Lördag 2 Jul
Stockholm

Nu berättar kungen: Därför tillät jag Carl Philip och Sofia att gifta sig

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Nu berättar kungen hur det kommer sig att han gick emot de kungliga reglerna och tillät att Carl Philip äktade Sofia. – Det var väl trevligt för dem, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Att gifta sig med den man vill låter för de flesta som en självklarhet, men inte om man är en kunglighet.

I programmet "Ensamt majestät" med Claes Elfsberg blir kungen intervjuad inför sin 70-årsdag. Då passar han på att berätta hur det kommer sig att han gick emot de kungliga reglerna och tillät sina barn att gifta sig med vem de vill.

– Det gäller att anpassa monarkin till ett modernt samhälle. Alla säger att det var bättre förr, men så var det ju inte.

Den som gifte sig med icke kunglig blev av med titeln

Men innan Carl XVI Gustaf tillträdde 1973 såg det annorlunda ut. Om du som prins gifte dig med en icke kunglig eller adlig, blev du av med titeln berättar Expressen.

Det ändrade kungen när han tillträdde 1973.

– Jag hade den möjligheten. En förändring igen. Jag tycker inte det är så konstigt att de här sakerna förändras. Så var det på den tiden, berättar han i intervjun.

På frågan om hur han ser på att alla hans barn nu valt varsin "icke kunglig" kärlek att gifta sig med svarar kungen:

– Det var väl trevligt för dem! Hitta den som de vill leva tillsammans med och skapa någonting med ett bra samarbete för framtiden. Tror jag känns mer tryggare. Jag gjorde samma sak. Tacksamma att det blev en förändring, berättar han i SVT.

På lördag fyller kungen 70 år och här berättar Måns Zelmerlöv om sin märkliga present:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.