Playstation 4 visades upp av Sony under natten.
1 av 4
Playstation 4 visades upp av Sony under natten. - Foto: Scanpix / Faksimil Youtube
Playstation 3 lanserades i 2006 och har gjort stor succé.
2 av 4
Playstation 3 lanserades i 2006 och har gjort stor succé. - Foto: Itsuo Inouye / SCANPIX
Även PS Vita har sålts i stora mängder.
3 av 4
Även PS Vita har sålts i stora mängder. - Foto: Itsuo Inouye / SCANPIX
Playstation 2 lanserades år 2000. Det såldes 7 konsoler varje sekund de fyra första timmarna efter lansering.
4 av 4
Playstation 2 lanserades år 2000. Det såldes 7 konsoler varje sekund de fyra första timmarna efter lansering. - Foto: Koji Sasahara / SCANPIX

Så är nya Playstation 4

Bättre grafik, mer avancerade spel och fler möjligheter till att ha kul med kompisarna. Det var några av nyheterna när Playstation 4 presenterades av Sony under nattens event.


Sony Playstation

Sony presenterade Playstation i Japan i december 1994. Konsolen har sålt i mer än 100 miljoner exemplar i världen.

Playstation 2 lanserades i Japan i mars 2000. Den gjorde snabbt succé och i genomsnitt såldes sju konsoler varje sekund de fyra första timmarna efter lansering.

Playstation 3 släpptes i november 2006 i Japan. 2009 redovisade Sony att man sålt drygt miljoner enheter.

Nyheter24 skrev på onsdagen om de hetaste ryktena inför Sonys event som hölls vid midnatt. Som många trodde så presenterades nästa Playstation på presskonferensen.

Det har tidigare ryktas om att konsolen skulle gå under namnet Orbis men Sony verkar trivas med att sätta ett nummer efter sina maskiner.

Nyheter24 har samlat ihop det du behöver veta om konsolen.

Hårdvara/grafik

I konsolen sitter en X86-centralprocessor och 8 GB minne. Storleken på hårddisken är okänt men det kommer nog inte vara några problem att få plats med mycket.

Vidare finns ett hdmi-uttag, Blue Ray-spelare och USB 3.0.

– Det är ett kraftfullt och lättillgängligt system. Konsolen är skapad för kunna stödja den fortsatta evolutionen av spelandet, säger designern Mark Cerny.

Under presskonferensen presenterades även flera spel, bland annat ett nytt Killzone. Grafiken är ett stort steg framåt men i de videoklipp som har visats upp känns det inte riktigt som att det är ett så stort som många hoppades på (Se videoklippen längre ner i artikeln).

Läs mer om specifikationerna här.

Spelkontroll

Nyligen läckte bilder på en spelkontroll som sades vara en prototyp till den nya konsolen. Det visade sig stämma.

Den nya kontrollen kallas Dual Shock 4 och har en touchscreen på sig. Det ska även ingå ett headset som kan kopplas in i kontrollen. Knapparna har förändrats lite och designen är lite annorlunda. Annars är kontrollen inte så annorlunda mot tidigare vilket kan vara bra för att behålla alla gamla spelare.

Kontrollen ska även ha en knapp som kallas "share". Med den ska man kunna ladda upp videoklipp till nätet, dela med sig till andra Playstation 4-användare – till och med när man spelar. Delningar på till exempel Facebook och Ustream.

Spelandet

Du ska kunna spela dina gamla Playstation 3 spel genom streaming via Gaikai. Det har tidigare ryktats om att Sony skulle begränsa möjligheten att spela begagnade spel, något som inte verkar stämma längre.

Man ska även kunna använda en Playstation Vita som sekundär skärm när man använder sin konsol. Även iPads och Android-plattor ska kunna användas, tack vare en app.

Till exempel så kan man utnyttja det genom att visa en karta på den sekundära skärmen i stället för på teven.

Under presskonferensen visades även några spel upp. Bland annat Killzone: Shadow Fall, Watch Dogs och inFamous: Second Son.

Spelföretaget Blizzard var även med på konferensen och utannonserade att Diablo 3 kommer till konsolen.

Pris/datum

Hur mycket Playstation 4 kommer att kosta gick Sony inte ut med. Däremot verkar det som att konsolen kommer släppas lagom till julhandel 2013. Huruvida det gäller i Europa är oklart för tillfället.

Se en video på Killzone: Shadow Fall.


Se en video på Watch Dogs.


Se en video från bilspelet Drive Club:


Utvecklare pratar om Playstation 4:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

1 timme sedan
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.

Textilmuseet prisat på Elle-galan

2 timmar sedan
Textilmuseet i Borås tilldelades årets hederspris på Elle-galan på fredagskvällen.

Harry Styles stalker får fängelse

2 timmar sedan
3,5 månaders fängelse. Den blir domen för den brasilianska kvinna som stalkat Harry Styles den senaste tiden, skriver The Guardian.

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52
Artistduon Hooja blir älgvärdar i SVT. Den 2 maj klockan 19.00 kommenterar de årets säsong av "Den stora älgvandringen".

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.