1 av 3
2 av 3
3 av 3
- Foto: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures / Stella Pictures

Nu berättar kungen: Därför tillät jag Carl Philip och Sofia att gifta sig

Nu berättar kungen hur det kommer sig att han gick emot de kungliga reglerna och tillät att Carl Philip äktade Sofia. – Det var väl trevligt för dem, säger han.


Att gifta sig med den man vill låter för de flesta som en självklarhet, men inte om man är en kunglighet.

I programmet "Ensamt majestät" med Claes Elfsberg blir kungen intervjuad inför sin 70-årsdag. Då passar han på att berätta hur det kommer sig att han gick emot de kungliga reglerna och tillät sina barn att gifta sig med vem de vill.

– Det gäller att anpassa monarkin till ett modernt samhälle. Alla säger att det var bättre förr, men så var det ju inte.

Den som gifte sig med icke kunglig blev av med titeln

Men innan Carl XVI Gustaf tillträdde 1973 såg det annorlunda ut. Om du som prins gifte dig med en icke kunglig eller adlig, blev du av med titeln berättar Expressen.

Det ändrade kungen när han tillträdde 1973.

– Jag hade den möjligheten. En förändring igen. Jag tycker inte det är så konstigt att de här sakerna förändras. Så var det på den tiden, berättar han i intervjun.

På frågan om hur han ser på att alla hans barn nu valt varsin "icke kunglig" kärlek att gifta sig med svarar kungen:

– Det var väl trevligt för dem! Hitta den som de vill leva tillsammans med och skapa någonting med ett bra samarbete för framtiden. Tror jag känns mer tryggare. Jag gjorde samma sak. Tacksamma att det blev en förändring, berättar han i SVT.

På lördag fyller kungen 70 år och här berättar Måns Zelmerlöv om sin märkliga present:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför känner du igen Kerstin Linden i nya "Ronja Rövardotter" på Netflix

Sanningen om Victoria Silvstedt och Maurice Debbah – det gör han egentligen

1 timme sedan
Victoria Silvstedt är den svenska modellen och sedemera börsproffset som trollbundit svenskarna sedan sitt genombrott i början an 1990-talet. Än idag är det många ute i stugorna som är nyfikna på Victoria – här har Nyheter24 sammanställt de vanligaste frågorna svenskarna googlar om Victoria – hennes längd, ålder, ex-man, pojkvän, barn och mycket mer.

Tittarnas anklagelse mot juryn i Sveriges mästerkock 2024: "Blev påhoppad"

1 timme sedan
Sveriges mästerkock 2024 är i full gång och i det senaste avsnittet fick Hugo, 25, lämna tävlingen – något som fått tittarna att reagera.

Fares spel fortsätter att sälja i miljoner

1 timme sedan
Josef Fares "It takes two" fortsätter att sälja i mångmiljontal. Nu har spelet, utvecklat av svenska Hazelight, passerat 16 miljoner sålda exemplar, meddelar bolaget på X i samband med att spelet fyller tre år.

Kritik mot utredning om kulturell samverkan

2 timmar sedan
Hård kritik riktas mot utredningen av kultursamverkansmodellen – och Kulturrådet avstyrker samtliga förslag.

Rikard Wolffs artistliv blir konsertmonolog

3 timmar sedan
En ny föreställning hyllar Rikard Wolffs kulturgärning. "La vie en Wolff" får premiär på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm 8 maj, i regi av Olof Hanson. Den tar avstamp i Wolffs egen prosa och hans musikaliska verk.