Svensk koreograf anklagar Beyoncé för plagiat

- 24/05/2016, 14:07

Alexander Ekman såg ett Youtube-klipp från en av Beyoncés konserter, vilket fick honom att reagera. Han hade nämligen sett dansstegen förut.

Det var när den svenske stjärnkoreografen Alexander Ekman såg klipp från världsartisten Beyoncés konsert som han reagerade starkt.

Klippen som hade laddats upp på Youtube var ifrån sångerskans "Formation tour" och i ett av showens alla nummer så dansar stjärnan tillsammans med sina dansare i vatten.

Det Ekman reagerade på är att koreografin från Beyoncés "vattennummer" är identiskt med koreografin från Ekmans egen uppsättning The swan lake, eller Svansjön, som sattes upp av Ekman på Oslooperan.

"Det är min koreografi"

Ekman säger själv att han inte har ensam rätt på dans i vatten men att han i det här fallet ser tydligt att det är hans danssteg.

– Jag vet att de har fått inspiration från The Swan lake. Det är vanligt att man kommunicerar att man vill ta del av en så kallad mood board, men det slutar med att de tar istället för att ”copy but make it better”. Det är inte som att jag har ensamrätt till dans i vatten, men i det här fallet vet jag att det är min koreografi, säger han till SVT Nyheter.

– I dansvärlden är det känt att Beyoncé stjäl från moderna danskoreografer, avslutar han.

Jämför själv här: