Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Arrangörerna av Eurovision satsar på hög säkerhet under tävlingen i Globen

- 28/04/2016, 20:22 -
Säkerheten är förhöjd inför Eurovision i maj.
1 av 3

Säkerheten är förhöjd inför Eurovision i maj.

kallerna/Wikimedia Commons / TT

Frans är Sveriges tävlande.
2 av 3

Frans är Sveriges tävlande.

Facebook

Säpo vill inte gå in på detaljer.
3 av 3

Säpo vill inte gå in på detaljer.

TT

Arrangörerna fokuserar på hög säkerhet inför Eurovision i Stockholm.

Inför Eurovision Song Contest som hålls i Globen, Stockholm mellan den 10-14 maj är säkerhetsarbetet i full gång. Tusentals fans och journalister kommer finnas på plats – och projektledningen är fullt medveten om vilka säkerhetskrav som krävs.

– Trygghetsfrågorna sätter vi alltid i fokus när stan genomför evenemang. Det gör vi för att det ska vara en fest, man ska trivas och man ska känna trygghet, säger Jesper Ackinger, projektledare för Eurovision, till TT.

Pressansvarige Ann-Charlott Jönsson berättar att säkerhetsåtgärderna är någonting som är bestämt sedan länge, och inte har någonting med terrorhot eller dylikt att göra.

– Det här är bestämmelser som varit satta sedan augusti. Vi planerar för hög säkerhet varje år, säger hon till Nyheter24.

Bildkälla: Facebook

Sveriges representant Frans.

Säkerhetsnivån ska ligga på samma nivå som på en internationell flygplats. Vilket alltså innebär vakter, metalldetektorer och att samtliga besökares väskor röntgas.

Oron har varit stor inför ett terrorhot i flera sammanhang och profilen Hasse Aro har sagt att han väljer att inte åka tunnelbana i Stockholm.

Dock vill inte Säpo tala om en eventuell hotbilden mot festen eller vad det skulle kunna innebära. Eurovision ses ofta både som en stor fest för HBTQ-personer och som en plattform för politiska agendor.

Arrangörerna jobbar nära polisen och är fullt medvetna om att Eurovision skulle kunna vara ett potentiellt mål. Mer vill inte arrangörerna gå in på, rapporterar TT via Sydsvenskan.

Inför den här etappen av Eurovision Song Contest har det redan skapats mindre skandaler. Bland annat har ett land stoppats från att tävla efter obetalda medlemsavgifter.

Det har också kantats av plagiatanklagelser som både Kroatien och Sverige gått igenom.

Ska du se finalen av Eurovision i Globen?