Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ellen Bergström: "Jag vill visa dem att det är okej att ha små bröst"

- 13/01/2015, 10:05 -
1 av 6

Ellen har över 97 000 följare på Instagram.
2 av 6

Ellen har över 97 000 följare på Instagram.

Förra veckan valde hon att skriva ett inlägg om komplexen många har för sina små bröst
3 av 6

Förra veckan valde hon att skriva ett inlägg om komplexen många har för sina små bröst

Bloggerskan anser själv att det bör vara åldersgräns på plastikkirurgi.
4 av 6

Bloggerskan anser själv att det bör vara åldersgräns på plastikkirurgi.

Kommentar till följare.
5 av 6

Kommentar till följare.

6 av 6

Aldrig ska vi glömma när Ellen Bergström diskuterade bröst, hjärnspöken och sina visioner om åldersgräns på plastikkirurgi.

Storbloggerskan Ellen Bergström skrev förra ut ett inlägg inlägg som riktade sig till unga tjejer. Ellen lade upp en bild på sig själv i en liten överdel och skrev om komplexen hon länge haft över sina bröst. Inlägget fick minst sagt bra respons och har i skrivande stund fått över 14 000 likes.

Berätta om inlägget. Hur kommer det sig att du skrev det?

– Jag vill få yngre tjejer att förstå att det är helt normalt att ha små bröst. Jag mådde så sjukt dåligt under högstadiet och också in på gymnasiet för att killarna kallade mig för planka och E4. Och nu, när jag är 25, får jag fortfarande kommentarer om att jag har små bröst. Jag tycker det är så otroligt respektlöst och fel, berättar Ellen för Nyheter24.

"Ingen ska behöva utstå kommentarer om sin kropp"

Efter många års bloggande är Ellen minst sagt van att få kommentarer om sitt utseende. Men hon anser att det är någonting ingen ska behöva stå ut med.

– Jag vet att det finns tjejer som precis som jag gjorde, ligger och gråter i sängen och ber om att brösten ska växa. Jag vill visa dem att det är okej att ha små bröst. Precis som att det är okej att ha stora bröst, ingen ska behöva utstå kommentarer om sin kropp.

Du skriver att killar ofta kommenterar dina bröst, vad skriver de exakt?

– Till exempel "Flat like a wooden plank", vart är brösten?, inga bröst?

Fy fan alltså... Har du någonsin känt att du tar åt dig?

– Den 14-åriga personen i mig känner på något sätt fortfarande av det, men nej jag har valt att inte ta åt mig. Det som dock gör mig arg att någon ens anser sig ha rätten att kommentera en sådan sak.

Du skriver att du inte låtit dina hjärnspöken ta över. Det är ju otroligt starkt. Hur kan du ha blivit så?

– Som jag skrev i inlägget så berättade jag att jag övervägde att operera mig när jag var 18 år. Jag var inne på hemsidor och kollade priser och så vidare, men sedan slogs jag av tankar som: vad håller jag på med? Gör jag verkligen detta för min egen skull?

Hur bestämde du dig för att inte göra en operation?

– Jag har varken hängande eller knasigt formade bröst, de är bara små? Jag kände att kommentarer som sedan lång tid tillbaka legat och grott inom mig inte skulle få ta över. Därför bestämde jag mig helt enkelt för att inte operera mig. Nu när jag är 25 med lite mer erfarenhet på nacken skulle det aldrig falla mig in att överväga någonting sådant.


Bloggosfären är till och från en väldigt ytlig värld. Hur står man emot?

– De senaste åren har jag känt att det blivit mer och mer tröttsamt. Jag vet knappt vad jag ska blogga om längre. Dels för att jag tycker att det är så ointressant att blogga om vad jag shoppat, träningsinspo och hela den svängen men också för att det skrämmer mig att se elvaåriga tjejer förvandlas till 20-åringar i sina sminktutorials där de står framför spegeln och visar de senaste shoppingfynden. Jag vill inte att mina barn ska växa upp i en sådan värld, säger hon och fortsätter:

– Även om vi bloggare gärna avsäger oss ansvaret och överlåter det till föräldrarna så kan jag inte riktigt vänja mitt samvete vid det. Jag tycker att det är viktigare att ungdomarna i vårt samhälle mår bra än att få många kommentarer på grund av ett provocerande inlägg eller uppmärksamhetsväckande bilder. 

Känner du någon gång att du bidrar till utseendehetsen?

– Jag kan erkänna att jag ibland kan ha lite dubbelmoral när det kommer till publiceringen på min blogg. Visst lägger jag upp bilder på mig själv med massvis med smink och kanske därför inte alltid motsvarar det som förväntas av en bra förebild. Det är en hårfin gräns då jag samtidigt känner att jag måste kunna vara mig själv och lägga upp vad jag vill eftersom jag trots allt nu är vuxen.

Tänker du på något speciellt sätt när du bloggar?

– Det gäller att hålla en balans mellan bloggen och den man är. Bloggare är vanliga människor med upp och nergångar i livet vilket leder till att ett och annat oönskat inlägg blir till. Den huvudregel jag försöker hålla mig till är att tänka två gånger innan jag postar något vilket kan göra stor skillnad.

Du säger att det borde införas 25-årsgräns på plastikoperationer. Utveckla gärna det!

– Mitt påstående ska inte tas för bokstavligt. När man är 18 år ska man enligt lag få göra vad man vill. Det jag egentligen vill säga är att man vid 18 års ålder inte är mentalt färdigutvecklad för att fatta ett sådant stort beslut. Det är mycket som snurrar i skallen och jag tror personligen att jag i dagens läge skulle ha agerat annorlunda gällande vilken situation som helst om jag jämför med hur det hade sett ut när jag var 18. I den åldern är det lätt att man oroar sig och lägger fokus på saker som inte har någon egentlig betydelse. Om det nu är så att man till varje pris vill operera sig skulle jag råda den personen att inte stressa. Vänta och se om du efter några år känner likadant.

Men om man känner likadant då?

– Om man verkligen lider av sitt komplex och mår psykiskt dåligt på grund av det vore det mer klokt att först ta kontakt med en samtalsterapeut innan man väljer att lägga sig under kniven. Felet sitter i huvudet och inte i fettklumparna.

Borde det införas 25-årsgräns för plastikoperationer?