Säkerheten är förhöjd inför Eurovision i maj.
1 av 2
Säkerheten är förhöjd inför Eurovision i maj. - Foto: kallerna/Wikimedia Commons / TT
Säpo vill inte gå in på detaljer.
2 av 2
Säpo vill inte gå in på detaljer. - Foto: TT

Arrangörerna av Eurovision satsar på hög säkerhet under tävlingen i Globen

Arrangörerna fokuserar på hög säkerhet inför Eurovision i Stockholm.


Inför Eurovision Song Contest som hålls i Globen, Stockholm mellan den 10-14 maj är säkerhetsarbetet i full gång. Tusentals fans och journalister kommer finnas på plats – och projektledningen är fullt medveten om vilka säkerhetskrav som krävs.

– Trygghetsfrågorna sätter vi alltid i fokus när stan genomför evenemang. Det gör vi för att det ska vara en fest, man ska trivas och man ska känna trygghet, säger Jesper Ackinger, projektledare för Eurovision, till TT.

Pressansvarige Ann-Charlott Jönsson berättar att säkerhetsåtgärderna är någonting som är bestämt sedan länge, och inte har någonting med terrorhot eller dylikt att göra.

– Det här är bestämmelser som varit satta sedan augusti. Vi planerar för hög säkerhet varje år, säger hon till Nyheter24.

Bildkälla: Facebook

Sveriges representant Frans.

Säkerhetsnivån ska ligga på samma nivå som på en internationell flygplats. Vilket alltså innebär vakter, metalldetektorer och att samtliga besökares väskor röntgas.

Oron har varit stor inför ett terrorhot i flera sammanhang och profilen Hasse Aro har sagt att han väljer att inte åka tunnelbana i Stockholm.

Dock vill inte Säpo tala om en eventuell hotbilden mot festen eller vad det skulle kunna innebära. Eurovision ses ofta både som en stor fest för HBTQ-personer och som en plattform för politiska agendor.

Arrangörerna jobbar nära polisen och är fullt medvetna om att Eurovision skulle kunna vara ett potentiellt mål. Mer vill inte arrangörerna gå in på, rapporterar TT via Sydsvenskan.

Inför den här etappen av Eurovision Song Contest har det redan skapats mindre skandaler. Bland annat har ett land stoppats från att tävla efter obetalda medlemsavgifter.

Det har också kantats av plagiatanklagelser som både Kroatien och Sverige gått igenom.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du se finalen av Eurovision i Globen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen inför ESC: "Säkerheten är väldigt stor"

Nytt bakslag för Eurovisionveckan i Malmö

2 timmar sedan
Det är inte bara artister som hoppar av Eurovisionveckan i Malmö. Nu står det klart att Moriska paviljongen, som skulle hysa Euro Fan Café för tillresta Eurovision-fans, också drar sig ur.

Veckans film och serier – Gosling som stuntman

3 timmar sedan
Ryan Gosling är avdankad stuntman i "The fall guy" och i "A man in full" spelar Jeff Daniels en företagsledare på fallrepet. Här är veckans filmer och serier.

Céline Dion om svåra sjukdomen: "Hoppas på ett mirakel"

idag 02:42
Den kanadensiska megastjärnan Céline Dion, som i fjol tvingades ställa in sin världsturné sedan hon drabbats av den ovanliga neurologiska sjukdomen stiff person syndrome, har för första gången sedan sjukdomsbeskedet givit en intervju.

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

igår 21:37
Nu har har den omtalade lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts. Huset är byggt med hjälp av en feng shui-expert och kostade 14 miljoner. Men det blev en riktig förlustaffär när paret sålde villan på Värmdö.

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.