Paradise Hotel-Marcos förlorade nästan livet i brutal olycka: "Det blev en vändpunkt"

- 06/10/2015, 12:16
1 av 5

2 av 5

3 av 5

4 av 5

5 av 5

Paradise Hotel-deltagaren Marcos berättar om sin turbulenta uppväxt, om hur fel livsval nästan tog hans liv och om hur passionen för tatueringar räddade det.

Marcos Guevara är en av årets deltagare i Paradise Hotel. Han klev in som programmets fackombud men efter bara ett par veckor skickades han hem under en parceremoni.

Marcos har efter sitt deltagande berättat om varför det kom sig att han valde att delta i programmet.

– Självklart var det en rolig grej men jag ville också använda det till att göra min röst hörd och sprida min historia.

Hade en turbulent uppväxt

– Min uppväxt har varit en otrolig resa fram till i dag men samtidigt väldigt ensam och hård. Bakom min självsäkra fasad så finns det erfarenheter och händelser som överträffar min ålder men som som jag tror många ungdomar där ute kan relatera till.

– Jag hade det väldigt stabilt och bra men vid 12 års ålder skiljdes mina föräldrar. Och där hände någonting, det förde in mig på en dålig bana i livet och det blev som en ond cirkel. Åren efter det var extremt turbulenta och det blev mycket av allt.

Kan du ge något exempel?

– Det var som sagt mycket av allt. Jag verkligen inte säga att jag höll på att bli kriminell, men man var väl där och snuddade någon gång. Jag fick en pistol riktad mot mig för första gången när jag var 14 år. Det var mycket tjejer, mycket fest och så vidare.

– Jag tror på något sätt att jag sökte tröst i andra grejer än att helt enkelt fixa min skit eller be om hjälp.

Överlevde olycka

När Marcos var 17 år gammal var han med om en brutal olycka. Mirakulöst överlevde han, men det gjorde inte Marcos vän. I respekt mot vännens familj vill han inte gå in på detaljer kring olyckan.

– Någonting hände efter olyckan. Jag var traumatiserad och kände att nu är det dags att förändra mitt liv. Jag kan inte längre skylla på någonting. Det blev en vändpunkt.

Vad hände sedan?

– Jag åkte till Kanada där min mamma bodde. Det var dags att ändra på saker nu. Jag skulle aldrig mer se mig som ett offer för systemet. Innan kunde jag skylla på massor av saker och använda det som någon slags anledning att inte leva som en vanlig tonåring. Men nu fanns ingen återvändo.

Hur förändrades ditt tänk efter olyckan?

– Är man en sån som inte föds med rätta förutsättningarna för ett bra liv – då får du ordna förutsättningarna på egen hand. Det kanske tar lite längre tid men då får det göra det. Vill du någonting tillräckligt mycket så kan du göra det.

Öppnade tatueringsstudio

Under en resa i London stötte Marcos på sin nuvarande kollega Pavel. Tillsammans bestämde de sig för att öppna en tatueringsstudio.

– Jag öppnade en egen tatueringsstudio innan jag ens gått ut gymnasiet tillsammans med min vän Pavel. Detta trots att alla som skrattade åt mig. Lärarna fann det viktigare att öppna en studiebok och mina bekanta som såg mig som ett misslyckande för att det är ’’tabu’’ med tatueringar.

Öppnar nu en av Lunds största studios

Men mot alla odds öppnades studion, och efter att ha uppnått stora framgångar ska killarna nu öppna en av Lunds största tatueringsstudios i slutet av Oktober.

– Vem hade kunnat tro det? Men det är ju endast ett tecken på att du kan göra exakt vad du vill bara du jobbar för det. Och att aldrig, någonsin ge upp, avslutar Marcos.