lanserades år 2000. Det såldes 7 konsoler varje sekund de fyra första timmarna efter lansering. - Foto: Koji Sasahara / SCANPIX

Presenteras Playstation 4 i natt?

Förväntningarna är höga inför Sonys presskonferens som hålls i natt. Enligt flera källor ska Playstation 4 presenteras. Nyheter24 listar de hetaste ryktena om nästa generations spelkonsol.


Sony Playstation

Sony presenterade Playstation i Japan i december 1994. Konsolen har sålt i mer än 100 miljoner exemplar i världen.

Playstation 2 lanserades i Japan i mars 2000. Den gjorde snabbt succé och i genomsnitt såldes sju konsoler varje sekund de fyra första timmarna efter lansering.

Playstation 3 släpptes i november 2006 i Japan. 2009 redovisade Sony att man sålt drygt miljoner enheter.

Eventet streamas från bland annat IGN vid midnatt.

Eventet som kallas Playstation 2013 hålls vid midnatt, svensk tid. I början av februari gick Sony ut med en video som snabbt startade spekulationer om att Playstation 4 ska presenteras.

I flera månader har det gått rykten om hur nästa generations spelkonsol kommer att bli. Men nu menar alltså flera källor att det är dags. Och efter en sån här stor hype kommer Sony göra många besvikna om det inte är en ny konsol som visas upp.

Nyheter24 listar de hetaste ryktena inför kvällens event.

Hårdvara/Grafiken

Enligt spelsajten Kotaku sitter fyra stycken dubbelkärniga AMD64-processorer av typen Bulldozer i konsolen. AMD ska även stå för grafiken. Tillsammans med dessa sitter det 8 GB ram-minne och 2,2 GB ram-minne dedikerat till grafikenheten.

Även den här gången ska det ingå en Blue-Ray spelare och hårddisken sägs ligga på 160 GB.

Tech Radar skriver att grafiken kommer att vara ett stort steg uppåt mot vad Playstation 3 erbjuder. Trots det menar sajten att det inte kommer att kunna slå de senaste PC-spelen på fingrarna.

Spelkontroll

Rykten gör gällande att Sony kommer att ha en touchscreen på sin kontroll. Ungefär som kontrollen till Wii U. Men exakt hur den ska fungera är oklart eller hur den ska utnyttjas i spelandet.

IGN tror att kontrollen har en mikrofon placerad på framsidan som ska användas när man spelar till exempel online. 

Kontrollen ska annars ha knappar och styrspakar. Däremot syns en viss designförändring på den bild av en kontroll som läckt ut. Huruvida det är den officiella kontrollen är oklart. Men det har bekräftats att det är en prototyp.

Pris

Den senaste veckan har det kommit uppgifter om att konsolen har ett utgångspris på drygt 300 pund (cirka 3 100 kronor). Det är betydligt billigare än vad Playstation 3 hade vid sin lansering.

Det kan vara ett smart drag eftersom marknaden har blivit väldigt priskänslig.

Spel

Enligt flera uppgifter kommer Playstation 4 bland annat strömma gamla PS3-spel, vilket betyder att den kommer vara bakåtkompatibel på så sätt.

Nu rapporterar Wall Street Journal även att Sony kommer att tillåta crossplay mellan konsolen och andra format, som en mobil och tablets.

Hur det hela ska fungera smärtfritt är oklart men det är en intressant tanke.

Datum/Namn

Enligt rykten ska Playstation 4 lanseras i slutet av 2013 alternativt början på 2014. Den sägs gå under namnet "Orbis".

Kom ihåg: Den som väntar på något gott...

Se Sonys video som satte igång spekulationerna:


Se The evolution of Playstation


Se The Evolution of Playstation 2


Se The evolution of Playstation 3


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Prestigefyllt EU-pris till tysk film

igår 20:46

Tummad äventyrsbok återlämnad – efter 105 år

igår 19:38
Ett exemplar av sir Walter Scotts klassiska bok "Ivanhoe" har återlämnats till ett bibliotek i Colorado. Den lånades ut 1919 men ingen förseningsavgift, som klättrat upp till motsvarande cirka 150 000 kronor, kommer att krävas in.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

igår 16:01
Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

igår 15:47
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

igår 15:41
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

igår 15:38
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.