Måndag 17 Maj
Stockholm

10 filmscener som fortfarande får dig att skrikgråta

1 av 14
2 av 14
3 av 14
4 av 14
5 av 14
6 av 14
7 av 14
8 av 14
9 av 14
10 av 14
11 av 14
12 av 14
13 av 14
14 av 14

Ni vet de där scenerna som berört dig på ett så pass djupt plan, att du ibland kan bli tårögd bara av att tänka på dem? Nyheter24:s Gabriella Bark listar de mest känslosamma ögonblicken inom filmhistoria. Varning för spoilers!

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Lejonkungen – Mufasas död

De känslosamma scenernas Rolls-Royce. Den värsta av dem alla. Scenen som lämnat både barn och vuxna världen över med ilande känsla i hjärtat, kalla kårar över hela ryggen och en bestående tomhet i själen. Det finns få saker som berört mig så starkt som när Mufasa hjälplöst faller ned på marken och blir översprungen av gnuer. Inte nog med det så tror ju lilla knoddas-Simba att skiten är hans fel? Jag spolar numer förbi scenen.

Terminator 2 – Tummen upp

Arnold har genomfört sitt uppdrag och tagit så pass mycket stryk av den andra metallmutanten att han nu kan liknas vid ett par trasiga hörlurar. Vid det här laget har man skapat sig en relation till T2an vars enda uppgift är att rädda framtidens hopp - (den redan då sexiga) John Connor. Arnold känner att det är dags att kasta in handduken vilket gör att vi kommer till scenen där han sakta sänker ned sig själv i flytande lava. Det sista man ser av honom är hans hand som gör tummen upp. Jag vet inte vad jag ska säga utöver att mina tangenter vilar i saltvatten.

Forrest Gump – Forrest och Bubba vid vattnet 

Scenen då Forrest gjort allt vad som står i hans makt för att rädda en hel pluton från att bli uppätna av napalmlågor i djungeln. Han sitter vid vattnet tillsammans med sin bästa vän Bubba, som är på väg att dö. Bubba tittar med sorgsna ögon på Forrest och berättar hur gärna han vill åka hem. Forrest vet inte riktigt vad han ska göra medan han sitter där och håller om sin vän som tar sina sista andetag. Fantastisk film, fantastisk scen.

Armageddon – Sista samtalet till jorden

Jag blir tårögd halvvägs in i denna film då jag vet vad som komma skall. Nackhåren reser sig, och ögonen vattnas då jag ser vad Harry Stamper is about to do. Scenen där han ringer hem till sin dotter Grace för att berätta att han inte kommer att komma hem (då han istället ska rädda jorden) varpå Grace svarar att hon är stolt över alla karaktärsdrag hon ärvt från sin far. När han sedan lägger på frambringas ett gråt hos mig som inte är av denna jord – inkluderat snor, tårar och skrik.

Rocky IV – När Rocky stänger bildörren

Rockys bästa vän, tränare och sidekick Apollo Creed har just dött framför ögonen på honom, mosad av en arg, musklig och dopad ryss. Hämnden är förjävla ljuv tänker Rocky och bestämmer sig för att möta ryssen, öga mot öga i ära för sin vän. När Rocky kliver in i bilen och stänger dörren, slås "No easy way out" på och geniet till regissör summerar Rocky och Apollos tid tillsammans, som flimrar förbi tillsammans med inslag av den arga dopade ryssen. Han har bestämt sig. Antalet gånger jag sett denne scen är fler än de tårar jag fällt.

Gudfadern – När Vito Corleone dör

Många har försökt, men ännu har ingen lyckats knäppa den mäktiga Gudfadern. Nu har han lite kvalitetstid med sitt barnbarn, grönsakslandet står vilande, vädret är bra och han drämmer av ett skämt som jag än idag tycker är roligt när han sätter in en citronskiva han låtsas är tänder och sedan börjar jaga den skrikande lillknodden. Och vad händer? Han faller ihop och dör en naturlig död. I vilket fall som helst – he will never be dead to me.

Livet är underbart - När pappan blir förd bakom väggen

Father of the year har under halva andra världskriget lyckats lura sin son att allting bara är en lek. Allt för att sonen ska slippa uppleva det fruktansvärda som egentligen sker. Styrkan och hjärtat hos denna pappa är oändlig och på något sätt så bara vet man att allt kommer att sluta bra för denna fantastiska man – tills en jävla SS-soldat tar med honom bakom en tegelvägg och knäpper honom. Men vad i, NEJ!? Det värsta av allt är att man lämnas med enbart visioner om hur avrättningen kan ha sett ut, och inte fan är de vackra.

Braveheart – När de dödar Murron

Filmvärldens egen råbiff. Om det är någon film som är rå på alla sätt möjliga är det Braveheart. Från början till slut matas man med blod, krig, smärta, hat, sorg och kärlek. Ni kanske tänkte att man här skulle välja att ta scenen med det omtalade "Freedom"-vrålet, men det finns en annan scen i filmen som faktiskt berör mig mer, och djupare: Scenen då Murron avrättas på det mest fruktansvärda sättet möjligt (ni som vet, vet). Chocken då händelsen inträffar kommer aldrig någonsin att klinga av. Och mitt hat mot mannen som utför dådet kommer aldrig att försvinna.

Gladiator – När Maximus sluter ögonen

Först får han hela sin familj slaktad sedan tvingas han själv slakta, på en arena , framför publik. Han kämpar och han håller sig vid liv. Trots att människor i flera år har försökt övertala mig med argument som "men han vill ju vara med sin familj" kommer jag för evigt att sitta med armarna i kors och skaka på huvudet när man ser Maximus falla på knä och segla in i livet efter detta där han går på åkern mot sin fru och barn.

District 9 – Metallblomman på bron 

Forskare Wikus van de Merwes panik har under stor del av filmen varit ett faktum, då han efter en incident håller på att förvandlas till ett skaldjur, med andra ord en räka (läs utomjording). Han tvingas inte bara gömma sig utan som grädde på moset måste han äta kattmat. Jag känner ett hopp för honom, han är forskare, de smarta lyckas alltid klura ut hur de ska klara sig. Tills man i slutscenen får se att hans fru hittat en metallblomma utanför dörren. Det står inte vem den är ifrån, men innerst inne vet hon. Man får sedan se en räka sitta och böja ihop blomman, det är han.

Bubblare

Jurassic Park - När de sitter i helikoptern 

Jag vet hur många som just tänkte "skämtar hon", men om vi kollar på det såhär: Lättnaden du känner efter en tenta, lättnaden du känner efter de ringt och sagt att du fått jobbet, lättnaden du känner när du är på väg hem efter en mardrömsdate – föreställ dig då lättnaden som infinner sig när du sitter på en helikopter som flyger dig bort från en ö där du blivit jagad av blodtörstaiga T-rexer, rakblandstandade Velociraptorer och flygande köttätande ödlor. Nu ska du hem till sängen, eld i kakelugnen och stuvade mackisar. 

Scenen då de sitter i helikoptern på väg bort i slutet, gör mig helt enkelt varm i kroppen. So sue me. 

Alla håller inte med om ovanstående lista, men de som vet, vet.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela